Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Marmarabirlik Başkanı Asa suskunluğunu bozdu

Marmarabirlik Başkanı Asa suskunluğunu bozdu

?Ben, belgelerle konuşurum, işte belgeler?

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Hüseyin Sarı´nın, 162. Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi başkanlığından alınmasına ilişkin yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklama yaptı.
Asa, konuyla ilgili gazetemiz muhabirine şu değerlendirmede bulundu:
?Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nde, sayın Hüseyin Sarı´nın başkanlık görevinden alınması konusu gündemde. Bu sürecin nasıl başladığını belgelere dayalı olarak açıklamak istiyorum. Hüseyin Sarı´nın, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin genel kurulunda, seçim atmosferinde bize yönelttiği ithamlar, hakaretlerin yanı aynı zamanda ticari sırlar da işin içine girince, Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak Erdek mahkemesinde dava açtık. Dava, İznik ve Gemlikli ortaklar tarafından değil, yönetim kurulumuz tarafından açıldı. Bu davayı, savcı, kanıtlarıyla ortaya koymamıza rağmen hiçbir inceleme yapmadan reddetti. Ardından, bir üst mahkeme olan Bandırma´ya itirazda bulunduk. Bandırma, Erdek Cumhuriyet savcılığına yazdı. Avukatımızın, Erdek Cumhuriyet Savcılığının, 17.06.2015 tarihinde, ?soruşturmaya gerek olmadığına´ ilişkin kararına itirazı üzerine 24.12.2015 tarihinde itirazın kabulüyle Hüseyin Sarı hakkında kamu davası açılması kararı verdi.

Bu kararı ben vermedim, Bandırma Sulh Ceza Hakimliği verdi. Kısacası dosya yeniden Erdek Cumhuriyet savcılığına gitti.?
BELGELERLE KONUŞUYORUM
Tamamıyla belgelere dayanarak açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Asa, şunları söyledi:
?İşte Erdek Asliye Ceza Mahkemesi´nin kararı elimde. Hüseyin Sarı´nın, 1163 sayılı yasaya muhalefet suçunu işlediğini, eylemine uyan 5728 sayılı yasa ile değişik1163 sayılı yasanın 25. maddesi uyarınca ve TCK´nın 61. maddesindeki düzenlenen suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zararın ve sanığın kastının ağırlığı göz önüne alınarak takdiren 90 tam gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldığını belirtiyor. Yani mahkumiyet var ve bu mahkumiyet, 3 bin TL adli para cezasıdır. Mahkeme, temyiz yolu da kapalı olmak kaydıyla kesin karar vermiştir.?
BİR DAHA DA SEÇİLEMEZ
Sarı´nın, bu kararın temyiz yolunun açık olduğunu öne sürmesinin de doğru olmadığına işaret eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, şu açıklamada bulundu:
?Bununla ilgili olarak istinaf mahkemesi başvurusuna bakalım. Hüküm, şöyle:
?Yukarıda gerekçesi açıklandığı gibi, 06.03.2017 tarihinde mahkememize, 2016/7 esas ve 2017/75 karar sayılı ve 24.02.2017 tarihli kararı ile sanık Hüseyin Sarı hakkında, kanuna aykırılık suçundan hükmedilen adli para cezasının miktar itibariyle kesinlik sınırında kaldığı anlaşılmakla, sanık avukatının istinafa ilişkin talebinin 6217 sayılı kanunun 23. maddesi ile değişik CMK´nın 272. maddesi gereğince reddine karar verilmiştir.´
Yani, temyiz yolu da kapalı. Bu karar, aynı zamanda bir sonraki seçimlerde de seçilmesine engel. Bundan sonra kooperatifin hiçbir organına seçilemez.?
PAZARLIK KONUSU
Hüseyin Sarı´nın, genel kurul iptali davası ile ilgili açtığı ve kaybettiği dava ile ilgili olarak dile getirdiği ?Benimle pazarlık ettiler? sözlerinin de gerçek dışı olduğunu öne süren Asa, şunları söyledi:
?Genel kurulun iptali için açtığı davanın tarihi 28.05.2015. Bize, 11.07.2016 tarihinde, Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tebligat yapılıyor ve 27.04.2016´da davanın reddine karar veriliyor. Eğer, sayın Sarı, 27.04.2016 tarihine dek benim, ona, ?davaları geri çekelim´ dediğimi, yani davayı kaybettikten sonra bu teklifi yapmadığımı öne sürüyorsa, yarın görevi bırakacağım. Bu kadar iddialı konuşuyorum. Yani, davayı kaybettikten sonra yönetim kurulu üyeleri ile beni ziyarete geldiler. Kendisinin önüne bu konularla ilgili dosyaları koyduğumda, ?Bu davalardan vazgeçelim, önümüze bakalım´ dedi. Bu konuyu, yönetim kurulundaki arkadaşlarımla yaptığım toplantıda gündeme getirerek, bir iyi niyet göstergesi olarak, ?Biz de davaları geri çekelim. İki kurum arasında davalar olmasın´ dedim. Davayı kaybettiğini kendisi biliyordu. Davayı kaybettikten üç ay sonra gelişen olaylar bunlar. Konuyu yönetim kuruluna getirdim ve konuyla ilgili tüm davaların çekilmesinden yana olduğumu belirttim. Tüm arkadaşlarım da kabul etti. Bu tamamen bir iyi niyet göstergesiydi. Tam bu sırada kendisi, benim şahsi olarak İznik Mahkemesi´nde açtığım hakaret davası kapsamında ifade vermeye giderken, bundan 5-6 ay önce beni telefonla arayarak, ?Başkan, davaları geri çekeceğinizi söylediniz ama bugün, senin açtığın davaya gidiyorum. Dolayısıyla bu konuyla ilgili son bir teyit almak istedim´ deyince, ?Bizde söz bir kere söylenir´ cevabını verdim. Sarı, davaya gitti ve mahkeme tutanaklarında görüldüğü gibi, benim, davadan feragat ettiğime ilişkin ifade vermiş ama bize öyle bir tezgah kurmuş ki, aradan 15 gün geçtikten sonra kaybettiği davayı temyize yolladığını öğrendik. Temyize nasıl yollamış. Önceki kooperatifin açtığı davada bütün yönetim kurulu üyelerinin isimleri vardı, temyize yolladığı davada ise sadece Abdullah Şenol ile kendisinin ismi vardı. Bu konu da aslında kendi yönetim kurulu üyeleri ile anlaşmazlık içinde bulunduğunun göstergesidir. Daha sonra yönetim kurulu ile Birliğe geldiler. Burada ben de söyledim, daha sonra yanına gittiği genel müdürümüz İbrahim Minareci de söylemiş. Daha sonra duyduk ki, Sarı, ?Hidamet Asa´nın çok büyük korkusu var ki, benim temyize yolladığım davayı geri çekmemi istiyor´ diyormuş. Bizim, kimseden korkumuz da, kimseye verilmeyecek hesabımız da yoktur. Zaten konu, genel kurulun iptal davası. Diyelim ki genel kurul, iptal edildi. Mahkeme, vereceği bir tarihe kadar genel kurulun yeniden yapılmasını isteyecek. Konu, bu kadar basittir aslında.?

Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false