Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Marmarabirlik´ten dünyaya örnek proje

Marmarabirlik´ten dünyaya örnek proje

UZK İcra Direktör Yardımcılığına seçilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sepetçi, Marmarabirlik´in Zeytin Atıklarından Elektrik Üretme Projesi´ni inceleyerek, "Zeytinyağının en büyük sorunu olan karasuya Marmarabirlik örnek bir proje ile çevrese

UZK İcra Direktör Yardımcılığına seçilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sepetçi, Marmarabirlik´in Zeytin Atıklarından Elektrik Üretme Projesi´ni inceleyerek, "Zeytinyağının en büyük sorunu olan karasuya Marmarabirlik örnek bir proje ile çevresel çözüm üretmiştir. Projenin dünyaya tanıtımı için gayret harcayacağım." dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü heyeti, Marmarabirlik´e inceleme ve çalışma ziyaretinde bulundu.
Ziyarette, kooperatif işlemlerinin daha hızlı ve etkin şekilde yürütebilmesi için uygulanan Kooperatif Bilgi Sistemi´ne (KOOPBİS) ilişkin değerlendirmeler ele alındı. Marmarabirlik´in Zeytin Atıklarından Elektrik Üretme Projesi´ni de inceleyen heyet, projenin karasuyun arıtılması konusunda dünyaya örnek olacağına vurgu yaptı.
Heyete başkanlık eden Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, önemli başarılara imza atan Marmarabirlik´in, dijital kooperatifçiliğe öncülük yapmasının, kooperatifçiliğin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade etti. İki gün süren çalışmalarda konular detaylı bir şekilde müzakere edilirken, not edilen hususlarda geliştirilecek yazılım ile entegrasyon çalışması sağlanarak manüel uygulamalara son verilmesi planlanıyor.
Bakanlık heyeti, dijital kooperatifçilikle ilgili çalışmaların ardından Marmarabirlik´in enerji üretim tesisini gezerek, bilgi aldı. Aynı zamanda Uluslararası Zeytin Konseyi´nin (UZK) İcra Direktör Yardımcılığına seçilerek, 12 yıl aradan sonra tekrar üye olan Türkiye´yi temsilen göreve başlayacak Sepetçi, Marmarabirlik´in geliştirdiği enerji üretimi projesinin dünyaya örnek olacağını söyledi.
Sepetçi, "Marmarabirlik, zeytinyağının en büyük sorunu olan karasuyun arıtılması için çevresel bir çözüm üretmiştir. Proje, çok yaygın olan üç fazlı sistemle üretimde ortaya çıkan karasuyun bertarafı için doğaya saygılı bir çözüm sunmaktadır. Proje ile karasu tamamen bertaraf edilerek aynı zamanda enerji üretiminde kullanılmaktadır. Fosil kaynakların azalmakta olduğu ve çevre hassasiyetinin arttığı günümüzde yenilenebilir enerji üretimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Tesis aynı zamanda kendi alanında bir ilk olma özelliğine de sahiptir. Projenin UZK aracılığıyla dünyaya tanıtımı için gayret harcayacağım" diye konuştu.
Sepetçi, zeytini her yönüyle israf etmeden değerlendiren Marmara-birlik´in, kooperatif ilkelerini de hayata geçirdiğini sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli