Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Marmarabirlik, 13 bin ton zeytin ve 4 bin ton zeytinyağı stoklayabilecekTürkiye'nin ilk lisanslı depolarını Başbakan Erdoğan hizmete açtı

Marmarabirlik, 13 bin ton zeytin ve 4 bin ton zeytinyağı stoklayabilecekTürkiye

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Marmarabirlik'in Başköy'deki lisanslı zeytin ve zeytinyağı depoları”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans aracılığıyla hizmete açıldı.

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Marmarabirlik'in Başköy'deki lisanslı zeytin ve zeytinyağı depoları”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans aracılığıyla hizmete açıldı.

Başbakan Erdoğan'ın Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nden canlı bağlantı ile katıldığı açılışın kurdelesini, Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürü İsmail Kalender, Vali Yardımcısı Ahmet Kurt, Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ve yönetim kurulu üyeleri birlikte kesti.

Canlı bağlantı sırasında konuşan Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Başbakan Erdoğan'a öncelikle zeytin üreticilerinin selamlarını iletti. Marmarabirlik lisanslı zeytin ve zeytinyağı depolarıyla ilgili kısa bir bilgi veren Koyuncu, bugünün Türk tarımı açısından milat olduğunu vurguladı. Koyuncu'nun, 17 milyon dolara malolan lisanslı depolarda 13 bin ton zeytin, 4 bin ton da zeytinyağı stoklanabileceğini söylemesinin ardından Başbakan Erdoğan, tesislerden görüntü verilmesini istedi. Ekranda depoların görüntüsü belirince Başbakan, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde kendisini izleyen vatandaşlara nasıl” diye sordu. Vatandaşlar da süper, süper” diye karşılık verdi. Daha sonra hayırlı olsun” dilekleriyle kurdele kesildi.

 LİSANSLI DEPO NE İŞE YARAYACAK? 

Marmarabirlik'teki törende daha sonra kürsüye yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa geldi. Asa, lisanslı depoların amacı ve işlevini şöyle anlattı:

Dönemsel arz fazlalığı nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi; Ticaretin, standartları belirlenmiş ürünler üzerinden yapılması; Kaliteli üretim ve güvenli piyasaların oluşturulması; Ticaretin kayıt altına alınması; Ürünlerin sağlıklı ve hijyenik koşullarda muhafaza edilmesi ve kolay pazarlanması; Yine ürünlerin, fiziki numune gösterilmesi ve teslimine gerek olmaksızın, makbuz senetleri ile ticaretinin yapılması…”

Lisanslı zeytin ve zeytinyağı depoları projesiyle Marmarabirlik'in Türkiye'de bir ilke imza attığını ve önemli bir başarı elde ettiğini kaydeden Hidamet Asa, Proje kapsamında Marmarabirlik,17 milyon dolarlık büyük bir  yatırım yapmıştır. Bu yatırım tutarının yüzde 50'si Dünya Bankası ve Hazine Müsteşarlığı kaynaklarından, yüzde 50'si de birliğimiz öz kaynaklarından karşılanmıştır. Bu proje kapsamında 5 bin ton kapasiteli Başköy Lisanslı Zeytin Deposu, 8 bin ton kapasiteli Erdek Lisanslı Zeytin Deposu, 4 bin ton kapasiteli Başköy Lisanslı Zeytinyağı Depo inşaatları tamamlanmıştır” dedi.

Zeytinin muhafazası için klasik yöntem olan beton havuzlar yerine, gıdaya ve sağlığa daha uygun cam takviyeli polyester, zeytinyağı için de paslanmaz çelik tanklar kullanıldığını anlatan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa şöyle konuştu:

 YÖNETMELİKLERE GEREKSİNİM VAR

  Ülkemizde ilk ve tek uygulaması Marmarabirlik tarafından yürütülen ve tarımsal ürün piyasaları açısından bir dönüm noktası olan bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte; 100 kişilik bir istihdam sağlanacak ve ayrıca bölgemizdeki 40 bin zeytin üreticisine hizmet verilecektir.

Lisanslı zeytin ve zeytinyağı depolarının, bir an önce faaliyete geçirilmesi için; kuruluş çalışmaları devam eden borsaların bir an önce kurulması, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depo Kanunu'na dayanarak ürün yönetmeliklerinin kısa zamanda çıkarılması, ülkemiz ve Marmarabirlik adına yararlı olacaktır.

Marmarabirlik olarak lisanslı zeytin ve zeytinyağı depoları ile vadeli işlem piyasalarının ve ürün borsalarının gelişmesine her türlü katkı yapmaya hazırız.”

Daha sonra kürsüye gelen Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, üreticinin çektiği cefayı bildiklerini, sorunlarının çözümü için gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Koyuncu, Marmarabirlik'in Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, kanunu 2005 yılında AK Parti Hükümeti tarafından çıkarılan lisanslı depoların üretici açısından büyük önemi olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından, törene katılan üreticiler, kooperatif başkan ve yöneticileriyle birlikte lisanslı zeytin ve zeytinyağı depoları gezildi. Gezi sırasında bazı üreticiler Bursa Milletvekili Ali Koyuncu'ya isteklerini aktardılar.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false