Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Midilli Atı çocukların sevgilisi oldu

Midilli Atı çocukların sevgilisi oldu

Edremit Zeytinli Mahallesi kordonunda Türkiye'de nesli tükenmek üzere olan Edremit Midilli Atı” turizm sezonunda bir ailenin geçim kaynağı oldu.

Edremit Zeytinli Mahallesi kordonunda Türkiye’de nesli tükenmek üzere olan “Edremit Midilli Atı” turizm sezonunda bir ailenin geçim kaynağı oldu.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Akçin Köyünde ikamet eden ve 4 yaşındaki ‘Edremit Midilli Atı’ bu sene Zeytinli Lunapark yanına getirdiklerini ve ailelerin çocuklarını sahil ile kordonda ‘At Turu’ yaptırdıklarını, tur için 10 TL aldıklarını açıklayan at sahibi Şahin Büyüksay, “Bu sene sezon kötü gitti ama Allah bereket versin. Yinede gösterilen ilgiden memnunuz. ‘Edremit Midilli Atı’ ile bir tur mesafesi 1200 ile 1500 metredir. Eskiden yevmiye ile tarlalarda orak, harman ve çapa işlerine giderdik. ‘Edremit Midilli Atı’ sayesinde çok şükür kimseye muhtaç olmuyoruz” dedi.
Bu sene getirdikleri atın 4 yaşında ama biraz kırık olduğu için biraz yüksekçe olduğunu, seneye 2 yaşındaki daha küçük ‘Edremit Midilli Atı’nı getireceklerini belirten Şahin Büyüksay, “Akçin Köyünde yazın Kazdağına yani yaylaya saldıkları anne ve baba ile birlikte 7 kardeş at var. ‘Edremit Midilli Atı’ olarak değil, biz “Midilli Atı” olarak biliyoruz. Fiyatlarını da hiç bilmiyorum” diyerek çocukları ata bindirip Zeytinli Lunaparkı yanında ailelerin çocuklarını sahil ile kordonda ‘At Turu’ yaptırmaya çıktı.
Edremit Midillisi cinsi at
Eskiden Anadolu`nun batısında son yıllara kadar var olduğu bilinen tarihi bazı kaynaklarda “Edremit Midillisi At” diye bilinen sıcakkanlı, sakin ve sevimli olduğu kadar küçük ama asil bir hayvandır. Dünyadaki küçük atlar arasında en sakin ve akıllısı kabul edilen “Edremit Midillisi”nin renginin tamamen kahverengi olması diğer cinslerinden ayırır. Edremit Midilli Atının soyu tükenmek üzere tesadüfen bazı at aileleri böyle ekmek parası kazanmak için ortaya çıkıyor.
Devlet hediyesi, Edremit Midilli atı
Bazı kaynaklarda ‘Edremit Midilli Atı’ diye geçen bu hayvan, muhtemelen “Hazar Atı” gibi Hitit Medeniyeti zamanlarından beri var olan eski küçük atın Anadolu’nun batısına savrulmuş bir yakınıdır diye yazılmaktadır ve tarihte Devletten, Devlete ‘Devlet Hediyesi’ olan bu atların gönderildiği olarak bilinir. Tarihte tük taşıyan, araba çeken ‘Edremit Midilli Atları’ küçük ve sevimli olup, özellikle kadın ve küçük binicilerin giderek daha fazla beğendikleri atlar olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde önem verilen ve Edremit’e bağlı Midilli Adasında çoğalan ve zeytin alanlarına kolay girmesi, yük taşıması ile insanlara hizmet üreten atlar olarak bilinir.
Midilli Adasında, bir tek Edremit Midilli atı yok
Geçtiğimiz yıl Yunanistan’ın Midilli adasına yapılan bir ziyarette ‘Edremit Midilli Atından tek bir tane bile olmadığı bilgisi verildi.
Edremit`te ise Akçay kordonunda bir deve ile çok küçük bir ‘Edremit Midilli Atı ile karşılaşır ve onun üzerinde bir kordon seyahati yapabilirsiniz.
Dünya, Edremit yörelerinde, “Egenin Küçük ve Sevimli Atı”nı yani ‘Edremit Midilli Atı’ diye bilinen sıcakkanlı, sakin ve sevimli küçük bir at kendisini yeniden keşfedilmesini bekler gibi tüm sıcaklığını insanlar ile birlikte üzerine binen çocuklara verir gibi asil bir gezinti yaptırıyor.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli