Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Marmarabirlik´ten "zam senaryosuna" tepki

Marmarabirlik´ten

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytin fiyatlarında artış haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. ?Eğer zam uygulanacaksa bu rakam enflasyon oranının üzerinde olmayacaktır? dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytine % 40´lara varan oranlarda zam yapıldığına ilişkin haberleri değerlendirerek, "Sofralık zeytinde böyle bir zam söz konusu değildir. Hatta bazı zeytin çeşitlerimizde fiyat düşüşü bile olacaktır. Sofralık zeytin sektörünün lideri Marmarabirlik´tir. Sofralık zeytine zam yapılacaksa, bu rakam ortalama % 8-9 oranlarında enflasyon değerinde olacaktır. Tüketicilerimiz Marmarabirlik ürünlerini uygun fiyatlarla alarak güvenle tüketebilirler" diye konuştu.
Başkan Asa, sofralık zeytinde "fiyatlar uçtu" şeklinde haberler yapılarak, üreticiye stokundaki ürünü satmamasına ve dolayısıyla daha ucuza satılmasına sebep olacak bir mesaj verilmeye çalışıldığını kaydetti.
Yaklaşık iki yıl önce zeytinyağı fiyatları ile ilgili olarak da aynı spekülatif açıklamaların yapıldığını hatırlatan Asa, "Ülkede zeytinyağı varken yok diyerek ithalat için bir sürü senaryolar yazdılar.
1 Şubat 2015 tarihinde ithalatı yapılmamış olmasına rağmen 3 bin ton zeytinyağı ithalatı yapıldığına ilişkin haberler yayınlanmış, üreticinin elinden düşük fiyatlara zeytinyağı toplandıktan sonra yağ fiyatları iki kat artırılmıştır. 

Aracıların elindeki zeytinyağı bittikten sonra da fiyatların tekrar düşürüldüğünü hep birlikte gördük. Zeytinyağı fiyatları 18 liralardan 11 liraya düştü. Ne oldu, ne değişti Türkiye´de? Üretim mi arttı? Üretim düşmesine rağmen fiyatlar geriledi. Bugün üreticinin elindeki sofralık zeytini daha ucuza toplamak için de aynı senaryolar yazılıyor. Zeytin fiyatlarının uçtuğuna yönelik haberlerle aslında üreticiye ´senin ürünün havuzda çok fazla para yapacak, satma, elinde kalsın´ mesajı veriliyor" şeklinde konuştu.
Asa, "Sofralık zeytinde bahsedildiği gibi bir zam söz konusu değildir. Marmarabirlik olarak sofralık zeytine zam yapılacaksa, bu rakamın enflasyon oranının üzerinde olmayacağını açık bir şekilde belirtmek isterim. Sofralık zeytine yapılacak zam oranı, ortalama % 8-9 oranlarında enflasyon değerinde olacaktır. Hatta piyasada bulunan yeşil zeytin çeşitlerimizde % 15´e varan fiyat düşüşü bile olacaktır" dedi.
Asa, daha önce zeytinyağında gündeme gelen ithalat talebine tepki gösterdiklerini de anımsatarak, şöyle devam etti:
"İki yıl önce tartışılan zeytinyağı ithalatı, Marmarabirlik öncülüğünde Milletvekilimiz Hüseyin Şahin´in girişimleriyle önlenmiştir. O dönemde zeytinyağı ithalatı isteyenlerin, bugün itibariyle zeytinyağı fiyatlarının aşağıya düştüğünü söylemeleri çok manidardır. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi´nin 30 Eylül 2016 tarihindeki açıklamasında, stoklarda 40 bin ton civarında zeytinyağı olduğu belirtilmiştir. 40 bin ton olarak açıklanan stok devri bizlerin ithalata karşı çıkmakta ne kadar haklı olduğumuzu göstermiştir. İthalat senaryolarının stokçular tarafından üretildiği net bir şekilde anlaşılmıştır. İthalat yapılmasını talep edenlere sormak isterim. Ülkede ürün varken neden yok denildi? Türkiye´de zeytinyağı sektörüne yön veren çıkar lobisi, üreticileri hiçe sayarak sektörü baltalamaya çalışmıştır. Bu açıklamalar, kolay yoldan kazanç sağlamaya ve üreticiyi bitirmeye yöneliktir. Marmarabirlik olarak üreticimizin her zaman yanında olduğumuzu ifade etmek isteriz."
Haber Merkezi



Reha Uluçay
1.01.2017 17:57:25
Marmarabirlik olarak üzerinize düşeni yapın. Bu oyunlara mani olacak tek bir kuruluş var o da sizsiniz. Her yere basın bildirileri dağıtılıp halk bilgilendirilmeli bu tip manipülasyonlara mani olunmalı. Saygılarımla Reha Uluçay

Anahtar Kelimeler: Marmarabirlik senaryosuna tepki
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli