Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Marmarabirlik atakta

Marmarabirlik atakta

70 ülkeye 35 milyon dolar ihracat hedefi

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği(MARMARABİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, çeşitli konular hakkında bilgi verdi.

2 MİLYAR 900 MİLYONLUK ALIM

Kooperatifler ve Birlik olarak 2023 yılının zor geçtiğine dikkati çeken Asa,

“Geçen yıl 30 bin ortağımızdan 2 milyar 900 milyon liralık ürün aldık. Ortaklarımıza son iki ödememizi 26 Ocak ve nisan ayında yapacağız” dedi.

70 ÜLKEYE İHRACAT HEDEFİ

Ortaklarının, Birliğe bağlı kooperatiflere ürünlerini verdikten sonra işlerinin bitmediğinin altını çizen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, şu değerlendirmede bulundu:

“Ortaklarımızın katıldığı genel kurullarda artık kooperatiflerin ve Birliğin geleceği konuşulmalı. Ortaklar, kooperatiflere ve Birliğe destek vermeli ki özkaynaklar erimemeli. Birlik olarak ihracata büyük önem veriyoruz. Hedefimiz 70 ülkeye toplam 35 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmektir. Marmarabirlik olarak toplam satışımızın yüzde 25-30’u ihracata gidiyor.”

TÜM ÜRÜNLERİMİZ BANDROLLÜ

Marmarabirlik olarak toplam 380 adet ürünlerinin hepsinin barkotlu olduğunu vurgulayan Asa, şöyle konuştu:

“Tüm ürünlerimizin ambalajlarının üstünde ‘Koruyucu içermez’ yazısı vardır. Çünkü biz ürünlerimizde kesinlikle kimyasal kullanmıyoruz. Ürünlerimiz doğal fermantasyonla üretiliyor.  Halen siyah sofralık zeytinde dünya birincisiyiz. 2011 yılından beri ürettiğimiz kuru sele de büyük ilgi görüyor.”

ZEYTİNYAĞINDA MERDİVEN ALTI ÜRETİM ÖNLENMELİ

Zeytinyağının en çok tahşişe uğrayan ürün olduğuna dikkati çeken Asa, şunları aktardı:

“Vatandaşlarımız, zeytinyağı alırken çok dikkatli olmalı ve markalı ürünler almalı. Ucuza alınan zeytinyağı mutlaka tahşişe uğramıştır. Bu konuda merdiven altı üretim yapan yerler çok sıkı denetlenmelidir. Marmarabirlik olarak halen normal sıkım ve çok kaliteli zeytinyağımızın 5 litresi 1976 liradan satılıyor. Tüm ürünlerimizde kaliteden kesinlikle ödün vermiyoruz.”

EDİNCİK SU TİPİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Edincik su tipi sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimine büyük önem ve destek verdiklerine işaret eden Asa, şunları söyledi:

“Edincik su tipi zeytinyağının nefaseti Gemlik zeytinyağının bile üzerindedir. Şunu rahatlıkla söylemek isterim ki, Birliğimizde bugüne kadar görev yapan tüm başkanları arasında Edincik su tipi zeytine en çok yatırım yapıp, destek veren başkanım. Bu zeytine ve zeytinyağına ‘Coğrafi İşaret’ alınma girişimlerini de çok doğru buluyorum. En çok benim dönemimde ARGE çalışmaları yapıldı. En kaliteli zeytin Güney Marmara Bölgesi’nde üretiliyor. Marmarabirlik’le gurur duyuyorum.”

2008-2010 yılları arasında Birliğin yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptıktan sonra 2010’dan bu yana 14 yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Asa, “Her zaman halkın arasındayım. Marmarabirliğin kapıları tüm ortaklarımıza ve herkese açıktır. Herkes bize rahatlıkla ulaşabilir. Bu arada bizim de desteğimizle yaklaşık 6 yıl kadar önce ‘Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği’ kuruldu. Halen bu derneğin başkanlığını Mudanya’nın eski Ziraat Odası Başkanı Raif Döner yapıyor. Bu dernek, zeytinyağı tadım uzmanları yetiştirmeye ve üreticiyi sektör konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor.”

ZEYTİN YASASI ÇOK ESKİDİ

1936 yılında çıkarılan “Zeytin Yasası”nın yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Asa, şöyle konuştu:

“Bu konuyu kesinlikle siyaset üstü olarak düşünüyorum. Zeytin stratejik bir üründür. Ancak çok eskiyen bu yasa, iktidar-muhalefet bir araya gelerek, ortaklaşa bir kararla değiştirilmeli ve daha çağdaş bir şekilde yenilenmelidir. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki, gelecekte tüm ürünler içinde en çok kazandıracak ürün zeytin olacaktır.”

Zeytin fidanı dikimine artık teşvik verilmemesi gerektiğini belirten Asa, “Yoksa arz-talep dengesi bozulur. Üretici zarar eder” dedi.

Aynı zamanda “Ulusal Zeytin ve Zeytin Konseyi” Başkan Vekilliği görevini de yürüten Asa, Marmarabirlik genel kurullarının 4 yılda bir yapıldığına işaret ederek, önümüzdeki genel kurulun 2026 yılında gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

                                                           ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Marmarabirlik atakta
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı