Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Müteahhitlere inceleme geliyor

Müteahhitlere inceleme geliyor

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Sedat Ülgay, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının, inşaat sektörüne yönelik vergi incelemesi hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Sedat Ülgay, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı`nın, inşaat sektörüne yönelik vergi incelemesi hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.
Maliye Bakanlığı`nın 2013 yılında inşaat sektörüne yönelik çok geniş kapsamlı vergi incelemesi başlatmanın hazırlığını yaptığını belirten Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Sedat Ülgay, kayıt dışı ile mücadele çalışmalarında, denetlenecek sektörler arasında, inşaatla doğrudan ya da dolaylı ilgisi olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bulunduğunu belirtti.
2011/2013 yılları arasında, "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele eylem planı" çerçevesinde sektörle ilgili gerekli verilerin toplandığına dikkat çeken SMMM Sedat Ülgay, "Bu bağlamda; inşaat müteahhidi gerçek kişiler ve inşaat şirketleri, taşeronlar, inşaat malzemesi üreticileri ve satıcıları, mimarlar, şehir plancıları, serbest müşavir mühendisler, yapı kooperatifleri, kira geliri elde edenlerle ilgili bazı bilgiler de elektronik ortamda toplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın hayata geçirdiği Tapu Bilgi Sisteminde (TABGİS) tapularla ilgili tüm bilgilerin elektronik ortama aktarılması ile ilgili işlemler de tamamlandı" dedi.
Ülgay, konuyla ilgili yaptığı açıklamanın devamında şöyle konuştu:
"Maliye Bakanlığı müfettişleri, mevcut verilerden de yararlanarak bazı bilgileri otomatik olarak takip edebilecek. Örneğin; Kira geliri elde edenlerin hangi ilde kaç tane gayrimenkulü olduğunu ve hangilerinin kira gelirini, kaç lira olarak beyan ettiklerini, tapu kayıtları ve banka bilgilerinden de yararlanarak rahatça tesbit edebilecek. Başka bir anlatımla, vergi müfettişleri, elektronik ortamda tüm gayrimenkul bilgilerini görebilecek.
İnşaat işleriyle ilgili vergi incelemelerinde, en sık başvurulan yollardan biri `alıcı ifadelerinin alınması` ile ilgili. Alıcılara; söz konusu gayrimenkulü kaça aldığı? ödemeleri nasıl yaptığı? Aldığı faturanın yaptığı ödemelerin tam karşılığı olup olmadığı? gibi hususlar sorulup, bununla ilgili bir tutanak düzenlenecek. Ayrıca, inşaat firması yöneticileri ve diğer ortaklar ile ailesinin banka hesapları incelenerek, satış bedelinin bir kısmının b hesaplardan tahsil edilip, edilmediği araştırılacak.
İnşaatta kullanılan demir, çimento, kereste, karo vs. inşaat malzemelerinin ne kadar kullanıldığı yani kaç ton? M3 veya M2 kullanıldığı? Teknik bir hesaplama yapılarak, gerçekte kullanılan üzerinde fatura alınıp alınmadığı araştırılıyor.
Gerçek bir mal alımı veya hizmet yaptırılması söz konusu olmadığı halde, varmış gibi alınan belgeler `sahte belge` olarak nitelendirilir. Yaptırımı ise `3 yıldan 5 yıla kadar hapis` cezasıdır.
Gerçek bir mal alımı (demir, çimento, karo vs.) olduğu halde, gerçek alımın üzerinde bir fatura düzenlendiğinin tespiti halinde `muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanıldığı` sonucuna varılır. Bunun yaptırımı ise `18 aydan 3 yıla kadar hapis` cezasıdır. Her iki durumda da hesaplanan verginin 3 katı tutarında `vergi ziyaı cezası` kesilir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli