Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Mimar Sinan Üniversitesi ekibi Erdek´te

Mimar Sinan Üniversitesi ekibi Erdek´te

Öğretim üyeleri, Kyzikos, Y.Yapıcı ve Kirazlı Manastır´ı gezdiler

İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri, Erdek´e geldi. Dekan Prof. Dr. Sema Ergönül´ün başkanlığındaki altı kişilik ekip, önce Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´yı makamında ziyaret ettiler. Sarı, daha sonra ekibe, Kyzikos antik kenti, Yukarı Yapıcı Mahallesi, Kirazlı Manastırı ve Seyitgazi´deki Kaya Rock eğlence merkezini gezdirerek bilgiler verdi. Sarı, ön araştırma için getirdiği ekipten, Yukarı Yapıcı´daki 55 ev ve binanın teknik restorasyonu için destek istedi. Kapıdağı´nı cazibe merkezi durumuna getirmek istediklerini vurgulayan Sarı, ?Burada, köy yaşantısını bozmadan, eski köy, şimdi mahalle olan Yukarı Yapıcı´yı, Cumalıkızık gibi turizme kazandırmak istiyoruz. Bunun için öncelikle Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu´na gönderdiğimiz 55 ev ve binanın tescil edilmesi gerekiyor. Kurulun, ilk toplantısında bu binaların tescilini yapmasını bekliyoruz. Ardından, devletin sivil mimariye % 80 destek verme avantajını kullanmak istiyoruz. Bu arada, projemizi gerçekleştirmek için Güney Marmara Kalkınma Ajansı başta olmak üzere bazı kurumların desteğinden de yararlanabiliriz? dedi. ,

Erdek Kaymakamı İsmail Karadaş´ın da hazır bulunduğu Yukarı Yapıcı ziyareti sırasında açıklama yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül de, şunları söyledi:
?Ekip olarak buraya ön incelemeler için geldik. Tabii, öncelikle somut verilerin ve bütçenin belediye tarafından ortaya çıkarılması gerekiyor. Ardından bir yol haritası belirleyebiliriz. Bu proje kapsamında mimarlık, şehir ve bölge planlama, fotoğraf, heykel, tekstil, moda, seramik ve konservatuvar bölümlerimizle işbirliği içinde bu restorasyona, öncelikle mahallenin bir bölgesinde başlayabiliriz.?
26 ARALIK´TA ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ GELECEK
Bu arada, aynı üniversitenin Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri de, 26 Aralık 2015 günü, Erdek´e gelecekler. Dört öğretim üyesi, Erdek sınırları içinde, Düzler Mahallesi´nde yer alan Kyzikos ören yerini gezecekler. Öğretim üyeleri, Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın, Kyzikos ören yerindeki kazı çalışmalarını üstlenme önerisini değerlendirmek için bölgeyi yerinde inceleyecekler. Buna paralel olarak, eğer Bakanlar Kurulu onaylarsa, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, bu kazıları 7 yıldır sürdürmekte olan Erzurum Üniversitesi´nden devralacak.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli