Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Müftü Yalçın'dan Berat Kandili mesajı

Müftü Yalçın

Erdek Müftüsü İsmail Yalçın, 1 Haziran Pazartesi akşamını 2 Haziran Salı'ya bağlayan gecenin mübarek Berat Gecesi olduğunu açıkladı.

Erdek Müftüsü İsmail Yalçın, 1 Haziran Pazartesi akşamını 2 Haziran Salı'ya bağlayan gecenin mübarek Berat Gecesi olduğunu açıkladı.
İslam âleminin heyecanla beklediği bu geceyi inşallah hep beraber huzur içinde idrak edeceğiz” bilgisi veren Müftü Yalçın, açıklamasının devamında şunları kaydetti: Berat, Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Bir takım İslami olduğu iddia edilen inanca göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Her yıl Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece Berat Gecesi olarak kutlanır ve bu gece aynı zamanda Ramazan ayından önce kutlanan son mübarek gecelerden birisi olup Ramazan ayına adım adım yaklaştığımızın habercisidir. Berat kelimesiborçtan, suç ve cezadan, hastalıktan ve sorumluluktan kurtulma gibi manalara gelir. Berat kandili, Allah`ın daha fazla rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan çok daha fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur; ‘Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teala o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' diye buyurur.
Değerli Vatandaşlarım bu geceye ait (Berat gecesine) ait özel bir namaz yoktur. Bu geceyi en iyi şekilde ihya etmenin yolu: Yüce Allah'a günahlarımızdan arınmak için dua etmek, tevbe istiğfar etmek, Kur'an-ı Kerim okumak, kaza namazı kılmak ve Sevgili Peygamberimize (s.a.v) bol bol Salat'ü Selam getirmek olmalıdır. Bu vesile ile mübarek Berat Kandilinizi en ulvi ve samimi duygularımla tebrik eder, bu gecenin güzel beldemiz Erdek'imize, değerli misafirlerimize, milletimize ve tüm İslam Alemine hayırlara vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz eder saygılar sunarım.”

Haber : Tuncay Ertan



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli