Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Marmarabirlikte işler yolunda

Marmarabirlikte  işler yolunda

25 milyon liralık son dilim ürün bedeli ödemesini geçtiğimiz cuma günü yapan Marmarabirlik, olağan mali genel kurulunu gerçekleştirdi. Başkan Asa, ortaklarından daha fazla ürün alan, daha fazla satan ve daha fazla yatırım yapan Marmarabirlik için..

Marmarabirlik`in 2011-12 iş yılı mali genel kurulunda yönetim ve denetim kurulu çalışmaları oybirliğiyle onaylandı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Daha fazla ürün alan, daha fazla ürün satan, daha fazla yatırım yapan ve dünya markası haline gelen bir Marmarabirlik için birlik ve beraberliğimizin bozulmaması gerekmektedir" dedi.
Başköy`deki genel müdürlük toplantı salonunda gerçekleştirilen genel kurulun açılış konuşmasını yapan Asa, 2012-13 kampanyasının son dilim ödemesini 19 Nisan`da yaptıklarını, rekor tutarlı ödemelerin tamamının bir kuruş kredi kullanmadan, Marmarabirlik`in öz kaynaklarından yapıldığını söyledi.
TÜKETİCİ TALEPLERİNE GÖRE YATIRIM
Asa, diğer taraftan ortakların geçtiğimiz yıldan kalan 4,5 milyon lira tutarındaki kredi borçlarının da ertelendiğini, uzun bir aradan sonra önceki yıl başlatılan ürün vadeli gübre satışlarının devam ettiğini, bugüne kadar yaklaşık 6 milyon lira tutarında kredi kullandırıldığını anlattı. Asa ayrıca; zirai ilaç ve gübre alımları için tahsis edilen ve en alt limiti 600 lira olarak belirlenen kredi limitlerine ilave olarak, borcu ertelenen ortaklar da dahil olmak üzere 500 lira daha seyyanen ek kredi limiti tahsis edildiğini bildirdi.
Hidamet Asa, Marmarabirlik`in bir yandan üreticinin ürününü modern yöntemlerle ambalajlayıp zorlu piyasa koşullarında değerlendirmeye çalışırken, diğer yandan da ürün kalitesinin artırılması, hat kapasitelerinin yükseltilmesi, kayıpların önlenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için entegre tesislerde modern üretim yöntemlerine uygun yatırımlar da yaptığına dikkat çekti.
Ar-Ge çalışmalarıyla farklı damak tatlarına uygun ürünlerin yanında, ambalaj çeşitliliği konusunda da çalışmalarının sürdüğünü anlatan Asa, şöyle dedi:
"Bu kapsamda yapılan AR-GE çalışmaları neticesinde tuz oranı yüzde 2,5 seviyelerine indirilmiş Gold, kuru sele, düet, sirkeli çizik, yeşil ve siyah zeytin çeşitlerimizin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha çok aranır hale gelmesi hepimiz için gurur kaynağı olmuştur" diye konuştu.
GEÇMİŞİN BORÇLARI
Marmarabirlik Başkanı Asa, 2004 ve 2007 yıllarındaki vergi ve kredi borçlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Asa şöyle konuştu:
"2004 yılında birlik borçlarının tasfiyesi sürecinde oluşan 35 milyon lira civarındaki vergi cezası, yönetim ve denetim kurullarımızın yoğun çalışmaları ve yapmış olduğu üst düzey görüşmeler neticesinde silinmişti.
Ayrıca 2007 yılında ürün bedeli ödemeleri için kullanılan ve faizi ile birlikte yaklaşık 100 milyon lirayı bulan DFİF borcu; yönetim kurulumuzca yapılan girişimler, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ve Gümrük Ticaret Bakanlığı`mızın katkıları ile çıkan yasa doğrultusunda 40 milyon liralık kısmı da silinmiş bulunmaktadır. DFİF borcumuzun kalan kısmı ise faizsiz olarak 15 yıl eşit taksitler halinde ödenecektir."
Asa, "Marmarabirlik mutlaka ayakta kalmalıdır. Günlük kazançları değil sürekli kazançları düşünmeliyiz. Ortaklarımızın menfaatlerinin korunması Marmarabirlik`in ayakta kalmasıyla mümkün olabilir" dedi.
İLK ÜÇ AYDA YÜZDE 30 ARTIŞ
Marmarabirlik`in yurtiçi ve yurtdışı satışlarında geçen yılın ilk üç aylık dönemine göre yüzde 30 artış olduğunu ifade eden Asa, "Satış miktarımız ilk üç ayda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır. Ayrıca Avrupa`da yapmış olduğumuz yapısal değişikliklerle tek bayilik sistemi kaldırılmış ve 11 bayi ile çoklu bayilik sistemine geçilmiştir. Bunun yanında 42 ülkeye ihracat yapılmakta olup, ihracat hedefimizi de 6 bin 500 ton olarak belirlemiş bulunmaktayız. İlk üç aylık periyotta, ihracat miktarımızın yüzde 85 oranında artmış olması, toplamda 30 milyon dolar ihracat hedefimize ulaşacağımızı ve yapılan kritik hamlenin ne kadar doğru olduğu görülmektedir" dedi.
Gündem maddelerinin tamamının oybirliğiyle geçtiği genel kurulun kapanışında da, tüm delegelere birlik beraberlik mesajı verdi ve ayrımcılık yapmadan, bütünlüğü koruyacaklarını söyledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli