Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

MHPli Bulut, Susurluk Şekerin kapatılmasına feryat etti

MHPli Bulut, Susurluk Şekerin kapatılmasına feryat etti

Türkiyenin en kaliteli şekerin üretildiği Susurluk Şeker Fabrikasının iki yıldan bu yana faaliyete son verilmesi MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulutu isyan noktasına getirdi.

Türkiye`nin en kaliteli şekerin üretildiği Susurluk Şeker Fabrikasının iki yıldan bu yana faaliyete son verilmesi MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut`u isyan noktasına getirdi.
Susurluk Şeker Fabrikası`nın kapalı tutulmasının devam edilmesi üzerine konuyu TBMM`ye taşıyan MHP Milletvekili Bulut, büyüklüğü ve işleme kapasitesi açısından önemli yere sahip olduğunu söylediği Susurluk Şeker Fabrikasının 2 yıldır neden faaliyet göstermediğini Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanına sordu.
Ülkede, 32 şeker fabrikası içinde büyüklüğü ve işleme kapasitesi açısından önemli bir yere sahip olan Susurluk Şeker Fabrikasının, bölgenin ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu, tesislerin 55 yıl ara vermeden çalışmaktayken, son iki yıldır faaliyet göstermediğini sözlerine ekledi.
Susurluk Şeker Fabrikasının, 2010 yılında bölgeye sağladığı katma değerin 100 milyon lira civarında olduğunu ifade eden Bulut, 1990 yılında 180 gün boyunca toplam 1 milyon 70 bin ton pancarın işlendiği fabrikada, 2010 yılında ise bu miktarın büyük bir gerilemeyle 248 bin tona düştüğünü ifade etti. 
Milletvekili Bulut, fabrikanın günde 7 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olduğunu da belirterek, günlük 750 ton şeker ile birlikte yan ürün olarak 400 ton melas ve 2 bin ton yaş pancar posası üretme kapasitesine de sahip olduğunu belirtti.
Sorunu TBMM Başkanlığına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi veren Bulut, 2 yıldır bölgede yetiştirilen pancarın nereye gönderildiğinin açıklanmasını isterken, bakana şu soruları yöneltti:
1. İki yıldır bölgede yetiştirilen pancar, nereye gönderilmektedir? 
2. Fabrikanın yakınından doğalgaz geçmesine karşın fabrika kömür ile faaliyet göstermekteydi. Fabrikanın Doğalgaz ile faaliyete geçmesi konusunda çalışmalarınız olacak mıdır? 
3. Bölgede yaşayan çiftçimiz mağduriyet yaşamaktadırlar. Mağduriyetin önüne geçilmesi konusunda çalışmalarınız olacak mıdır? 
4. Ülkemizde şeker pancarı üretilirken ve fabrikalarımız atıl durumda dururken dışarıdan şeker ihraç etmemiz ne derece doğrudur? 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı