Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Havutça, balıkçıların sorunlarını genel kurulda anlattı

Milletvekili Havutça, balıkçıların sorunlarını genel kurulda anlattı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça balıkçılık ve balıkçıların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça balıkçılık ve balıkçıların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. 
TBMM Genel Kurulu`nda gündem dışı konuşma yapan Havutça, "Türkiye`yi balığa doyuran ve çok güçlü bir istihdam alanı olan balıkçılarımız AKP`nin 10 yıllık iktidarı döneminde üvey evlat muamelesi görmüştür" dedi.
Havutça, TBMM Genel Kurulu`nda yaptığı konuşmasına şair Nazım Hikmet Ran`ın doğum yıldönümü olması nedeniyle "Davet" şiirini okuyarak başladı. Havutça, "Yüce ozan Nazım Hikmet`i buradan saygıyla anıyorum" dedi.
Havutça konuşmasında, ekmeklerini taştan değil sudan çıkardıklarını ifade ettiği balıkçıların çilekeş olarak 2013`e tarım ve hayvancılık sektöründe olduğu gibi mutsuz girdiklerini söyledi. Havutça,  3 tarafı denizlerle çevrili 8.333 km`lik kıyı şeridine sahip olan Türkiye`deki toplam tarım alanları kadar 25 milyon hektar deniz ve iç su kaynaklarının verimli kullanılamadığını vurguladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) - Balıkçılık ve Enformasyon ve İstatistik Servisi`nin "Su Ürünleri" 30.11.2012 tarihli verilerine göre Türkiye`nin toplam su ürünleri üretim miktarının 2011 yılında 190 bin tonu yetiştiricilikten olmak üzere 703.545 ton su ürünleri üretimi gerçekleştiğini belirterek şöyle konuştu:
Hükümet, balıkçıya üvey evlat muamelesi yapıyor
"TÜİK 2011 verilerine göre deniz ürünleri olarak balıkçılık toplam 37.747 kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır. Su ürünleri sektörü ihracatta yarattığı katma değer yönünden de büyük bir öneme sahip balık tüketimi hala çok azdır ve Türkiye`de kişi başı 6.329 kg.`dır. Böylesine büyük bir potansiyel ve sektörel hacme sahip balıkçılığın GSYH`ye sağladığı katkı ise sadece % 0,4 oranındadır. Balıkesir`de Güney Marmara`da, Erdek Karşıyaka Beldesi ve Çakılköyünde, Şahinbur-gaz`da, Bandırma da, Marmara ve Avşa adalarında, Türkiye`yi balığa doyuran ve çok güçlü bir istihdam alanı olan bu balıkçılarımız AKP`nin 10 yıllık iktidarı döneminde üvey evlat muamelesi görmüştür. Ey AB`den Sorumlu Devlet Bakanı siz Avrupa Birliği fonlarından balıkçılarımıza verilen paraları niye onlara vermiyorsunuz? Tarımda vermediğiniz gibi balıkçılarımıza da vermiyorsunuz."
Balıkçılardan, Balıkçılık Bakanlığı talebi var
Havutça, Türkiye`nin bir balıkçılık politikası bulunmadığını belirterek, su ürünleri sirkülerlerinin 4 yıllık yapılmaya başlandığını 4 yıl gibi uzun bir süre için sirküler yapılırsa bunun sonucunun balıkçıyı da ülke ekonomisini de memnun etmeyeceğini söyledi. Havutça,  "Balıkçılarımız plansızlık nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Balıkçılarımız kendileriyle ilgili bir muhatap, bir Bakanlık bulmak istiyor. Bir bakanlık kurulmasın istiyor. Marmara`da iç denizimizde avlanmada büyük bir salya ve kirlilik nedeniyle bağlıkçılarımız balık değil salya yakalar hale geldiler. Marmara`daki balıkçıları mızın durumunun özel olarak düzenlenmesi gerekiyor. Balıkçılarımızın SGK problemleri var. Hiçbirisinin SGK primleri yatırılmıyor. Marmara Denizi`nde 18 metreden olan deniz derinliği avlanması 24 metreye çıkarıldı. Bu balıkçılarımıza bir seçenek sunmadan bu yasakların uygulanması balıkçılarımıza teknelerinizi gidin vergi dairelerine bırakın bankalara bırakın anlamına gelmektedir. Bandırma Musakça Köyündeki Ahmet Dağdeniz soruyor. Bizi AB kriterleri ile karşı karşıya getirdiniz. Peki verirken bize AB kriterlerini gözetiyor musunuz? Balıkçıların sesine kulak verin" 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı