Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Marmara´da maden sektörünün geleceği konuşuldu

Marmara´da maden sektörünün geleceği konuşuldu

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Marmara Adası´nda düzenlenen toplantıda maden sektörünün sorunları ve geleceğini anlattı.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Marmara Adası´nda düzenlenen toplantıda maden sektörünün sorunları ve geleceğini anlattı.
Marmara Belediye Başkanlığı ile Marmara Mermerciler Madenciler ve İşadamları Derneği (MARMİAD) Başkanlığı´nın ev sahipliğinde sektörün öncelikli konularının ele alındığı toplantı çok sayıda maden işletmecisini bir araya getirdi. 

Toplantı, maden sektörü hedeflerine ulaşmak için görüşlerin geliştirildiği bir platform işlevi gördü.
Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ve dernek temsilcileri, sektörel birliğin sağlanması için toplantının bir ilk adım olduğunu belirtirken, kendi bölgelerindeki maden sektörü çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
İMİB Başkanı Aydın Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada sektörün sorunlarının çözülmesi için diyaloğun önemine vurgu yaparak, "Yapıcı, çözüm odaklı, pozitif bir yaklaşımla sektörümüzün ilerlemesi için gerek kendi içimizde gerekse kamu ile diyaloğumuzun güçlenmesi çok önemli. 2 Şubat 1976 yılından bu yana maden sektörü ve Türkiye´nin ihracatı için çalışan birliğimizin en önemli misyonu budur? dedi.
Sektörün gerçek birliğinin sağlanmasının sorunların çözülmesi için en öncelikli konu olduğunu belirten Dinçer, Madenlerin stratejik önemine ve Türkiye´nin maden zenginliğine dikkat çekip ?Yaptığımız işin değerine önce kendimiz inanırsak toplumu ve kamuoyunu ikna edebiliriz? diye konuştu.
Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Dünyanın en büyük mermer rezervleri Türkiye´de. Toplam rezervin yüzde 33´üne sahibiz. Şu anda dünya doğal taş pazarının işlenmiş üründe yüzde 24´ünü blok mermerde yüzde 34´ünü karşılayabiliyoruz. İşlenmiş doğal taşta en büyük pazarımız ABD. 296 milyon dolarlık satışımız var. Blok mermerde ise Çin´in ithalatının yüzde 56´lık kısmını biz karşılıyoruz. Hindistan ise yüzde 29´luk ithalatını Türkiye´den gerçekleştirirken yüzde 49´unu İtalya´dan gerçekleştiriyor. Maden ve doğal taşta bu pazarları korumanın yanı sıra yeni pazarlarla sektörümüzü büyütmek için sektörümüzün birlik içinde olması önem kazanıyor."
Blok ve işlenmiş ürün ihracatı olarak ikiye ayrılan doğal taş pazarında her iki kategorinin de vazgeçilmez olduğunun altını çizen Dinçer ?Doğal taşın 2 milyar dolarlık ihracatının yarısı blok mermer ihracatıdır. Sadece işlenmiş ürün ihracatı yapalım bakış açısı ilk etapta doğru gibi gözükebilir ancak, detaylı incelediğimizde biz bu pazarlara blok ürün satmazsak İtalya, İran, Pakistan, Hindistan gibi rakip ülkelerimiz Çin´e blok satış yapmaya başlayacak ve Çin´li müteahhitler aracılığıyla dünya çapında aldıkları projelerde bizim rakiplerimiz olan ülkelerin doğal taşlarını kullanacaklardır. Diğer yandan işlenmiş ürünün de önünü açmak için yeni tasarımlar, inovasyonlar gerçekleştirmek için çaba sarf etmek zorundayız? diye konuştu.
Dinçer konuşmasının sonunda, Türkiye´de ilk defa İMİB tarafından bir ihracatçı birliğinde Bilim Kurulu oluşturulduğu bilgisini de sektör mensuplarıyla paylaştı.
Toplantıda; Marmara Kaymakamı Mehmet Tunç, Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, MARMİAD Dernek Başkanı Hasan Dinçer ve Marmara maden işletmecileri hazır bulundu. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false