Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Marmarabirlik Başkanı Taviloğlu Konsey üyeliği, Türk zeytininin önünü açacak

Marmarabirlik Başkanı Taviloğlu Konsey üyeliği, Türk zeytininin önünü açacak

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Türkiyenin Uluslararası Zeytinyağı Konseyi UZKye (IOOC-International Olive Oil Council) yeniden üye olmasının, Uluslararası platformda Türk zeytininin önünü açacağını söyledi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Türkiye`nin Uluslararası Zeytinyağı Konseyi UZK`ye (IOOC-International Olive Oil Council) yeniden üye olmasının, Uluslararası platformda Türk zeytininin önünü  açacağını söyledi.
Taviloğlu, Marmarabirlik olarak 2002 yılında UZK`ye "gözlemci üye" olarak kabul edildiklerini, o günden itibaren TARİŞ ile birlikte ülkemizin yeniden üyeliği konusunda sürekli kulis faaliyeti yürüttüklerini söyledi.
Refi Taviloğlu, düzenli olarak katıldıkları konsey toplantılarında her fırsatta Türkiye`nin üye olması gerektiğini vurguladıklarını ve tüm üyelerden olumlu tepki aldıklarını ifade etti. Süreç içerisinde başta bakanlar olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İspanya`daki Türk Dışişleri mensuplarının konuyu ciddi biçimde ele almalarıyla sonuca ulaşılmasının hızlandığını anlatan Taviloğlu, bölge zeytin üreticileri adına, TBMM`nin, Türkiye`nin yeniden UZK üyeliğine katılma kararından ötürü bürokrat ve siyasilere teşekkür etti.
Üyelik önümüzü açacak
Taviloğlu, şunları söyledi:
"Türkiye`nin Uluslararası Zeytinyağı Konseyi üyeliği, kontrolsüz dikim nedeniyle her geçen gün artan zeytin üretiminden ötürü önünü göremeyen sektöre yeni bir ufuk açacak.
Konseyde, sektörün liderleri İspanya, İtalya ve Yunanistan`la aynı masada olacağız. Avrupa Birliği`nin bu ülkelere sağladığı nimetlerden yararlanamayacağız, bu ülkelerde üreticilere verilen destekleri belki biz alamayacağız ama en azından dünya genelinde karşılaşılan problemlerin çözümünde uluslararası işbirliğinin olanaklarını kullanacağız. Bu üyelik bize, zeytin üretimindeki politikaların uyumlaştırılması, pazarın genişletilmesi olanağı sağlayacak, üretim kalitemizin artmasına yardımcı olacaktır."
Devlerle aynı fuarda
Taviloğlu, "Dünyanın En Büyük Zeytin Üreticisi" Marmarabirlik`in, olgunlaşmış siyah zeytini Avrupalı rakiplerinden farklı olarak geleneksel tuzlu salamurayla yenebilecek duruma getirdiğini, ancak son dönemde ar-ge çalışmalarıyla tuzu iyice azalttıklarını, siyah sirkeli çizikle de Avrupalıların damak tadına yaklaştıklarını ifade etti.
Bölge zeytinine daha çok pazar bulmak için fuarlarda yer aldıklarını belirten Refi Taviloğlu, halen İstanbul`da devam eden 17. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı`nda da pek ülkeden sektör temsilcilerinin ilgisiyle karşılaştıklarını anlattı.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı