Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Babuşçu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı etkinliğinde

Milletvekili Babuşçu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı etkinliğinde

Dünyadaki suyun 70nin tarım ve gıda için kullanıldığı açıklandı.

Dünyadaki suyun % 70`nin tarım ve gıda için kullanıldığı açıklandı.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği "Dünden Bugüne Sertifikalı Tohum" bilgilendirme toplantısına katıldı.
Ankara Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü`nde (TAGEM) düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu katip üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, TAGEM Genel Müdürü Masum Burak Eker, akademisyenler, tohumculuk birlikleri ve çok sayıda misafirler katıldı.
Bakan Eker toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada fütüristlerin 3 tane mücadele alanı seçtiğini ve bunların enerji, su, gıda ve tarım olduğuna değindi.
Bakan Eker, "Eğer dünyadaki suyun % 70-75`ini tarım ve gıda için kullanıyorsak ki öyle, o zaman mücadele alanın çok büyük kısmını, üçte ikisini doğrudan tarım ve gıda oluşturuyor demektir. Bu durum tarım ve gıdanın sadece varlığımızı sürdürme gerekli temel sektör olması yanında aynı zamanda stratejik önemini de belirliyor. Biz, tarımı ve gıdayı bu bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Eğer tarımı stratejik sektör olarak ele almışsak o zaman tarımsal üretimin en önemli faaliyet alanını oluşturan bitkisel üretimin esası tohumdur. Tohumda belirli bir standarda ulaşmadan ne verimliliği arttırabiliriz, ne kaliteyi ne de artık giderek küreselleşen dünyada etkin, düşük maliyetli rekabet edebiliriz. Esası bu. Tohumdan başlamamız lazım." dedi.
Türkiye`nin sertifikalı tohum üretiminin 145 milyondan yaklaşık 650 milyon tona çıktığını belirten Bakan Eker, "Tarımın gelişmesini, tarıma verdiğimiz stratejik değeri belirgin kılan temel unsur tohumdu ve tohumdan başlamak suretiyle bu sıçramayı bu hamleyi yaptık. Bu büyük bir artış. Tüketiciye `sertifikalı tohum kullanırsan seni destekleriz` dedik, üreticiye `sen satıcı kalıp tohum üretirsen sana da destek veririz` dedik. Yani hem üretici tarafını hem tüketici tarafını destekledik" dedi.
Türkiye`de üretilen var olan geliştirilen yeni tohum çeşitlerinin muhafaza edilmesi, canlı olarak, yeşerebilir şekilde bunun muhafazası için 3 sene önce tohum gen bankasını açtıklarını vurgulayan Bakan Eker, "Bu banka dünyada bir Çin`de bir ABD`de var bundan daha büyük 3. Büyük gen bankası ise Türkiye`de. Şu anda 80 binin üzerinde elimizde tohum çeşidi bulunduruyoruz." dedi
AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, ise dünya gıda güvenliğinin ve sürdürülebilir tarımın olmazsa olmazının tohum olduğunu, verimliliği arttırabilmek için kaliteli sertifikalı tohumun daha çok üretilmesi gerektiğini söyledi.
Babuşcu, toplantı sonunda tohum geliştirici akademisyenlere ve sertifikalı tohumları en çok satan ilk 3 firmanın temsilcilerine plaketlerini verdikten sonra gen bankasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı