Bugün, 19 Mart 2024 Salı

?MİSYA Yürüyüş Yolları? kitabı yayınlandı

?MİSYA Yürüyüş Yolları? kitabı yayınlandı

İlimizde Kapıdağ´ın da yer aldığı 22 yürüyüş rotası, üç seyir terası var

Balıkesir Valiliği, ?Misya Yürüyüş Yolları? kitapçığı ve broşürü yayınladı. Yayınlarda, Balıkesir, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk´taki doğa yürüyüş yolları rotaları yer alıyor.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, kitabın önsözünde şu değerlendirmelerde bulundu:
?Konumu, verimli toprakları, uygun iklimi ve Marmara ile Ege denizlerine kıyısı olması gereği, ilimiz genelinde Anadolu´daki büyük medeniyetin izlerini görmek mümkündür. Hititler döneminde ASSUVA olarak adlandırılan bölge, Balkanlardan gelen göçler sonrası MYSİA diye anılmıştır. İlimiz sınırları içinde yer alan kalıntılardan ilimizin antik çağdan bu yana Kyzikos, Daskyleion, Adramytteion ve Antandros gibi önemli yerleşimlere ev sahipliği yaptığını görmekteyiz. Buralarda yapılan kazılarda bulunan arkeolojik bulguların bir kısmı, kent merkezindeki Kuvâ-yi Milliye Müzesi´nde, bir kısmı da Bandırma Müzesi´nde sergilenmektedir.
İlimiz, ayrıca doğal güzellikler bakımından da oldukça zengin olup, % 48´i ormanlarla kaplıdır. Edremit ilçemizde bulunan, kültürel ve doğal değerlerin birleştiği, fauna ve flora açısından oldukça zengin ve kendine özgü endemik bitki türlerine sahip Kazdağı Milli Parkı, Erdek ilçemizde yer alan Kapıdağ Yarımadası, Dursunbey ilçesinde Alaçam Dağları, İvrindi ilçemizdeki Madra Dağı, Sındırgı ilçemizdeki Ulus Dağı, Sidan Yaylası ve Kertil bölgesi, Susurluk ilçemizdeki Çataldağ, başlıca orman yoğunluğuna sahip bölgelerimiz olup, bu bölgelerimizde sağlık ve doğa turizmi potansiyeli oldukça yüksektir

Valiliğimiz adına yürütülen ?Misya Yürüyüş Yolları´ projesi ile ilimizde bulunan bu tarihi ve doğal güzelliklerden vatandaşlarımızın, yerli ve yabancı turistlerin yararlanabilmesine imkan sağlayacak alt yapının oluşturulması ve ilimizde doğa ve kırsal turizmin gelişmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Proje kapsamında Edremit, Erdek, Dursunbey, İvrindi, Gömeç, Kepsut, Sındırgı ve Susurluk ilçelerimizde 22 adet yürüyüş rotası oluşturulmuş ve üç adet seyir terası yapılmıştır. Bilgilendirme ve yön tabelaları konulan rotalarda, vatandaşlarımız, ilimize gelen yerli ve yabancı turistler, yürüyüş kulüpleri ve grupları, kısacası tüm doğaseverler, doğa yürüyüşü, hiking ve trekking faaliyetleri yaparak ilimizin bu doğal güzelliklerinden yararlanabilirler. Ayrıca Erdek, Kepsut ve Susurluk ilçelerimizdeki yürüyüş yollarında yapılan seyir terasları da doğanın ve manzaranın tadını çıkarmak isteyen vatandaşlarımızın ve tüm doğaseverlerin hizmetindedir.?
BANDIRMA BÖLÜMÜ
Kitapta, Balıkesir´in ilçeleri hakkında coğrafi ve tarihi açıdan ayrıntılı bilgiler de veriliyor.
Bandırma bölümünde, Bandırma´nın geçmişine yolculuğun verilmesinden sonra Daskyleion antik kenti, Bandırma Arkeoloji Müzesi ve Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı hakkında bilgiler aktarılırken, ?Kuş Cenneti Milli Parkı´nı, Daskyleion antik kentini, Bandırma Arkeoloji Müzesi´ni görmeden ve restoranlarda balık yemeden dönmeyin? deniliyor.
ERDEK BÖLÜMÜ
Kitabın Erdek bölümünde, Erdek´in geçmişine ilişkin yolculuğun ardından Kyzikos(Belkıs) antik kenti, Seyitgazi Tepesi ve Kapıdağ hakkında bilgiler sunulduktan sonra, ?Kyzikos antik kentini görmeden, Seyitgazi Tepesi´ne çıkmadan, altın renkli plajlarında güneşlenip berrak denizinde yüzmeden, tekne turu, kamping, trekking, safari ya da atv turlarından birine katılmadan, lezzetiyle ünlü zeytin veya zeytinyağı alamadan Erdek´ten dönmeyin? deniliyor.
MARMARA BÖLÜMÜ
Yayının Marmara ilçesi(Marmara Adası) bölümünde ise Marmara Adası´nın geçmişine yolculuğun ardından gezip görülmesi gereken Çınarlı, Gündoğdu, Asmalı, Topağaç, Saraylar, Paşalimanı ve Avşa Adası hakkında bilgi veriliyor. Bölümün sonunda, ?Mermer Plajı´nda denize girmeden, çınar ağaçlarının altındaki çay bahçelerinde bir bardak çay içmeden, Avşa ve Paşalimanı adalarına gitmeden Marmara´dan dönmeyin? önerisinde bulunuluyor.

Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli