Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Milletvekili H. Ahmet Gümüş, önergeler ciddiye alınmıyor

Milletvekili H. Ahmet Gümüş, önergeler ciddiye alınmıyor

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Soru önergelerini ciddiye alsalar, Soma gibi facialar belki de olmayacak. Ancak, aynı sorumsuzluk devam ediyor” diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, “Soru önergelerini ciddiye alsalar, Soma gibi facialar belki de olmayacak. Ancak, aynı sorumsuzluk devam ediyor” diye konuştu.
Gümüş, Soma Faciası’nın ardından madenlerde yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesi için bir kanun teklifi verdi.
Konuyla ilgili bir de soru önergesi hazırlayan Gümüş, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları sormuştu:
“Ülkemizde maden işletmelerinde kaçış-yaşam odaları niçin zorunlu değildir? Avrupa’da maden işletmelerinde kaçış-yaşam odaları zorunlu olmayan bir başka ülke var mıdır? Dünya’da hangi ülkelerde kaçış-yaşam odaları zorunlu hangi ülkelerde değildir? Bugüne kadar Bakanlığınıza kaçış-yaşam odaları ile ilgili herhangi bir çalışma, proje gelmiş midir? Geldi ise yanıtınız ne olmuştur? Bu projeler niçin kabul edilip bir düzenleme ile yasal zorunluluk haline getirilmemiştir?”
Gümüş: “Biz ne sorduk, Bakan ne cevap vermiş?”
1 Temmuz 2014’te Bakan Yıldız’dan soru önergesine yazılı yanıt geldiğini ancak yanıtın önergedeki 5 sorudan hiçbirini yanıtlar nitelikte olmadığını belirten Gümüş, soru önergelerinin yasama organı Meclis’in denetim faaliyetinin çok önemli bir parçası olduğunu ifade etti.
Gümüş, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti: “AKP Hükümeti soru önergelerimizi yeterince dikkatli ele almıyor. Araştırma önergelerimizi reddediyor. Oysa Soma’da yaşanan facia benzeri faciaların oluşmaması için denetim mekanizmasının düzgün işlemesi gerekir. Madenlerde yaşam odalarının niçin zorunlu olmadığını, dünyadaki örneklerini, yaşam odalarının bir proje olarak faciadan önce Bakanın önüne gelip gelmediğini sorduğumuz soru önergemize gelen yanıtta hiçbir sorumuz yanıtlanmamış. Sadece yönetmelik ve mevzuatlar anlatılmıştır.”



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli