Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Havutça, iktidar çiftçiyi yok etti

Milletvekili Havutça, iktidar çiftçiyi  yok etti

Havutça, ülkenin kalkınmasında önemli rol oynayan, toprağa hayat veren çiftçilerin gününü kutladı.

Havutça, ülkenin kalkınmasında önemli rol oynayan, toprağa hayat veren çiftçilerin gününü kutladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, tarım ülkesi olan Türkiye'nin tarım ürünlerinde ithalatçı ülke haline getirildiğini söyledi.    
Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında gelen tarım ve beraberinde hayvancılığın bugün Türkiye'de zor koşullarda yapıldığını, üreticilerin para kazanamadığını, tarımı ve hayvancılığı terk ettiklerini vurgulayan Havutça, AK Partinin tarım ve ithalat politikalarını eleştirdi. Havutça, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Bir zamanların tarımda kendi kendine yetebilen ülkesi olan Türkiye, bugün 12 yıllık AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle ithalatçı ülke durumuna düştü. Türkiye'nin 24,5 milyon hektar büyüklüğünde tarım alanı var ama 100'ü aşkın ülkeden 150'iyi aşkın tarım ürünü ithal ediyoruz. 1980'lerde tarım ürünleri ithalatı 50 milyon dolar civarındaydı. Bugün gelinen noktada, tarım ürünleri ithalatı 16 milyar doları aşmış durumda.” Dedi.
19 Nisan günü Bakanlar Kurulu Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle 2,5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa, 500 bin ton mısır ve 200 bin ton pirinç ithal edebilme yetkisi verildiğini kaydeden Havutça, TMO çiftçi dostu değil düşmanı oldu. Çiftçinin kara gün dostu TMO'yu bile ithalat yapan bir kurum haline getiren AKP iktidarı 16,8 milyar dolarlık ithalatla öğünen bir iktidardır. Tarım değil İthalat Bakanı Mehdi Eker 2002'de 3,7 milyar dolar olan Türkiye'nin tarım ithalatı 2013'te 16,8 milyar dolara çıktığını açıklamıştır.  Aynı Bakan, 2014'te buğdaya, mısıra, arpaya ve çeltike bir kuruş bile artış destek artışı veremiyor. AKP iktidarı tarım maliyetlerindeki girdilerdeki fiyat artışlarını frenleyemiyor. Çiftçi üretimden kaçmasın da ne yapsın?” diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli