Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Midye çiftliklerine tepki!

Midye çiftliklerine tepki!

Önürmen, yazılı açıklamasında, sadece Erdek Körfezi´nde bile dokuz midye çiftliği kurulması isteminin bulunduğuna işaret etti.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği(GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önürmen, sağlık, balıkçılık ve turizmi olumsuz etkilemesi nedeniyle Marmara Denizi´nde midye çiftliklerinin kurulmaması gerektiğine dikkat çekti.
Önürmen, yazılı açıklamasında, sadece Erdek Körfezi´nde bile dokuz midye çiftliği kurulması isteminin bulunduğuna işaret etti.
Deniz kirliliğinin en önemli nedeninin suda oksijen oranının azalması olduğunun altını çizen Önürmen, şunları söyledi:
?Marmara Denizi´ne kıyısı bulunan Bandırma, Kapıdağ, Erdek ve Gemlik bölgelerinde çok sayıda midye çiftliği kurma talep ve başvurusu, denizlerin ne denli kirlendiğinin açık bir göstergesidir. Bu çiftliklerin kurulmaması için direnecek ve hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü midyeler, zehirli bir besin niteliğini taşıyorlar. Kirlilik arttıkça, denizlerde midye çoğalır. Midyeler, suyu süzerken, suda bulunan civa, kurşun, kalay, bakır, arsenik ve kadmiyum gibi metalleri de bünyelerine alarak biriktirirler. Buna bağlı şekilde, organ hastalıkları başta olmak üzere karaciğer kanseri, böbrek yetmezliği, beyin hasarları ve kan kanseri çeşitlerine davetiye çıkarırlar.? 

Erdek, Kapıdağ ve Bandırma üçgeninde onlarca midye çiftliği kurulması yönünde girişimlerde bulunulduğuna işaret eden Önürmen, şu değerlendirmede bulundu:
?Bu durum yalnızca insan sağlığına değil, bölgedeki balıkçılığa ve turizme de ciddi şekilde zarar vermektedir. Çünkü, midye çiftliği kurulacak köyler, halka ve denizciliğe kapanıyor. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz. Kirlilik üzerinden hazırlanan Marmara Denizi´ndeki bu çeşit projelere kesinlikle karşı çıkılmalı. İnsan sağlığına bu denli olumsuz etkisi bulunan çiftliklere yönelik, kapatma başta olmak üzere ciddi yaptırımlar getirilmelidir.?
Kendilerinin de, dernek olarak oluşturdukları bir heyetle Bandırma, Kapıdağ Yarımadası ve Erdek´te incelemelerde bulunarak, midyenin olumsuz etkileri konusunda bir rapor hazırladıklarını vurgulayan GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, bu konudaki verilerle birlikte yargıya başvuracaklarını belirtti.
Haber Merkezi



gürcan yayıkçı
27.04.2016 09:14:27
Erdek te denize girilebilecek çok az yer bulunurken bu görüntü kirliliği ve denizlerin güzelliğini yok eden midye çiftliklerinin kurulmasına izin veren yetkilieri kınıyorum

Anahtar Kelimeler: Midye çiftliklerine tepki
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli