Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Marmara Belediyeler Birliği İSTANBUL BOĞAZI KANA BULANMASIN”

Marmara Belediyeler Birliği  İSTANBUL BOĞAZI KANA BULANMASIN”

Marmara Belediyeler Birliği, yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazının kana bulanmamasını temenni etti.

Marmara Belediyeler Birliği, yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazının kana bulanmamasını temenni etti.
Marmara Belediyeler Birliği, "Kurbanlık Hayvanların Satışı, Kesim Hijyeni ve Etlerin Muhafazası" konulu eğitim seminerleri düzenledi. Kurban atıkları ve sağlığa uygunluk konusunda belediye sağlık, zabıta ve veteriner müdürlüklerine bilgi verilirken, üye belediyelerin bu konularda vatandaşa yardımcı olup, hassas davranmaları istendi.
Kurban Bayramı öncesi Marmara Belediyeler Birliği`nin (MBB) eğitim programına katılan Dr. Muhsin Öztürk, "Kurban atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli,  gelişigüzel çevreye saçılmamalı" diyerek belediyeleri uyardı ve "Kurbanlık Hayvanların Satışı, Kesim Hijyeni ve Etlerin Muhafazası" konusunu anlatırken kurbanlıkların strese sokulmaması gerektiğini söyledi.
Deli dana hastalığı, domuz gribi, kuş gribi nedeniyle, gıda güvenliğinde özellikle sağlığa uygunluk kurallarına uyulmasının çok daha önemli hale geldiğini söyleyen Dr. Muhsin Öztürk, "Kırmızı etin yeterince tüketilmemesinden dolayı insanlarda halsizlik ve yorgunluk görülüyor. İstanbul ve Kocaeli gibi sanayi yoğunluğunun olduğu kentlerde gıdalarımız ciddi tehdit altında. Kurbanlık hayvanlar, izin verilen tarihten önce kentimize girmemelidir. Çoban ve bakıcıların kalacakları mekânlar da uygun yapıda olup, hayvanlarla aynı çadırda kalınmamalı" dedi.
Kurban hayvanlarının sağlık raporu olmalı
Özellikle İstanbul`da kurban denetiminin artan nüfusa göre oranlanarak sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, "İstanbul`a 130.000 civarında büyükbaş, 50.000 civarında da küçükbaş hayvan getiriliyor. Çeşitli bölgelerden bu noktalara getirilen kurbanlık hayvanlarda menşe şahadetnamesi ve/veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. Kesim öncesi hayvanlara yapılan kötü muamele hayvanları strese sokar. Bu durum kesim sırasında hayvanların kanlarının yeterince akıtılamamasına neden olur." diye konuştu.
Boğazın kana bulanmasını istemiyoruz
Çevre temizliği hususuna da değinen Veteriner Hekim Muhsin Öztürk, "Kurban atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli,  gelişigüzel çevreye saçılmamalıdır. Sonra `İstanbul Boğazı kana bulandı` haberleri çıkıyor." diyerek öz eleştiri yaptı.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İlçe Belediyeler ve çevre illerden gelen belediye sağlık müdürleri, zabıta müdürleri ve veteriner müdürlüklerinin çok geniş katılımıyla gerçekleştirilen seminer, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli