Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ?Talimatla inek kesimi önlenemez?

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ?Talimatla inek kesimi önlenemez?

MHP Milletvekili, talimatla inek kesiminin önlenmek istenmesine tepki koydu.

MHP Milletvekili, talimatla inek kesiminin önlenmek istenmesine tepki koydu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın 81 İl Valiliği´ne gönderdiği ?süt inekleri kesilmesin? talimatı MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok´un tepkisini çekti.
Çiğ süt fiyatının düşmesi ve kırmızı et fiyatının göreceli olarak yüksek olması nedeniyle bir süreden beri süt inekleri kesilmesiyle çalışma başlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 81 İl Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne talimat göndererek inek kesiminin yasaklanmasını istedi.
Bu duruma tepki gösteren MHP Milletvekili Ok ?Süt krizi bu şekilde aşılamaz, yapılan bu uygulamalar daha büyük krizleri peşinde getirecektir´´ dedi.
Ok, talimatla inek kesiminin önlenmesinin mümkün olmadığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: ?Hiç bir üretici ineğini kesmek istemez. Ama zarar ediyorsa ve üretimi sürdüremeyecekse kimse zorla bu işi yaptıramaz. Arz fazlası süt var deniliyor, bir yandan da gebe düve ithal ediliyor. O zaman ithalatı durdurun. Piyasada arz fazlası sütü Et ve Süt Kurumu toplayarak süt tozu yaparsa, üreticinin sütü para eder ve inekler kesilmez? dedi.
Yaşanan Süt krizinin önüne geçilebileceğini ve üreticinin desteklenmesini isteyen Ok, sorunun en doğru çözümü; Belediyelerin ve Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlarının Süt Projesi kapsamında uygulayarak okul öncesi çocuklara ve yurtlarda kalan üniversite öğrencilerine süt dağıtılarak süt tüketiminin artmasına katkı vermesi gerekmektedir. Bir diğer çözüm yolu ise Bakanlığın piyasadaki arz fazlası sütü alıp süt tozu yaparak ve ihraç etmeli, ayrıca desteklemelerin yem bitkilerinde arttırılması gerekmektedir´´ dedi.
Çiğ Süt krizinin önüne geçilemediği taktirde sütten daha büyük bir et krizi yaşanacağını belirten Ok, çiğ süt sektöründe yaşan kriz bugün vatandaşı ineklerini kesmeye teşvik etmekte. Çiğ süt fiyatı maliyetleri karşılamadığı için çiftçi kırmızı et fiyatının yüksek olmasını da fırsat bilerek ineğini kesiyor. Hatırlanacağı gibi 2008´deki çiğ süt krizinde 1 milyonu aşkın inek kesilmişti. O dönem et üretimi artıyor diye sevinenler bir yıl sonra canlı hayvan ve et ithal etmek zorunda kaldı. Bugün ithalat hala devam ediyor. O dönemde daha çok küçük çiftçiler inek kesiyordu. Şimdi milyonlarca lira yatırım yapan, kredi kullanan, yurtdışından damızlık düve ithal eden işletme sahipleri de inek kesiyor veya satarak elden çıkarıyor, bu çok tehlikeli bir süreç. İnek kesimi önlenemezse Türkiye´de 2008´dekinden daha büyük et krizi yaşanır.? diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false