Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Milletvekili Namık Havutça, hukuksuzluğa dikkat çekti

Milletvekili Namık Havutça, hukuksuzluğa dikkat çekti

TBMM Adalet Komisyonuna seçilen, CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül´ün, MİT TIR´ları haberleri nedeniyle tutuklanmasının, hiç bir meşru hukuksal gerekçeye dayan

TBMM Adalet Komisyonuna seçilen, CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül´ün, MİT TIR´ları haberleri nedeniyle tutuklanmasının, hiç bir meşru hukuksal gerekçeye dayanmadığını söyledi.
Havutça, tutuklanan gazeteciler için yaptığı açıklamada bu uygulamanın baştan ayağa hukuksuz olduğunu vurguladı.
Havutça açıklamada şu ifadelere yer verdi: ´´İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği´nin yargılama sürecinde verdiği tutuklama kararı tamamen yersizdir. Can Dündar ve Erdem Gül Delili mi karartacak, firar mı edecekler? Bu tutuklama kararını meşru kılan hiçbir hukuksal gerekçe yok. Bu yapılanlar baştan ayağa bir hukuk skandalıdır.
Basın Kanununu 26. Maddesinde net ifadeler yer almaktadır
?Basılmış eserler yoluyla işlenen veya bu Kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar yönünden dört ay, diğer basılmış eserler yönünden altı ay içinde açılması zorunludur.´´
Basın kanununa göre zaten dava açılamaz!
Anayasanın 90. maddesi uyarınca ise AİHS ile CMK çatışıyorsa
Ceza Muhakemesi Kanunu esas alınamaz. Anayasa md. 90/son bendinde Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla yasaların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır. Bu anlaşmalara göre Can Dündar ve Erdem Gül´ün tutuklama kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5. Maddesinde yer alan Özgürlük ve Güvenlik Hakkı aykırı olduğu görülmektedir. 5. madde özet olarak ele alınırsa; Sözleşme, özgürlükten söz ederken kişinin nesnel özgürlüğünü vurgulamamıştır. Bu kuralın amacı, hiç kimsenin keyfî olarak özgürlüğünden yoksun bırakılmamasını sağlamaktır. Kişinin özgürlüğünden yoksun bırakılıp bırakılmadığı belirlenirken; kişinin içinde bulunduğu somut durum, önlemin türü, süresi, etkileri ve uygulanma biçimi gibi etkenler göz önüne alınır. Bu bağlamda, Can Dündar ve Erdem Gül´ün tutuklanması hem Anayasaya hem de evrensel hukuka aykırıdır.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu