Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Uğur, Büyükşehir Yasasını öve öve bitiremedi

Milletvekili Uğur, Büyükşehir Yasasını öve öve bitiremedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur, Büyükşehirin Balıkesire uğurlu geleceğini söyledi.

BESOB`un düzenlediği toplantıda AKP Milletvekili Edip Uğur, Büyükşehir`in Balıkesir`e sağlayacağı yararları 86 esnaf oda başkanına anlattı. 
BESOB Başkanı Mesut Aşanel "Edip Uğur Balıkesir için bir şans. Onun genel merkezde yönetici olmasından Balıkesir çok iyi istifade ediyor" dedi
Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Balıkesir il genelindeki 86 oda başkanı katıldı. Birlik Başkanı Mesut Aşanel Büyükşehir ile ilgili bilen bilmeyen herkesin konuştuğunu belirterek esnaf açısından Büyükşehir`in ne getirdiğini en yetkili ağızdan dinlemek için böyle bir toplantı yaptıklarını söyledi. 
Başkan Aşanel şöyle konuştu: "Büyükşehir olan Balıkesir`de ne gibi değişiklikler olacak? Uygulamalar ile ilgili sizleri daha geniş bilgilendirmek için bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bir süre önce merkezdeki oda başkanlarımız ile milletvekilimiz Uğur başkanlarımızı bilgilendirmişti. Büyükşehir olduktan sonra nasıl büyüyeceğiz, vergilerde bir değişiklik olacak mı? basit usul kalkıyor mu? Esnafımızı ilgilendiren pek çok konu var. Bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Bizler de esnafımızı bilgilendirmek adına bu toplantıyı gerçekleştirdik. Sayın milletvekilimiz Uğur da bizi hiç geri çevirmediler. İstediğimiz zaman kendilerine gidebiliyoruz, kapıları her zaman bizlere açık. Bugün de esnafımızı aydınlatmak için bu toplantıyı tertip etmiş bulunuyoruz. Balıkesir`in Büyükşehir olması için yıllar önce 2 kez TBMM`ye önerge sunuldu. Ama o günün kriterleri ne göre maalesef uymamıştı şartlarımız. Ama bugün Büyükşehir olmayı başardık. Bunun avantajını iyi kullanabilmemiz için bilgilenmemiz lazım. O yüzden kendilerine teşekkür ediyoruz."
Milletvekili Edip Uğur ise bilgilendirme amaçlı yaptığı konuşmasında, Büyükşehir`in Recep Tayyip Erdoğan`ın bir projesi olduğunu İstanbul ve Kocaeli`nin 2004`ten beri Büyükşehir Yasası ile daha da büyüyüp zenginleştiğini anlattı.
Büyükşehir olan iller arasında Büyükşehir olmayı en çok hak eden ilin Balıkesir olduğunu vurgulayan Uğur salondan alkış aldı. 
Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu toplantıyı düzenleyen Esnaf Odaları Birliğine teşekkür ediyorum. Esnaf, cemiyetin orta direği. Esnaf hem istihdam yaratıyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Esnafın en büyük sıkıntısı asrın getirmiş olduğu değişim dönüşüm. Mesela benim de dedem Balıkesir`de terziydi, esnaftı. Daha sonra İstanbul`a gidip kumaş ticareti ile meşgul olurken, konfeksiyon çıktı biz sayılı kumaş mağazalarından biri iken dükkanı kapattık. Ama rahmetli babamım ileri görüşlülüğü, bizi Balıkesir`e getirdi, benim de kimya mühendisi olmam nedeni ile yağ sanayine girdik. Allaha şükür onda da başarılı olduk, Balıkesir`imize hem istihdam sağladık hem üretim hem ihracat yaptık bu şekilde bir faydamız oldu. Balıkesir`de 45.169 esnafımız var. 10 yıl öncenin Türkiye`si ile bugünün Türkiye`si çok farklı. Bunu nereden görüyoruz? Tabii esnaf kardeşlerimizin sizlerin kredi ihtiyacı var, para ihtiyacı var.
Türkiye 10 yıl öncesinin Türkiye`si değil. Türkiye zenginleşti büyüdü. Bunu nereden anlıyoruz? 10 yıl önce 23 milyon cep telefonu varken bugün 65 milyon cep telefonu abonesi var. 10 yıl önce 1 milyon internet abonesi var bugün 14 milyon internet abonesi var. Sicile kayıtlı otomobil sayısı 10 yıl önce 4 milyon 600 bin bu yıl 8 milyon 500 bin araç var. Merkez Bankası rezervleri 118 milyar dolar. IMF`ye el açmıyoruz. Dünya krizde ama bizde banka bile batmıyor. Ziraat Bankası, Halk Bankası artık zarar eden değil kar eden devlet bankaları. Geçen yıl Ziraat Bankası 15 trilyon hazinenin kasasına koymuş. Bu gelişme siyasi istikrar ile oluyor. Siyasi istikrar ekonomik istikrarı getiriyor." dedi.
Uğur, Balıkesir`in bugün geldiği noktayı ise şöyle değerlendirdi:
Balıkesir ne durumda? Balıkesir`e baktığımız zaman Balıkesir 10 yıl öncesinden farklı bir durumda. Ben Ticaret Odası Başkanlığı da yaptım. 10 yıl önce ne konuşmuşum diye baktım. Bir bakanımız geldiğinde ne diyormuşuz. Balıkesir köy görünümünde bir şehir. Bursa ile İzmir arasında sıkışmış, yatırımlar İzmir`e gidiyor diye şikâyet ediyorduk. O zaman OSB bir türlü faaliyete geçirilemedi, Bandırma ve Gönen`deki de faaliyete geçirilemedi. Bunları konuşuyorduk. Bizim Balıkesir`imizin çevre iller ile olan bağlantı yolları ne zaman yapılacak diyorduk. Onuncu yılsonunda Balıkesir`in bütün illerle bölünmüş yol bağlantısı kurulmuştur. Bursa, İzmir, Çanakkale ile bölünmüş yol bağlantımız var. En son Dursunbey yolumuz yapılıyor o yol da Kütahya`ya bağlayacak. Cenabı Hak Balıkesir`e öyle bir konum vermiş ki bütün büyük yollar Balıkesir`den geçiyor. İzmir İstanbul arasına yapılacak olan büyük otoyol Balıkesir`den geçiyor. Edirne`den gelecek Çanakkale ve İzmir`e gidecek yol da Balıkesir`den geçiyor. Balıkesir-Bursa 40 dakika, İstanbul 3 saat, İzmir 1 saat olacak. 10 yıl önce tıp fakültemiz yok diyorduk şimdi var. BAÜ`ye 5 fakülte daha ilave ettik. İlçelerimize MYO`ları yaptık. `Manyas Barajı ne olacak?` diyorduk. `Havran Barajı ne olacak?` diyorduk. `Ardıçtepe Barajı ne olacak?` diyorduk. Manyas Barajı bitti. Sulama başladı. 90 trilyon para harcandı. İvrindililerin 50 yıllık rüyası Ardıçtepe Barajı çok hızlı devam ediyor. Havran Barajı bitti su tuttu. Balıkesir hakikaten çok güzel. 300 kilometre denize kıyımız var. Marmara`da 175, Ege`de 125 kilometre kıyı şeridimiz var. Türkiye`de en fazla adası olan bir il. 35 adamız, 15 adacığımız var. Balıkesir Büyükşehir olduğunda 250 trilyon para gelecek. İstemez misiniz bu parayı? Büyüdüğün zaman esnaf da bundan nemalanacak. Turizm gelişecek, ticaret gelişecek.  Körfez havaalanı bitti şu anda terminal inşaatı da bitecek uluslararası havaalanı olacak. Aynı şekilde Balıkesir`de 300 dönüm arazi üzerine bir havaalanı yapılacak. Büyükşehir ile ilgili altyapımız hazır. Büyükşehir ile ilgili tenkitler alıyoruz. Deniyor ki hizmeti en ücra köşelere nasıl götüreceksiniz? İl Özel İdaresi fesh ediliyor. Köylere şimdi İGM hizmet götürüyorsa o zaman Büyükşehir götürecek. Çünkü hizmet götürdüğünüz vatandaş hem Büyükşehir`e hem ilçeye oy verecek. Yani hesap veren bir belediye olacak. Yani böyle bir sorun yok. Daha büyük maddi imkânlarla hizmet götürülecek. Genel bütçe vergi gelirlerinden Büyükşehir`e % 6 daha fazla gelir aktarılacak. İlçelere de % 4.5`a çıkarılacak. Dolayısı ile belediyelerin gelirleri artıyor. Balıkesir`e 250 trilyon para girecek. Bu aş demek, istihdam demek, refah demek. İmar bütünlüğünü sağlayacağız. İlçe belediyeleri üst düzey imar planları için Ankara`ya gitmeyecek yakınındaki Büyükşehir`e gidecek, bütünlük içinde imar düzenlemesi yapılacak.
Uğur, Büyükşehir`in üniter yapıyı bozar iddialarına şu cevabı verdi:
"Yine deniyor ki Büyükşehir üniter yapımızı bozar, böyle bir iddia var. Büyükşehir Belediye Kanunu tamamen belediye ile ilgili bir kanun. Ülkemizdeki insanımızın huzuru için güveni için, polisimiz, askerimiz, yargımız her zaman hizmete amade. Biz kalkınma ajanslarını kurarken de bölünüyoruz dediler. Türkiye`yi 24 bölgeye ayırdınız dediler. Şimdi Güney Marmara Kalkınma Ajansı. Çanakkale ile Balıkesir bir. Böyle bir şey olması imkânsızdır. Muhalefet, muhalefet yapmak için bu tür iddiaları söylüyor. Büyükşehir sınırları içinde kalan köy tüzel kişiliklerin kaldırılması ile köye bağışlanmış gayrimenkuller ne olacak? Bunların hepsi bağış kapsamında kullanılmaya devam edecek. Tüzel kişiliğin malı güvence altına alınıyor."
Uğur, vergi uygulamasını ise şöyle açıkladı: 
"Esnaf basit usulde 5 yıl devam edecek. 5 yıl sonra oturup tekrar bakacağız. 5 yıl boyunca köylerden herhangi bir katılım payı alınmayacak. Köylerdeki bütün yapılar ruhsatlı kabul ediliyor. Köylerdeki vatandaşlarımızın bir endişeye kapılmasına gerek yok. Turizm beldelerimiz, Edremit, Burhaniye, Ayvalık`taki beldeler. Körfez bölgemizde çok büyük bir gelişme var. Şimdi havaalanının yapılması, otoyolların yapılması ile de iç turizmde de bu bölgelerde canlanacak. Bizim Edremit Körfezimizi temiz tutmamız lazım. Temiz olması için kanalizasyon lazım, arıtma tesisi lazım. Peki, şu andaki belde belediyeleri kendi imkanları ile bunu sağlayabiliyorlar mı? Kanalizasyonlarını yapıp arıtmalarını yapabiliyorlar mı? İşte Büyükşehir bunları da yapacak. Çarpık yapılaşmayı önleyecek, denizi temiz tutacak. 
Büyükşehir yasasının uygulanması için uyum yasaları çıkaracağız. Maliye`nin yerel yönetimlerin yasaları gerekiyor. Belde çalışanlarının durumu yeni çıkarılacak uyum yasaları ile düzenlenecek."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli