Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Marmarabirlik mali kongresini yaptı

Marmarabirlik mali kongresini yaptı

Mali genel kurulunu yapan Hidamet Asa başkanlığındaki Marmarabirlik yönetimi, önümüzdeki dönemde satış odaklı politikayla yoluna devam edecek.

Mali genel kurulunu yapan Hidamet Asa başkanlığındaki Marmarabirlik yönetimi, önümüzdeki dönemde satış odaklı politikayla yoluna devam edecek.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yönetim kurulundaki görev değişikliği ile yeni bir döneme başladıklarını belirterek, "Gelişim ve değişim sloganıyla yola çıktık. Ciddi, azimli ve emin adımlar atıyoruz" dedi.
Marmarabirlik`in 2008-2009 iş yılı mali genel kurulu, Başköy Tesisleri`nde gerçekleştirildi. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yeniden yapılandırma süreci gibi, Marmarabirlik`e özel, kendi dinamiklerimizle oluşturacakları bir yenilenme sürecine ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Yeni bir anlayışın başlangıcı olan bu süreçte öncelikle bölgesel ayrımcılığa yer olmadığının altını çizen Hidamet Asa, şeffaf bir yapı ile kooperatiflere eşit mesafede kalmaya devam edileceğini belirtti. Asa, şöyle konuştu: "Mevcudu muhafaza etme yerine, aktif, dinamik, atak ve yenilikçi bir yönetim anlayışıyla hareket edilecektir. Başka bir deyişle, kurumun yürümesi yerine koşması sağlanacaktır.  Kurumsallaşma kapsamında; karar alma mekanizmalarının son derece etkin ve hızlı çalışmaları sağlanacak, profesyonel anlayışla birimlerimizin etkinliği arttırılacak ve kapsamlı olarak yapılacak iyileştirmelerle, karlılığın arttırılması sağlanacaktır."
Satış ve pazarlama politikalarının gözden geçirileceğini, yeni satış kanalları yönetimi oluşturularak, piyasa etkinliğinin artırılacağını anlatan Asa, İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve diğer illerde güçlü dağıtım ağı oluşturmaya yönelik hamleler gerçekleştirileceğini ifade etti.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle birçok ürünün tüketimi düşmesine rağmen, Marmarabirlik`in yeni kurulan pazarlama ve satış yönetim kadrolarıyla özellikle son 6 ayda satışını artırdığını söyleyen Hidamet Asa, şunları söyledi: "Yenilikçi bir yaklaşım tarzıyla bugüne kadar alım odaklı olan kurumumuzu, satış odaklı bir yapıya dönüştürmeyi ve böylelikle de değişim-dönüşüm, gelişim ve büyüme hedeflerini gerçekleştirerek ürün alımlarını arttırmayı planlamaktayız. Aynı zamanda sofralık zeytin üretiminin yanında `barış için zeytin dalı, sağlık için zeytinyağı` sloganıyla zeytinyağı üretim ve satışlarına da önem verilecektir."
Kaliteli üretimin ar-ge faaliyetiyle mümkün olduğunu bildiklerini kaydeden Asa, marka ve kalitenin sağladığı avantajın önemli bir kısmını, piyasa fiyatlarının üzerinde alım yaparak üreticilere yansıttıklarını, ayrıca yüksek maliyetlerle satış yaparak, pazarda karlı bir şekilde ürünlerini satmaya ve yeni yatırımlar yapmaya çalıştıklarını, ancak bu anlayışla arzulanan büyümeyi gerçekleştiremediklerini anlattı.
Alım odaklı yaklaşımdan, satış odaklı yaklaşıma geçilmesinin büyük önem arz ettiğini söyleyen Hidamet Asa, mevcut anlayışla satışların artırılması ve sürekliliğin sağlanmasının bugüne kadar mümkün olamadığını ifade ederek, kooperatiflerle ortaklara düşen görevi anımsattı:
"Satış ve pazarlama yöntemlerinin en önemli argümanı olan ürün temini konusunda zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır. Stoklarında fazla olan ürünü almak zorunda kalan Marmarabirlik, ihtiyacı olan kalibredeki ürünleri de temin edememektedir. Bu sebepten dolayı, üreticilerin satış odaklı alıma ilişkin yapılacak uygulamaları dikkate alması, kalite ve kalibraj yönünden, kendi kooperatifinin ihtiyacına uygun şekilde teslimat yapmaları gerekmektedir."
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ihracatta kayda değer rakamlara ulaşıldığını, geçtiğimiz yıl 4 milyon 879 bin kilo ihracat yapıldığını ve 28 milyon 784 bin lira gelir elde edildiğini bildirdi. Yeni pazar arayışlarının sürdüğünü ifade eden Asa, "İhracatımızın devam ettiği Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, Danimarka, İsveç, İsviçre, Norveç, İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya ve Kıbrıs`ın yanında Rusya, Ukrayna, Dubai, Azerbaycan, Brezilya, Güney Afrika ve Gürcistan`da yeni pazarlar bulunmuştur. Dünyanın her ülkesinde pazar arayışlarımızı titizlikle sürdürmekteyiz" dedi.
Hidamet Asa, konuşmasının ardından başkanlığı devraldığı Refi Taviloğlu`na İznik çinisinden yapılmış anı plaketi verdi.
Divan başkanlığını Ahmet Kaynak`ın yaptığı genel kurulda daha sonra gündem maddelerine geçildi. Yönetim ve denetim kurulu raporlarının okunup kabul edilmesinin ardından, 2009-2010 iş yılı bütçesi karara bağlandı.
Genel kurul gündem maddelerinden biri de, Marmarabirlik`in Türkiye`de ilk olarak Başköy ve Erdek`te inşa ettiği lisanslı depolarla ilgili olarak Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi kurulmasına ilişkindi. Türkiye`de henüz örneği bulunmayan lisanslı depoculukla ilgili genel kurul delegelerine bilgi verildikten sonra, şirketin kurulmasına onay verildi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli