Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Müjde Erdeke TOKİ giriyor…

Müjde Erdeke TOKİ giriyor…

Erdek Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ile meclisin AK Partiden altı, CHPden üç üyenin kullandığı EVET oylarıyla Erdeke TOKİnin girmesinin önü açıldı.

Erdek Belediyesi İmar Komisyonunda TOKİ için hazırlanan raporu meclise sunan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclisten çıkan bu kararla 3194 Sayılı İmar Kanunu`nun 10. Maddesi ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü`nün 12 Haziran 1990 Tarih ve 1650 Sayılı genelgesine istinaden 10`cu 5 yıllık imar programına alınması, Belediye Başkanı ile Belediye Encümenine yetki verilmesi oy çokluğuyla onaylandı.
Erdek Belediye Meclisinin Mayıs 2011 ayı toplantısında, Erdek Zeytinli Mahallesi Gedeve Mevkiine TOKİ tarafından yaptırılması planlanan sosyal konutlar için hali hazır harita yapımı ve sosyal konut amaçlı imar planı yapım bedellerinin Erdek Belediyesi 10`cu 5 yıllık imar programına alınması, başta Belediye Başkanı Hüseyin Aysan olmak üzere, CHP`li meclis üyeleri Levent Karabacak, Fatih Payal, M. Ali Yağcı ile AK Partili meclis üyeleri Yılmaz Öğrenir, Selçuk Acu, Melek Decan, Turan Gün, Halil Aydöner ve Aycan Ener`in sayesinde oy çokluğuyla kabul edildi.
Erdek Belediyesi`nin 10`cu 5 yıllık imar programına TOKİ`nin dahil edilmesine, CHP`li üyelerden Burhan Karışık çekimser, M. Ali Kılıç, Nimet Kalafat, Sümer Balkan ile Çetin Gül ise HAYIR oyu kullandı.
Erdek Belediye Meclisinin Mayıs 2011 ayı toplantısı 4 Mayıs Çarşamba günü yapıldı. Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın başkanlığında toplanan mecliste CHP`li üye Sedat Ülgay`ın dışında CHP`li 8, AK Partili 6 üyenin tamamı hazır bulundu.
2 gündem maddesinin yer aldığı toplantıda, 5 ek gündem maddenin alınması oy birliğiyle kabul edilip görüşmelere geçildi.
Gündemin 1. maddesi; Erdek Belediyesi`nin 2010 mali yılı gelir-gider kesin hesapları mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.
Gündemin 2. maddesi; Şehir içindeki mevcut otobüs hatlarına ilave edilmesiydi.
CHP`li meclis üyesi aynı zamanda Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fatih Payal, 100 Evler hattının aynen kalmasını, Kızarandere`ye yeni hat konulmamasını istedi.
Gerekçe olarak, ilçede 70`e yakın taksici esnafın bulunduğunu anlatan Payal, "bu karar meclisten geçerse, herkes gitsin evine otursun şeklinde konuşup tepki koydu. Bu konuyu taksici esnaf ile görüştükten sonra görüşünü açıklayacağını ifade eden Payal`ın açıklamasına AK Partili üye Yılmaz Öğrenir`den destek geldi.
Başkan Aysan, İlçede 22 bin kişinin yaşadığını söyleyip, kendisinin de herkese merhem olmak istediğini söyledi. Çoğunluğu düşünmemiz lazım şeklinde konuşmasını sürdüren Aysan, "Ben ilçenin tüm sokaklarını dolaşıp çalışmaları sık sık takip ediyorum. Bugüne kadar toplu taşıma hattı olarak belirlediğimiz güzergahlarda çalışan taksi görmedim. 22 bin vatandaşın menfaatinin düşünülmesinden yanayım. Ben bu uygulamanın denenmesinden yanayım, bu çalışmayı başlatıp deneyelim ki verilere ulaşalım. Taksici esnafımız zarar görecek mi? bir bakalım, denemeden doğruyu bulamayız. 100 Evler, Kızarendere ve otel-motel önü servislerini bir deneyelim, adetlere bakalım. Bakarız, oradaki taleplere göre yine değişikliğe gidebiliriz. Sonuçta karşımıza çıkacak veriye göre Kasım ayı meclis toplantısında konuyu yine ele alabiliriz." dedi.
Erdek`i turizmde geliştirmek istiyorsak yeniliklere açık olmak zorundayız şeklinde konuşmasını sürdüren Aysan, otel motel müşterilerine değişik hizmet verebilmek, Erdek Çuğra Bölgesinde plaj sahil yolunda  turizmin çeşitliliğini arttırmak, bir hoş seda nostalji geziler yapmak adına aynı anda 6 kişiyi taşıyabilen golf arabalarıyla Ali Haydar Sarı Sahil Bandı girişi ile Çuğra sonundaki Toma Deresi arasında turist taşınması gibi bir projesi olduğunu aktardı.
Payal, belediyenin Kızarandere`ye hat kurma isteğine, şoförler odası üyeleriyle görüşmeden bugün bir karar veremeyeceğini işaret etti.
Görüşlerin açıklanmasının ardından, Erdek şehir içinde şu an uygulanan toplu yolcu taşımacılığı yapılan 100 Evler hattının aynı şekilde devam etmesi, Erdek Şehir içi ile Kızarandere arasında arasında kurulması planlanan yeni hattın görüşülmesinin Haziran ayı meclis toplantısında görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Çuğra Sahil plaj yolunda Maşatlık Bölgesi ile Toma Deresi arasında golf arabalarıyla yolcu taşımacılığı yapılması için yeni bir hat konulması kişi başına 2,5 lira ücret alınması oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclisin en önemli gündemi `TOKİ`
Erdek Zeytinli Mahallesi Gedeve Mevkiine TOKİ tarafından yaptırılacak sosyal konutlar için hali hazır harita yapımı ve sosyal konut amaçlı imar planı yapım bedelinin Erdek Belediyesi`nin 10`cu 5 yıllık imar programına alınmasını içeren imar komisyonu kararı üyelere okundu.
Konu hakkında görüşlerini açıklayan Aysan, ilçede yaşayan dar gelirli vatandaşların aylık 100 lira gibi taksitle ev sahibi olmalarını istediği dile getirip, "Erdek`te şu an 22 bin kişi yaşıyor. Aile olarak her geçen gün çoğalmaktayız. Bizlerin görevi halkımızın isteklerini yerine getirmektir. Türkiye`nin birçok yerinde yaptığı inşaatlarla TOKİ`yi yakından tanıyoruz. Nüfusu artan bölgeler gelişir, bir ilçenin gelişimi nüfus artışına bağlı olup, nüfusu gelişmeyen bir yer hiç gelişir mi? Erdek`in daha önce hazırlanan imar planlarından dolayı ilçede yeşil alansız, parksız ve donatısız alanlar zaten bırakılmamış. Yakınımızda ki, Edincik`te 1. etap TOKİ`lerde satılık konut kalmadı, belediye başkanı Mehmet Yağcı, Edincik`e 2. etap TOKİ`yi getirmek için uğraş veriyor. Türkiye`de TOKİ`ye hayır diyecek bir ilçe yok. Toplu konut yapımı için orman içinde veya deniz sahilinde bir arazi zaten tahsis edilmiyor. Herkes, doğal gazın gelmesini istiyor, toplu konutun gelmesi ile doğal gazın önü açılacaktır. Ben fakir fukarama bakarım, onlar başını sokabilecek bir ev bulabiliyorsa ben mutlu olurum. Gerçek ihtiyaç sahiplerimiz için ilçeye TOKİ`nin getirilmesini istiyorum." dedi.
CHP`li M. Ali Kılıç, TOKİ`nin Erdek`e girmesiyle inşaat müteahhitlerine darbe vuracağını iddia etti. CHP`li diğer üye Nimet Kalafat, "şehir dışında dikilen koca koca binaların yapılmasına karşıyım" şeklinde konuştu. Erdek`te bir sürü kiralık ev olduğunu söyleyen Kalafat, TOKİ`nin ilçede doğal dokuyu bozacağını ileri sürüp istemediğini belirtti. CHP`li diğer üye Çetin Gül ise, TOKİ`yi istememe nedeni olarak ilçe nüfusunu artıracağını gerekçe gösterdi.
AK Partili üye Aycan Ener, dar gelirli vatandaşların kira öder gibi konut sahibi olmalarını kendisin de istediği belirtip, her vatandaşın 140, 150 bin liraya ev satın almasının imkansızlığını vurguladı.
Başkan Aysan`ın görüşlerine aynen katıldığını işaret eden Aycan, TOKİ`nin ilçeye girmesinin beraberinde doğal gazı da getirebileceğini açıkladı. AK Partili Melek Decan, CHP`li üyelere hitaben yaptığı konuşmada, alt gelir gurubuna hizmet verecek TOKİ çalışmasından korkmanıza gerek yoktur cevabını verdi. Turan Gün ise, nüfus artmasının esnafı olumlu etkileyeceğini dolayısıyla ilçe nüfusunun artmasında bir sakınca görmediğini paylaştı.
Tartışmalardan sonra Başkan Aysan, TOKİ tarafından ilçeye yaptırılacak sosyal konutlar için hali hazır harita yapımı ve sosyal konut amaçlı imar planı yapım bedelinin Erdek Belediyesi`nin 10`cu 5 yıllık imar programına alınmasını üyelerin onayına sundu.
Başkanın önerisine, CHP`li üyelerden Karışık çekimser kalırken, M. Ali Kılıç, Sümer Balkan, Nimet Kalafat, Çetin Gül ret oyu verdi. Başkan Aysan ve diğer üyelerin oylarıyla öneri oy çokluğuyla kabul edilmiş oldu.
Hastaneye trafo yeri
İnşaatı halen devam eden Erdek yeni Devlet Hastanesi tarafından kullanılacak elektrik trafosunun kurulması planlanan Erdek Açık Hava Müzesi yanındaki parselin Sağlık Bakanlığı`na tahsisi oy çokluğuyla kabul edildi.
Baz istasyonlarına çeki düzen
İlçede muhtelif noktalara konulacak baz istasyonları için önceden belediyeden izin alınması, istasyonların yerleşim alanlarının dışında kurulması, mevcutlarının da acilen kaldırılmasını kapsayan bir yönetmeliğin imar komisyonu tarafından hazırlanması oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin son iki maddesi; Erdek`te uygulanan imar plan notlarının çatılar ve dış görünümle ilgili maddesindeki fıkraları ile Atatürk Mahallesi`nde bir imar adasında kat artırımı talebinin görüşülmesi ve rapor hazırlanması imar komisyonuna oy çokluğuyla gönderilip toplantı sona erdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli