Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Ok, kıyıma uğrayan okul yöneticilerine sahip çıktı

Milletvekili Ok, kıyıma uğrayan okul yöneticilerine sahip çıktı

Milli Eğitim Bakanlığının okul yöneticilerine yaptığı kıyıma ve Danıştay´ın verdiği karara rağmen görevlerini iade etmeyen Milli Eğitim Bakanlığı´na eski bir eğitimci ve sendikacı olan MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok tepki gösterdi.

Görevlerine iade edilmeyen okul yöneticilerine yapılan haksız uygulamanın mutlaka durdurulmasını isteyen Ok, ?Yönetici arkadaşlarımız mutlaka görevlerine geri döndürülmelidir. Bunun için parlamentoda yapmamız gereken ne varsa hepsini yapacağız. Bu uygulama aynı zamanda bir insan hakları ihlalidir. Bunun içinde gerekli yerlere başvurularımızı yapacağız.? dedi.
Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı´ya ve Maliye Bakanı Naci Ağbal´a sözlü soru önergeleri verdiklerini hatırlatan Ok, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından sözlü olarak cevaplandırılması için şu soruları yöneltti:
?1-Danıştay İDDK kararı gereği; 6 aydan az süreyle görev yapan kurum amirlerince değerlendirilen eğitim kurumu müdürlerinden 75 puan üzeri puan alarak görev süresi uzatılan ve 75 puan altında puan alarak görev süresi uzatılmayan müdürlerin illere göre sayısal dağılımı nedir?
2-Danıştay İDDK kararı gereği; yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümlerine istinaden gerçekleştirilen bireysel işlemlerin tümü iptal edilecek midir? İptal edilmesi düşünülüyorsa ne zaman iptal edilecektir?
3- 14 Haziran 2014 tarih ve 29026 sayılı resmi gazetede yayınlanan MEB eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmesine ait yönetmelik çerçevesinde değerlendirmesi yapılarak 75 puan altında kalıp, yapılan mülakatta görev alamayan eğitim kurumu yöneticileri tarafından açılan bireysel davaların illere göre sayısal dağılımı nedir?
4- Bu davalardan kaç tanesinde işlemin yürütmesinin durdurulması ya da iptaline karar verilmiştir?
5- Yöneticilerin lehine sonuçlanan davaların neticesinde kaç yönetici görevine dönmüştür? Görevine dönen yöneticilerin illere göre sayısal dağılımı nedir?
6-Eğitim Kurumu yöneticileri tarafından ülke genelinde Bakanlığınız merkez ve taşra teşkilatı aleyhine açılan bireysel davalarda, davayı kazanan kişilere ödenen yargılama gideri ile avukatlık ücretinin toplamı ne kadardır? Bu davaların açılmasına sebebiyet vererek kamuyu zarara uğratan kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılacak mıdır?
7-Bireysel davaları kazanarak göreve dönen eğitim kurumu yöneticilerine geriye dönük maddi hak kayıpları (ek ders ücreti vb) ödenmekte midir?
8- Kamuyu zarara uğratan kamu görevlilerine bu zararların karşılanması için rücu edilmekte midir??
Ok, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını için de şu soruya cevap aradı: ?Danıştay İDDK kararından etkilenen eğitim kurumu yöneticilerinin açtıkları bireysel davaların iptal kararıyla sonuçlanmasına istinaden, dava açan kişilere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde yüklü miktarda yargılama gideri ve avukatlık ücreti ödenmektedir. Ayrıca, yargı kararı sonucu göreve dönen yöneticilere geriye dönük olarak maddi hak kayıplarının yasal faiziyle ödenmesi durumu söz konusudur. Hukuka aykırı işlemlerle bu davaların açılmasına sebebiyet vererek kamuyu zarara uğratan kamu görevlilerine bu zararların rücu edilmesi ile ilgili Bakanlığınızca girişimde bulunulacak mıdır?
Sorularına ilgili Bakanlar cevap verdikleri takdirde bunları kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Ok, önümüzdeki günlerde konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonuna taşıyacağını açıkladı.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı