Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Marmarabirlik alacağı ürün miktarını açıkladı

Marmarabirlik alacağı ürün miktarını açıkladı

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 75 bin ton rekolte beyanına karşılık, 52 bin ton zeytin alımında bulunulacağını söyledi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 75 bin ton rekolte beyanına karşılık, 52 bin ton zeytin alımında bulunulacağını söyledi.
Ürün fiyatlarıyla ilgili ise çalışmaların halen sürdüğünü belirten Asa, tüm üreticilerin Marmarabirlik`e güvenmelerini istedi.
Marmarabirlik, 2013-14 ürün alım kampanyası 1 Kasım 2013 Cuma gününden itibaren kooperatif merkezlerinde sofralık zeytin alımlarına başladı. 
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bölge rekoltesinin 130 bin ton dolayında olduğunu, kooperatif ortaklarımızdan gelen rekolte beyanlarının toplam 75 bin tonlara ulaştığını söyledi. 
Geçtiğimiz haftalardaki yoğun yağmurlar nedeniyle daldaki ürünün erken karardığını, dolayısıyla alımlara acilen başlamak zorunda kaldıklarını kaydeden Asa, "Fiyat konusundaki çalışmalarımız sürüyor. Bugün itibariyle en önemli konumuz kampanyanın biran önce açılmasıydı. Üreticimizi mağdur etmemek adına 1 Kasım itibarı ile ürün alım kampanyamız açılmıştır. 2011 ve 2012 yıllarında avans fiyatla yapılan alımlarda ortaklarımıza ``Marmarabirlik`e güvenin`` demiştik. 2013/2014 yılı ürün alım kampanyası hakkında genel değerlendirme yapan Asa, "Bu kampanya döneminde de ortaklarımızı mağdur etmeyiz. Alın terinin ne demek olduğunu da, maliyetleri de çok iyi biliyoruz. Bu sebeple önümüzdeki süreçte fiyatlar açıklandığında ortaklarımız bizlere hak verecektir." dedi.
Bu kampanya döneminin büyük önem taşıdığını, nedeninin de hem bölge rekoltesinin yüksekliği, hem de bölge dışından Gemlik tipi ürün girişinin sektöre ve Marmarabirlik`e yarattığı haksız rekabet olduğuna dikkat çeken Asa, "Çalışma yapmadan, piyasa oluşmadan ve kurumu düşünmeden açıklanacak fiyatların ne ortağa ne Marmarabirlik`e faydası olur.
Tek faydası, diğer bölgelerden ürün alarak bu bölgede değerlendirme fırsatı arayanlara olur." dedi.
Merkez alımlarının dışındaki köy alımlarının tarihini kooperatif yönetim kurullarının belirleyeceğini açıklayan Hidamet Asa, baş baremin 200 tane olduğunu, ürün bedeli ödemelerinin yüzde 60`ının 15`er günlük teslimatlar baz alınarak yapılacağını, yağlık fiyatlarının ise günün piyasa koşullarına göre belirleneceğini söyledi.
Ortaklardan alınacak ürün miktarının ise son 5 yılda yapılan teslimat ortalamasına göre belirleneceğini ifade eden Asa, bu ortalamaya göre azami teslimat miktarı 500 kilonun altında kalan ortakların kotasının da 500 kiloya yükseltildiğini belirtti.
Yanlışlıkla da olsa kota fazlası teslim edilen ürün bedelinin bir yıldan önce ödenmeyeceğini kaydeden Hidamet Asa, sebebinin yüksek miktarda alım planlaması olduğunu ve bu sebeple ortaklarımızın kota fazlası ürün vermemeleri gerektiğini dile getirdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli