Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mısır ve ayçiçeği üretiminde verim iyi ama maliyetler yüksek

Mısır ve ayçiçeği üretiminde verim iyi ama maliyetler yüksek

Çiftçi verimden memnun olsa da girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi. Mısır ve Ayçiçek fiyatlarının düşük olması da üreticiyi mağdur ediyor.

Çiftçi verimden memnun olsa da girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi. Mısır ve Ayçiçek fiyatlarının düşük olması da üreticiyi mağdur ediyor.  
Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, bölge tarımını değerlendirirken özellikle hububat üretiminde son iki yılda Bandırma ortalamasının bölgeye oranla yüksek olduğunu açıkladı.   
Verimin yüksek olduğuna işaret eden Dönmez, maliyetlerin üreticiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bandırmanın tarım alanında önemli bir yer olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez “Bandırma hem tarım hem de sanayi kenti. Pandemi tarımın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Bandırma özellikle hububat ekiminde bölgemizin lider ilçesidir. Bunun yanı sıra yağlık ayçiçeği, kanola ve zeytin üretiminde de iyi bir yerdeyiz. Aksakal ve Musakça bölgesinde de sulanabilir tarım yapıyoruz. Bununla birlikte Manyas sol sahil projesinin bir an önce bitirilmesini bekliyoruz. Bu proje bitince Gölyaka’dan başlayarak Çomlu altına kadar önemli bir arazi sulu tarım yapılabilir hale gelecek. Bu da üretimde Bandırma’ya ciddi bir kapasite kazandıracak.” dedi. 
Çiftçinin durumuna da değinen Dönmez şunları söyledi:”Köylü üretimde zorlanıyor. Desteklemelerimiz yeterli değil. Buna rağmen buğday ve ayçiçeği üretiminde son iki yıldır yüksek verim alıyoruz. Yine de girdi fiyatlarının çok yüksek olması üreticiyi etkiliyor. Bölgemizde verimin yüksek olması bu kötü etkiyi biraz azaltsa da zor durumda olan çiftçilerimiz var. Özellikle ayçiçeği ve mısırda fiyatların düşük olması üreticiyi mağdur etti. Ayçiçeğinde tam hasat zamanı vergilerin sıfırlanması fiyatların düşmesine sebep oldu. Mısırda da şu an fiyatlar yeterli değil. Bunun tekrardan revize edilmesini bekliyoruz.” dedi.    
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı