Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

MHP Milletvekili çiğ sütün fiyat politikasını eleştirdi

MHP Milletvekili çiğ sütün fiyat politikasını eleştirdi

MHP Balıkesir milletvekili A. Duran Bulut, çiğ süt fiyatlarının belirlenmemesi konusunu TBMM gündemine taşıdı.

MHP Balıkesir milletvekili A. Duran Bulut, çiğ süt fiyatlarının belirlenmemesi konusunu TBMM gündemine taşıdı.
Çiğ Süt fiyatları konusu ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına yazılı olarak cevaplandırılması üzerine soru önergesi veren Milletvekili Bulut, konuyu TBMM gündemine getirdi.
Çiğ sütün 6 aylık fiyatının henüz belirlenmediğini, yüksek girdi maliyetleri, üretici ile sanayici arasındaki çekişme ve kaliteye göre fiyat uygulama düşüncesi fiyatın belirlenmesini geciktirdiğini, üreticilerimizin çiğ süt fiyatının girdi maliyetlerinin dikkate alınarak ve yem paritesi gözetilerek açıklanmasını istediklerini belirten Bulut, Ocak 2011`de 73,5 kuruş olan çiğ sütün litresi aynı yılın Nisan-Ağustos döneminde 5 ay süre ile 64 kuruş olduğunu, Sonra 1,5 ay 74 kuruş olarak uygulanan fiyatın, 15 Ekim 2011`den 2012 1 Ekim`e kadar tam bir yıl 80 kuruşta kaldığını ve o tarihten bu yana da 90 kuruş olduğunu söyledi. 
Bu fiyatın tavan fiyat olduğunu belirten Bulut, çoğu zaman ve çoğu yerde bu tavan fiyatın altında bedelle üreticiden süt alındığını öne sürdü.
Samanın kilosunun 1 lira, çiğ sütün kilosunun ise 90 kuruş olduğunu belirten Bulut, 1 kilo sütle 850 gram yem alınabildiğine dikkat çekip, önergesinde şu sorulara yer verdi:
"Bu duruma hangi sebeple müdahale edilmektedir? Süt üreticilerimiz zararına üretim yapmaktadırlar. Bu durumun önüne geçilmesi için ne tür çalışmalar yapmaktasınız? Zararına üretim yapmanın faturasının sadece üreticiye değil, sanayiciye, tüketiciye ve ülkede yaşayan herkese çıkacağı bilinmemekte midir? Çiğ sütün fiyatı 6 aylık dönemler itibariyle belirlenirken, yem fiyatının ve nihai ürün olan süt ve süt ürünlerinin fiyatının serbest olması ne derece doğru bir uygulamadır? Ulusal Süt Konseyi 6 aylık süt fiyatlarını hangi sebeple açıklamamaktadır? Kaliteye göre fiyat" yönteminin uygulanacağı ile ilgili haberler bulunmaktadır. Sütün kalitesi kimler tarafından belirlenecektir? Neye göre belirlenecektir? Bu konuda çalışacak laboratuvar altyapısı hazır mıdır?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli