Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Marmarabirlik, Avrupaya ihracatta 7 ayda 2012 toplamını yakaladı

Marmarabirlik, Avrupaya ihracatta 7 ayda 2012 toplamını yakaladı

Marmarabirlik, Avrupa pazarında 2013 yılı başından itibaren uyguladığı çoklu bayilik sisteminin ilk altı aylık değerlendirmesini yapmak üzere Avrupa bayilerini Almanyanın Köln şehrinde bir araya getirdi.

Marmarabirlik, Avrupa pazarında 2013 yılı başından itibaren uyguladığı "çoklu bayilik" sisteminin ilk altı aylık değerlendirmesini yapmak üzere Avrupa bayilerini Almanya`nın Köln şehrinde bir araya getirdi. Toplantıya Avrupa bayilerinin yanı sıra Marmarabirlik`i temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Yönetim Kurulu Başkanvekili Şevket Karagöz, Pazarlama Satış Müdürvekili Tuncay Kural ve Marmarabirlik  Avrupa Temsilciliği`nden Süleyman Davarcı katıldı.
Toplantıda, bayilerle geçmiş dönem analizleri, 2013 yılının ilk altı aylık değerlendirmesi, yılsonuna kadar olan planlama ve hedefler, yeni ürün tanıtımları ile yeni yapılacak pazarlama aktiviteleri çok yönlü değerlendirmeye alındı.       
Yılsonu toplam ihracat hedefi 6 bin ton
Geçmiş dönemi rakamsal verilerle analiz eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Avrupa`da tek distribütörün faaliyet gösterdiği ülkelerde 2011 yılında 3 bin 777 ton, 2012`de 2 bin 680 ton satış gerçekleştiğini hatırlatarak, "2013`ün ilk yedi ayında 2012`nin toplam satışına ulaşılmıştır. Aynı bölgede yılsonunda yeni bayilik yapılanmasıyla 5 bin 500 tona ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede 2013 yılında yapılacak toplam ihracat hedefimizi  6 bin ton olarak belirledik. Marmarabirlik olarak orta vadede hedefimiz ihracatla birlikte 35-40 bin ton civarında ürün satmak. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Tutar bazında Avrupa`da  son dört yılda yapılan ortalama ihracatın 15,2 milyon dolar olduğunu kaydeden Asa, 2013 sonu toplam ihracat hedeflerinin 28 milyon dolar olduğunu söyledi. Miktar ve tutarda büyümeye paralel olarak, karlılıkta bu yılın 6 aylık döneminde sadece yaptığımız ihracatta 3,15 milyon liraya ulaştığını ifade eden Hidamet Asa, şunları söyledi:
"Tek bayili sistemle ticari faaliyet gösterilen bölgede, çok bayili sisteme geçişle birlikte miktar olarak yüzde 37.05, tutar olarak da yüzde 53,74 büyüme kaydedildi. İhracatta bugün gelinen noktaya bakıldığında hem miktar hem de tutar bakımından 2013`ün rekor yılı olacağını öngörüyoruz."
Gözde ürünler Gold ve Kuru Sele
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Avrupa`daki çoklu bayilik sistemiyle, piyasaya sunulan ürün çeşitliliğinin de arttığını söyledi. Tek distribütör döneminde bölgeye sadece 75 farklı barkodla ürün gönderildiğini, yeni sistemde bayi talepleri doğrultusunda bu sayının 114`e çıktığını bildiren Asa, bu çerçevede ar-ge birimine verdikleri önemi hatırlattı. Asa, "Ürün çeşitliliğimizi her geçen gün arttırıyoruz. Amacımız kalitemizi en iyi seviyeye çıkarmak. Her etnik grubun damak tadına uygun ürün çeşitliliği ile satışlarımızı daha da artıracağız. Piyasaya sunduğumuz Gold ve Kuru Sele raflarda yerini aldı ve sürekli istenen ürünler haline geldi. Denemesi yapılan kalamata ve pastörize edilmiş pet salamuralı yeşil zeytinlerin üretim süreci devam ediyor. Bunun yanında ihracat miktarımızın artırılmasına yönelik olarak reklam çalışmaları, bayi araç giydirmeleri ve market içi tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz" dedi. Asa son olarak, amaçlarının "çok ürün satmak ve dolayısıyla üreticiden çok ürün almak" olduğunu söyledi.
Etnik pazar dışına adım atıldı
Toplantıda, bayilerden Onkel Şahingöz, Yılmaz Feinkost, Kavak Gmbh, Altay Gmbh, Tanay Gmbh, Güvenal Gmbh, Anes Gmbh, Macro Gmbh ve Sebil Sarl, Tur-Ned Gmbh, Fırat Food ve Beyco Food firmalarının yetkililerinden bazıları, geçmiş yıllardan kalma fatura ve dökümanları sunmaları Marmarabirlik yetkililerine nostalji yaşattı.
Başkan Asa, uzun yıllardır Avrupa` da Marmarabirlik ürünlerinin tanıtılması ve pazarlanması konusunda işbirliği yapmış olan bayilere yönetim kurulu ve ortak üreticiler adına teşekkür etti.
Bu arada Marmarabirlik ürünleri, 2013 yılı başından itibaren anlaşma sağlanan Kreis firması aracılığıyla İsviçre ve Avusturya`nın önde gelen ulusal zincir marketlerinin raflarında da yerini aldı. Böylece Marmarabirlik ilk defa etnik pazar dışında farklı kültürdeki tüketicilere ürünlerini sunmaya başladı.
Etnik pazar dışında daha fazla büyüyebilmek için yapılan fikir alışverişinde bayilerden farklı ülkelerin zincir mağazalarına giriş için çalışma ve proje sunmaları istendi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli