Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Meclis toplantısında ilçe planına CHP engeli

Meclis toplantısında ilçe planına CHP engeli

Erdekte inşaat ruhsatlarının verilmesinin önünü açacak Erdek yeni plan notlarının onayı, CHPli meclis üyesi Burhan Karışıkın şiddetli muhalefetine takıldı.

Erdek`te inşaat ruhsatlarının verilmesinin önünü açacak Erdek yeni plan notlarının onayı, CHP`li meclis üyesi Burhan Karışık`ın şiddetli muhalefetine takıldı.
CHP`li üye Burhan Karışık`ın görev yaptığı imar komisyonunda, şehir planlamacısı tarafından hazırlanan Erdek yeni plan notları, Karışık`ta görev yaptığı imar komisyonunda görüşülmesine rağmen, komisyon tarafından meclise sunulan plan notlarına, Karışık`ın neden muhalefet ettiği anlaşılamadı.
CHP`li diğer üye M. Ali Kılıç`ın da, Karışık`ın yönünde görüş bildirmesi üzerine, "Erdek yeni Plan Notları" nın görüşülmesi Ağustos ayı meclis toplantısına ertelendi.
Erdek Belediye Meclisi`nin Temmuz ayı toplantısı Çarşamba günü gerçekleşti.
Erdek`te inşaat yapım izinlerini yakından ilgilendiren "Erdek yeni plan notlarının" onay beklediği meclis toplantısından, Erdek yeni plan notlarının onayı CHP`li üyelerden Karışık ile Kılıç`ın muhalefetine takıldı.
Temmuz ayı meclis toplantısında, Erdek`te inşaat yapım iznini yeniden başlatacak "Erdek yeni plan notları" meclisin birinci gündem maddesiydi.
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın başkanlığında toplanan meclisin Temmuz ayı toplantısına, CHP`li 9 üye ile AK Partili 5 üye katıldı. AK Partili üye Yılmaz Öğrenir toplantıda yoktu. 
Aylardır inşaat yapım izni bekleyen ilçemiz inşaat müteahhitlerinin bir çoğunun izleyici olarak katıldığı toplantıda, İmar Kanunu`nu ilgilendiren yönetmeliklerle, Erdek eski plan notlarının uyum sağlamamasından dolayı ilçede aylardır inşaat yapım izni bekleyen müteahhitler, belediye meclisinden "Plan Notlarının" onaylanmasını bekledi.
Şehir Planlamacısı tarafından hazırlanıp imar komisyonuna sunulan Erdek yeni plan notlarının, kendisinin de görev yaptığı imar komisyonunda incelendiğini söyleyen meclis üyesi Burhan Karışık, yaptığı bu açıklamaya rağmen, oturumu yöneten başkandan, bu gündem konusunun tartışılması için ileriki günlerde meclisin olağanüstü toplanmasını veya bir sonraki meclis toplantısına taşınmasını istedi.
CHP`li diğer üye M. Ali Kılıç`ta, Burhan Karışık`ın isteği doğrultusunda görüş bildirdi.
CHP`li meclis üyesi Nimet Kalafat`ın, CHP`li meclis üyeleri olarak kendilerin de inşaat yapan müteahhitlerin iş yapmalarını istiyoruz yönünde konuşma yapmasına rağmen, CHP`li meclis üyelerinden Burhan Karışık konunun ısrarla bir sonraki meclis toplantısında ele alınmasını yineledi. CHP`li diğer üye M. Ali Kılıç ise, hazırlanan Erdek yeni plan notlarında şehir plancısının onayının olmadığını ileri sürüp, planın onaylanıp önlerine getirilmesini kaydetti.
AK Partili üye Melek Decan Erarslan, plan notlarıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını söyleyip, hazırlanan yeni plan notlarıyla, daha önceki müktesap hakların korunmaya çalışıldığını ve 1988 yılından bu yana tüm plan notlarının CHP`li üye Burhan Karışık`ın da görev yaptığı imar komisyonunda birlikte incelediklerini hatırlattı..
Erdek yeni plan notlarının kabulünün CHP`li üyelerin engeline takılacağını gören Belediye Başkanı Aysan, "Hepimiz Erdek`i temsil ediyoruz. 11 ay boyunca Erdek Belediyesi inşaat sektörüne yardımcı olmaya çalışıyor. Başarabildiklerimiz oldu, başaramadıklarımız oldu. İnşaat yapımlarıyla ilgili bir anda bir şikayet konusu yaşandı. Çatı, depo vs. gibi konulardan, özellikle bize oy verenler şikayet edilmeye başlandı. Belediyeye gelen müfettiş, Erdek Belediyesi`nin daha önceki plan notlarını incelemeye başladı ve işin içinden çıkamadı. 1996`dan sonraki yönetmelikleri dikkate alan müfettiş eski sistemle inşaat yapımının mümkün olamayacağını raporladı. Bunun devamında, ilçede inşaat yapım sözleşmesi yapmış inşaat müteahhitleri mecburen beklemeye başladı. Sorunu aşabilmek için Ankara`ya gittik, bakanlıkta yaptığımız görüşmeler ışığında, yönetmeliklerin çatışmayacağı yeni plan notları hazırlandı. Yönetmeliklerle plan notlarının birbiriyle çatışmayacağı yeni plan notlarının yürürlüğe girmesini istedik. Sizler şehir plancıları ve mimarlar odasına danışılmasını istiyorsunuz. Bu kurumlara danışıldı onların görüşü alındı. Sizlerin isteğiniz doğrultusunda yeni plan notları hazırlanmış olup, imar komisyonunun son üç toplantısında komisyon üyeleri bir araya gelemedi. Bu meclis toplantısında Erdek yeni plan notlarının kabul edilip, inşaat sektörünün bir an önce hareketlenmesini istiyoruz." dedi.
Plan notları çalışmasının 10 gün önce tamamlandığını CHP`li üyelere aktaran Belediye Başkanı Aysan, Erdek yeni plan notlarının kabulü için bir ay daha beklemek bir işe yaramaz. Sizler Erdek halkını cezalandırıyorsunuz suçlamasında bulundu.
AK Partili üye Halil Aydöner, plan notlarından dolayı inşaat sektörünün 1 yıldır sıkıntıda olduğunu ifade edip, bu gündem konusu 1 ay daha ileriye atılırsa inşaat sektörü sekteye uğrar açıklamasında bulunup, eski belediye başkanının yaptığı bir şikayet üzerine plan notu sıkıntısının yaşandığını ileri sürdü.
Kendisine söz hakkı verilen, plan notlarını hazırlayan Şehir Planlamacısı ise, yaptığı konuşmada, hazırlanan plan notlarının yönetmeliklere uygun hazırlandığını söyleyip, Erdek`te daha önce hangi karakteristlik uygulanmışsa çalışmalar bu yönde yapılmıştır şeklinde konuştu.
Yapılan oylamada, Erdek yeni plan notları kabul edilmeyip, Ağustos ayı meclis toplantısında görüşülmesi kararı alındı.
Plan notlarının mecliste onaylanmaması üzerine toplantıya izleyici olarak katılan inşaat müteahhitlerinden Necati Paça, meclisten konuşma yapmak için söz istedi. Oy birliğiyle kendisine konuşma hakkı verilen Paça, plan notlarının kabul edilmemesinden dolayı ilçedeki müteahhitlerin çok zor durumda kalacağını belirtip, bu sorunun sadece kendilerinin değil, Erdek`in sorunu olduğunu paylaştı.
Gündemin ikinci maddesi; Atatürk Mahallesi`nde üç ada üzerinde imar planında plan tadilatı yapılması, CHP`li üye Sümer Balkan`ın ret oyu kullanmasına rağmen diğer üyelerin evet oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
Gündemin üçüncü maddesi; Erdek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nün, Erdek Belediyesi`ne yaptığı başvuruyla Yalı Mahallesi Kanava Mevkiinde yapılacak Kreş Alanı olarak ayrılan parselin bahçe mesafesinin 3 metreye düşürülmesi CHP`li üye Sümer Balkan`ın ret, M. Ali Kılıç`ın çekimser oyuna rağmen diğer üyelerin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
Gündemin dördüncü maddesi; Erdek Alaattin Mahallesi`nde bir taşınmazın arka bahçe mesafesinin belirlenmesi  için belediye encümenini yetki verilmesi daha sonra imar komisyonunu havale edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin dördüncü maddesi; Belediye de devlet memuru statüsünde çalışanlara ödenecek zam ve tazminatlar oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin Ek-1. maddesi; Mülkiyeti Erdek Belediyesi`ne kayıtlı, Uzman Doktor Nilüfer Umay Sağlık Binasının, sağlık hizmetlerinde 2 yıl süreyle bedelsiz olarak kullanılmak üzere, Erdek Devlet Hastanesi`ne tahsisi oy birliğiyle kabul edildi.
Gündem konularının görüşülmesi tamamlandıktan sonra, CHP`li üyelerden M. Ali Kılıç gündem dışı söz almak istedi. Oturumu yöneten başkan Aysan, oturuma katılan herkesin işi gücü olduğunu söyleyip, oturumu kapatıp toplantıyı sona erdirdi. 
Haber: Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false