Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa gürledi

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa gürledi

Ticaretin kurallarından bihaber kişiler kafa karıştırmasın Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Şevket Karagöz ve bir delegenin, ürün alış ve satış fiyatlarına ilişkin açıklamalarını...

 "Ticaretin kurallarından bihaber kişiler kafa karıştırmasın"
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Şevket Karagöz ve bir delegenin, ürün alış ve satış fiyatlarına ilişkin açıklamalarını değerlendirirken, "Zeytinciyim diyen herkes zeytinde en az yüzde 20 fire oluşacağını bilir. Okuma yazması olmayan biri bile ürünün satış fiyatını belirlerken finans, işçilik, pazarlama, kooperatif maliyetlerini hesap eder. 2009-2010 faaliyet döneminde 87 milyon 570 bin TL tutarında zeytin alınıp, 190 milyon TL ciroya bakarak 102 milyon TL kâr beklemek, aklı başına birinin yapacağı hesap değildir" dedi.
Hidamet Asa, Mudanyalı gazetecilerin kendisini ziyaretinde yönelttikleri "Satışlar neden artırılamıyor?" şeklindeki soruya karşılık "Kedi kovalamaktan balık satamadık" sözünü mecazi anlamda kullandığını ve Marmarabirlik`in genelini kastettiğini ifade ederek şunları söyledi: "Geçtiğimiz hafta Mudanyalı gazetecilerin ziyareti esnasında kooperatif başkanının şahsına bir sözümüz olmadığını beyan etmemize ve bunun da yayınlanmasına rağmen, Sayın Başkan Şevket Karagöz`ün, birilerinin baskısıyla tekrar basın açıklaması yapıp altına imza atması şaşırtıcı ve manidardır. Gazetecilerle söyleşimizde ifade ettiğimiz gibi Mudanya Kooperatifi`nin, seçilmiş yöneticileri tarafından değil, başka birileri tarafından yönetildiği ortaya çıkmaktadır" dedi. Asa, "Mudanya köylerini karış karış geziyorum ve gezmeye devam edeceğim. Kooperatife gitmeye de cesaretim var" diye konuştu.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, şunları söyledi:
"Üreticiden alınan ürünün satışından elde edilecek gelirin, ürün bedeli çıkarıldıktan sonraki kısmını kâr olarak hesap etmek, okuma yazması olmayan bir kişinin bile yapmayacağı hatadır. Zeytinde en az fire yüzde 20`dir. 30 bin ton ürün aldığınızda bunun firesi 6 bin tondur. Bu herkes tarafından bilinmektedir. Nakliye, stok, finans, işçilik, ambalaj, pazarlama ve diğer giderlerle bir kilo zeytine, üreticiye ödenen bedelin haricinde ortalama 2,78 lira maliyet eklenmektedir. Hal böyleyken, camiamızca birlik yönetimine girmek için her türlü yolu denemesiyle tanınan Mudanyalı bir delegemizin, kooperatif başkanıyla birlikte gazetecilerin karşısına geçip kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunması da gayet normaldir. Ticaretin kurallarından bihaber kişiler, üreticimizin alın terinin üzerinden kişisel hırslarını tatmin etme sevdasından vazgeçsinler."
Asa ayrıca, söz konusu delegenin Türkiye ile Avrupa market satış fiyatları arasındaki fark konusundaki ifadelerinin de kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu ifade ederek, "Ürünlerimizin yurt içi ve yurt dışı için bizden çıkış fiyatları birbirine yakındır. Serbest piyasa koşulları gereği, marketlerdeki raf fiyatlarını belirleme, müdahale etme şansımız yoktur" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli