Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mayıs ayı Çerkeslerin yüreğinde ince bir sızı

Mayıs ayı Çerkeslerin yüreğinde ince bir sızı

Kafkas Dernekleri Federasyonu(KAFFED), 97 yıl önce yaşanan Gönen-Manyas Sürgününün, Çerkesler üzerinde ikinci bir travmaya neden olduğuna dikkat çekildi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu(KAFFED), 97 yıl önce yaşanan Gönen-Manyas Sürgününün, Çerkesler üzerinde ikinci bir travmaya neden olduğuna dikkat çekildi.

97 yıl önce Cumhuriyet tarihinin ilk iç sürgünü Gönen ve Manyas´taki Çerkes köylerine uygulandı.

21 Mayıs 1864´de vatanlarından koparılarak darmadağın edilen ve dünyanın 40 farklı yerine sürülen Çerkesler yine bir Mayıs ayında ikinci bir sürgüne tabi tutuldu. Güney Marmara bölgesine yerleştirilen Çerkesler ilk sürgünden 59 sene sonra yine bir Mayıs ayında bir kararname ile darmadağın edilmiş, ikinci bir sürgün yaşamıştır.  97 yıl önce yaşanan bu sürgün Çerkesler üzerinde ikinci bir travmaya neden olmuş,  Çerkesler uzun süre kökenlerini gizlemeye yönelmiştir.

KAFFED, 2 MAYIS SÜRGÜNÜNÜ ANLATTI

KAFFED, 2 Mayıs Gönen-Manyas Sürgününün öncesi ve sonrasını anlatan bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

?Mondros Mütarekesinin imzalandığı tarihlerde Marmara bölgesi son derece karışıktır. Çok sayıda etnik gurubun birlikte yan yana yaşadığı yöre; kışkırtmalara, isyanlara ve hür türlü anarşiye elverişlidir. Bir taraftan İngilizlerin, diğer taraftan da Milli Mücadele yanlılarına karşı tavır alan İstanbul Hükümetlerinin neden olduğu bir kargaşa hakimdir. İttihat ve Terakkicilere karşı bir tavır içindeki Hürriyet ve İtilaf Partisi yanlılarının da etkin oldukları bu kargaşada Çerkeslerin zarar görmemesi için İstanbul´dan Binbaşı Çerkes Sıtkı Getsev ve Mustafa Butbay ?nasihat heyeti? olarak gönderilmişse de istenilen sonucu alamamışlardır. İşte böyle bir ortamda Ege´de temeli atılan Kuva-i Milliye çalışmalarına, Çerkes Ethem Beyin çağrısına uyup da en önde koşanlar yöre Çerkesleridir. Bu hususu Yunan tarihçileri de açıkça yazmaktadırlar.

ÇERKESLERE SİNDİRME POLİTİKASI BAŞLATILDI

Yunanlıların ilerlemesini durduran, Anadolu´yu bir yangın gibi saran isyanları bir bir bastıran Ethem Bey, düzenli ordu kurulurken yaşanan krizler sonucunda, iradesi dışında da olsa geçiş protokolü ile Yunanlılara teslim olunca; serbest bırakılan adamaları genellikle yöredeki köylerine geri dönmüşlerdir. Ancak, o güne kadar büyük fedakârlıklar gösteren ve düşmanın karşısına ilk dikilen Çerkeslerin aleyhinde bir hava hakimdir. Henüz yayınlanmamış olan Ahmet Haratoka´nın anılarında da yer aldığı üzere açıktan olmasa da Ankara´dan talimat verilmiş gibi Çerkeslere karşı bir sindirme politikası başlatılmıştır.

14 ÇERKES KÖYÜ CEBREN SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ

Kara Hasan ve Arnavut Çetelerinin terörü, Ahmet Anzavur´un bu mıntıkada İstanbul Hükümeti lehine çalışmalara ve isyanlara başlamış olması, kimi parayla kandırılarak kimi de hatır zoru Anzavur´a uyan bir kısım Çerkesin ve Ethem yanlılarının çoğunluğunu oluşturduğu; adamı olanların listelerden çıkartıldığı, sahipsiz ve savunmasız birçok Çerkesin listeye konulduğu, sağlıklı olarak düzenlenmediği hususunda araştırmacıların mutabık kaldığı 150´lilikler listesine 1924 yılında genellikle yöre insanları ama daha çok da Çerkesler alınarak mükerreren cezalandırılmışlardır.

Lozan Antlaşmasına göre af dışı bırakılan 150´lilkler listesine alınan Çerkesler için geçerli sayılan kriterlerin aynılarına ilaveten ekonomik ve sosyal yaşam düzeyi Çerkeslerden geri olan diğer etnik kökenli köylülerin tahrikiyle, tarihte örneği az görülen bir uygulamayla, yöredeki 14 Çerkes köyündeki tüm insanlar suçlu-suçsuz, çoluk-çocuk, yaşlı-genç ayrımı yapılmadan cebren sürgüne gönderilmişlerdir. Bu olay 150´lilikler listesinin düzenlenmesinden bir yıl önce yaşanmıştır. Üstelik Başbakan Rauf Bey ve birçok Çerkes kökenli Paşanın varlığına rağmen. Çerkesler adeta oyuna getirilmiş ve bazıları için ikinci, bazıları için de üçüncü kez sürgün başlatılmıştır.

ÇERKESLERİN MALLARI YOK PAHASINA SATILDI

Savaştan galip çıkan Cumhuriyet Türkiye´sinin milliyetçi kadrolarından bazılarının, Gönen, Manyas ve Bandırma´da yerleşik Çerkesleri; Afyon, Sivas, Tokat, Urfa, Muş, Bitlis, Konya, Niğde ve Malatya taraflarına dağıtarak açıktan söylemeseler de onları asimile etmeyi amaçladıklarında mutabakat vardır. İlk sürgün 18 Aralık 1922 tarihinde Gönen´in Mürüvvetler (Çizemuğ hable) köyünde uygulanmıştır. Topluca sürülen bu köyle ilgili kayda değer bir tepki olmayınca diğer 14 Çerkes köyünün sürgün kararnamesi Mayıs 1923´te uygulamaya konulmuştur. Kararname çok acımasızdır; her aile ancak bir kağnı arabasının götürebileceği kadar eşyasını alabilmektedir. Çerkesler mallarını yok fiyatına elden çıkarmak zorunda kalırlar. Jandarmalar tarafından kuşatılan köylere giriş-çıkışlar yasaklanmış, belirli alıcıların insafına bırakılan satışlarda normal fiyatı 200 lira olan bir çift öküz en çok 30 liraya elden çıkarılmıştır.

SÜRGÜN EDİLEN KÖYLER VE SÜRGÜN TARİHLERİ

Gönen´e bağlı köyler:

1-Üçpınar Köyü 28 Mayıs 1923 Pazartesi

2-Muratlar Köyü 5 Haziran 1923 Salı

3-Armutlu (Sızıköy) 9 Haziran 1923 Cumartesi

4-Dereköy (Keçideresi) 13 Haziran 1923 Çarşamba

5-Çınarlı (Keçeler) köyü 16 Haziran 1923 cumartesi

Not: Gönen´in Çerkes köylerinden Karalar çiftliği, Bayramiç, Hacı Menteş ve Ayvalıdere köyleri de tüm malları sattırılmış ve göçe hazır vaziyette uzun süre bekletilmişlerdir.

Manyas´a bağlı köyler:

1- Boğazpınar (Mürüvvetler)          Aralık 1922-Ocak 1923 arası

2- Kızılkilise (Kızılköy)                   7 Haziran 1923 Perşembe

3- Yeniköy                                     7 Haziran 1923 Perşembe

4- Dümbe (Tepecik )                     7 Haziran 1923 Perşembe

5- Ilıca (Ilıcaboğaz)                     11 Haziran 1923 (Şimdi Susurluk´a bağlı)

6- Karaçallık                               13 Haziran 1923 Çarşamba

7- Bolağaç                                 13 Haziran 1923 Çarşamba

8- Değirmenboğazı                    21 Haziran 1923 Perşembe

9- Hacıosman                            21 Haziran 1923 Perşembe

Not: Manyas ilçesine bağlı Işıklar, Hacıyakup, Süleymanlı, Durak, Çakırca, Elkesen, Çavuşköyü, Kızık, Kulak, Eskimanyas, Tatarköyü, Haydar, Esen, Ergili, Salur, Hamamlı, Muradiye, Geyikler köyleri de mallarını hiç fiyatına satmış olup her an sürgün olacakmış gibi hazır bekletilmişlerdir.

İLK TEPKİ MEHMET FETGEREY ŞOENU´DAN

14 Çerkes köyünün sürgününe karşı, kitle hareketi olarak nitelendirilebilecek bir tepki olmamıştır. Nitekim Mürüvvetler köyünün sürgünü sırasında bir karşı tepkinin olup olmayacağı adeta gözlemlenmiş,  olmayınca da diğer köylerin sürülmesine dair kararname yayınlanmıştır. Buna karşın değerli bir düşünür, yazar ve Kafkas milliyetçisi olan Mehmet Fetgerey ŞOENU peş peşe kaleme alıp Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne sunduğu iki önemli yazı ile ferdi tepkisini ortaya koymuştur.

F. Şoenu, Çerkeslerin bu ülke için yaptıklarını, Türk topraklarında Çerkes Devleti kurmak gibi bir amaçlarının olmadığını, Çerkeslerin özelliklerini, sürgün sırasında yaşanan ıstırapları ve kayıpları anlattığı yazılarında Meclisin ne yapması gerektiğine ilişkin oldukça geniş ve okunması, bilinmesi gereken yazıları nedeniyle yaşam boyu bir daha yayın yapmamak gibi bir cezaya çarptırılmıştır. Ancak bu yazıları ile F. Şoenu amacına ulaşmış, Çerkes aydınları Rauf Orbay, Hunca Ali Sait Paşa ve diğerlerinin gayretleri de eklenince sürgün durdurulmuş ve bir yıl sonra per perişan ve ellerinde hiç bir şeyleri kalmamış halde 14 köyün sakinleri geri dönmüşlerdir. Ancak bu sefer de başka aksiliklerle karşılaşmışlardır.

ÇERKES KÖYLERİNE, BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ YERLEŞTİRİLDİ

Bazı köylere Bulgaristan göçmenleri yerleşmiş (Hacıosman Köyü gibi) onları evlerinden çıkartmak hayli zor olmuş, evlerini, bağ-bahçelerini talan edilmiş halde bulmuşlardır. Dereköy örneğinde olduğu gibi geri dönenler uzun bir süre kendi muhtarlarını dahi seçememiş, Kaymakamlıkça atanan yöneticiler tarafından idare edilmişlerdir. Düğünlerini, milli oyunlarını, mızıka ile yapamamış, girişimde bulunanların enstrümanları ?Burası Rusya değil? denilerek toplanmış, düğünleri dağıtılmıştır.

Gönen Manyas Sürgünü ya da Güney Marmara Sürgünü olarak bilinen ve Cumhuriyet tarihinin ilk iç sürgünü olan bu acı olaylar hakkında daha çok araştırma yapılacaktır. Federasyonumuz bu konuda yapılacak yüksek lisans ve doktora araştırmalarını desteklemeyi sürdürecektir.

 Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı