Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

?Mor soğan? için önemli gün

?Mor soğan? için önemli gün

Kapıdağ´da üretilen mor soğana ?coğrafi işaret? alınması konusunda sona yaklaşılıyor.

Kapıdağ´da üretilen mor soğana ?coğrafi işaret? alınması konusunda sona yaklaşılıyor.
Bu konudaki çalışmaları yürüten Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, bugün, Ankara´dan, Erdek´e gelecek olan ?Özener Patent? yetkilisi Huriye Özener ve mor soğanı(balık soğanı) 12 ay boyunca satışa sunmak üzere anlaşma yapmak istedikleri ?Metro Marketler? yetkilisi ile bir araya geleceklerini açıkladı.
Mor soğanın şu anda ağırlıklı olarak Ballıpınar ve Şahinburgaz´da üretildiğine işaret eden Sarı, şunları söyledi:
?Önceki yıllarda bu soğan, Ballıpınar ve Şahinburgaz´ın yanı sıra Turan, Doğan ve Ormanlı kırsal mahallelerinde de üretiliyordu. Ancak, Turan, Doğan ve Ormanlı, son dönemlerde bu üretimden vazgeçtiler. Yarın, bölgedeki bu beş kırsal mahalleyi de konuklarımız ile gezeceğiz. Onlar da durum değerlendirmesi yapacak. En kısa sürede mor soğan konusunda bir kooperatif kurmak istiyoruz. Amacımız, bu soğanın 12 ay boyunca üretimini sağlayarak, depolarda koruyarak yıl boyu satışını sağlamaktır.?
Kapıdağ´daki mor soğanın benzerlerinin yalnızca Sicilya ve Avustralya´da bulunduğuna dikkat çeken Sarı, ?Ticaret Odası olarak aylar önce mor soğan Marmara beyazı olarak nitelendirdiğimiz Marmara Adası mermeri için coğrafi işaret alma konusunda gerekli başvuruları yapmıştık. Şimdi her ikisi için de sona yaklaşıyoruz? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: soğan için önemli
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli