Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Milletvekilinden şaşırtıcı sözler:

Milletvekilinden şaşırtıcı sözler:

Sinop Milletvekili Karadeniz, Dekan Sarı’ya:

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Balıkçılık ve Su Ürünleri sorunlarının araştırılması için kurulup, 7 milletvekilinin görev yaptığı komisyonun Bandırma’daki istişare toplantısında sert bir tartışma yaşandı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın, konuşmasında balıkçılığın sorunlarının çözülmesi için günü birlik çalışmalar yerine bilimsel bir yaklaşımın gerekli olduğuna dikkati çekerek, “Bu önlemlerden biri de Marmara’da algarna avına yasak getirilmeli, Boğazlarda ise av yasağı uygulanmalıdır. Yoksa denizdeki balık stokları 2048 yılında yok olacak” demesinin ardından komisyon üyesi CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’den şaşırtıcı bir tepki geldi. Karadeniz, Prof. Dr. Sarı’ya hitaben, “Bu balıkçı düşmanlığınız nereden geliyor?” dedi. Bu sözü, salonda bulunan balıkçılar alkışladı. Sarı, bunun üzerine Milletvekili Karadeniz’e yerinden, “Bu sözünüzü asla kabul etmiyorum. Size iade ediyorum. Konuyu çarpıtıyorsunuz” diye seslendi.

Ardından Komisyonun başkan vekili, Ak Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas söz alarak, “Bu konuda herkesin bir uzmanlık alanı var. Biz de buna saygılı olmalıyız. Kimse sektöre düşman olamaz. Önemli olan sektörün sorunlarının çözümü için gerekli önlemleri almaktır” dedi.

Prof. Dr. Sarı, daha sonra bir kez daha söz aldı ve şunları söyledi:

“Bu konuda bir provoke yapmak istemem. Çünkü kötü söz sahibine aittir. Balıkçılar da benim kardeşimdir. Ben balıkçılığın sorunlarına bilimsel yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Yoksa devlet bana maaşımı veriyor. Hiç sesimi de çıkarmayabilirim. Yoksa ben de bu toplantıda çözüm olmayan sözler söyleyip, balıkçılardan alkış alabilirim. Van’da görev yaptığım yıllarda, balıkçılarla el ele vererek İnci Kefali konusunu çözüme kavuşturmuştuk. Balıkçılık yönetiminde karanlığa gidiyoruz. Ben namuslu bir bilim adamıyım. Doğruları söylemek benim görevim. Eğer bu konuda elinizde bilimsel bulgular varsa tartışmaya hazırım.”

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, bu kez Sarı’ya, “Marmara’da algarna, Boğazlar’da balıkçılık yasaklansın diyorsunuz. Burada yaşayan balıkçılar geçimlerini nasıl sağlayacak? Müsilajın sebebi balıkçılar mı? Bilim, bu sözlerinize uymuyor” dedi.

Son olarak söz alan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise şunları söyledi:

“Mustafa Hoca’yı Van’da görev yaptığı yıllardan tanırım. Değerli bir bilim insanıdır. Van’da İnci Kefali’nin soyunun korunması için önemli çabaları oldu. Kitaplar yazdı. Van’dan ayrılmasını hiç istemedik. Mustafa Hoca, balık stoklarımızın korunması için önlem alınmasını, sektörün yeniden ayağa kalkması için düşüncelerini açıklıyor. Bu konuda yanlış anlaşılma var. Hocama yanlış şekilde yükleniyorsunuz. Bu sektörde kimse, kimseye düşman değildir.”

ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı