Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Marmara Adası talanla karşı karşıya

Marmara Adası talanla karşı karşıya

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Marmara Adasındaki ormanlık alanların Özel Ağaçlandırma adı altında talan edildiğini ileri sürdü.

Güney Marmara`da özel ağaçlandırma faaliyetlerini yakın takibe alan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Marmara Adası`nda, Ekinlik Adası`ndan büyük bir alanın özel ağaçlandırma adı altında AKP`lilere peşkeş çekildiğini öne sürdü.
Havutça, "Gözü doymayan AKP, Marmara`da meraları, otlakları dikenli tellerle çevirip atadan beri hayvancılıkla geçinen halkın ekmeğiyle oynuyor. Araziler, haksızca, hukuk dışı yollarla peşkeş çekiliyor" dedi.
Marmara Adasında 7 bin dönüm (700,39 hektar) alan 49 yıllığına 21 gerçek ve tüzel kişiliğe tahsis edildiğini belirten Havutça, "Marmara adasının yüzölçümü 117,18 kilometre karedir. Özel ağaçlandırma için tahsis edilen alan Marmara adasının % 6`sıdır. Ekinlik adasından bile büyük bir alan özel ağaçlandırma adı altında talan ediliyor" diye konuştu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Kapıdağ Yarımadası, Marmara, Ekinlik, Paşalimanı ve Avşa adalarında özel ağaçlandırma çalışmalarının hangi boyutta olduğunu öğrenmek için Orman ve Suişleri Bakanı Prof. Veysel Eroğlu`na yönelttiği soru önergesinin cevaplarını değerlendirdi. 
Havutça, Bakan Eroğlu`dan özel ağaçlandırma için Orman Genel Müdürlüğüne bağlı arazilerden tahsis isteyen tüzel ve gerçek kişi sayısını ve kimler olduğunu öğrenmek istediğini belirterek, Bakan Eroğlu`nun gerçek ve tüzel kişilikleri açıklamadığını söyledi.
Marmara İlçesi ve Kapıdağ Yarımadasında özel ağaçlandırma için tahsis edilen kredi toplamı 254.247 TL olup bunun 21.994 TL.`si kullandırılmış. Özel ağaçlandırma adı altında bu arazilerin kime tahsis edildiğini AKP hükümetinin bakanına soruyorum her soruya yanıt veren Bakan bu soruyu yanıtsız bırakıyor. Neden, çünkü bu araziler AKP`lilere tahsis edildi. Bunu CHP İl Genel Meclis Üyemiz İsmet Koçyiğit ortaya koydu. Bununla ile ilgili dava açıldı. Gözü doymayan AKP, Marmara`da meraları, otlakları dikenli tellerle çevirip atadan beri hayvancılıkla geçinen halkın ekmeğiyle oynuyor. Araziler, haksızca, hukuk dışı yollarla peşkeş çekiliyor" diye konuştu.
Havutça, Bakan Eroğlu`nun verdiği bilgilere göre, Ekinlik, Paşalimanı ve Avşa adalarında saha tahsisi bulunmadığını, Erdek`te ise bu güne kadar özel ağaçlandırma için 30 başvuru olduğunu ve 9 gerçek ve tüzel kişiliğe toplam 3 bin dönüm (320.8 hektar) alanın tahsis edildiğini söyledi. Bozuk ormanlık sahalarda özel ağaçlandırma maksadıyla tahsis yapılan yerlerde Ağaçlandırma Yönetmeliği gereği bedel alınmadığını ifade eden Havutça, Bakan Eroğlu`nun Marmara İlçesi ve Kapıdağ Yarımadasında özel ağaçlandırma için tahsis edilen kredi toplamının 254.247 TL olup bunun 21.994 TL`sinin kullandırıldığı bilgisini verdiği açıkladı. Havutça, arazi tahsislerinin kimlere yapıldığı ve kimlere kredi verildiği sorularını Bakan Eroğlu`nun yanıtlamadığını belirterek şunları söyledi:
"Bu konuyla ilgili araştırma yapan CHP Bandırma İGM Üyesi İsmet Koçyiğit ve CHP Bandırma Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Gözükara dava açmışlar. AK Partili Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, AK Partili belediyenin yani Küçükçekmece Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nazmi Yaman, Eski Çorum Milletvekili Gönülde Birlik Vakfı Genel Başkanı Hasan Çağlayan ve 2010 yılında Denizcilik Müsteşarlığı`ndan emekli olan Ercan Çelik`in isimleri geçiyor. Burada özel ağaçlandırma işlerine ön ayak olan Ercan Çelik ismi çok dikkat çekici. Çelik şu an ES-CAN AŞ Genel Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Es-Can da İş Güvenliği Uzmanlığı ve eğiticiliği, çevre görevlisi ve eğiticisi görevleri yanında yenilenebilir enerji kaynakları, su arıtmaları, atık yönetimi, can sağlığı ve güvenliği yatırım danışmanlığı hizmetleri yapmaktadır. Bu şirketin internet sitesine girdiğinizde şirketin iletişim bilgileri bulunmuyor. Sadece mesaj atabiliyorsunuz. Diğer yandan, `Özel ormancılık yaparak, ağaçlar arası tıbbi ve aromatik soğanlı bitkilerin yetiştirilmesi, paketlenmesi bunların organik yapılması, ihracı değerlendirilmesi, ayrıca; orman ve çevresi kasaba ve köylerinin, hibe, teşvik, kredi alımları ve uygulamalarına yardımcı olunarak, ürettiği organik hayvancılık, besi, süt, tarım ürünlerinin mamul hale getirilmesi ve ülke veya uluslararası pazarlamak için ortaklıklar kurulması, işletilmesi` bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu bilgi parçacıklarını bir araya getirdiğinizde açıkça görülmektedir ki Marmara adasındaki bu 7 km karelik bir alandan birileri para kazanmak istiyor. Peki nasıl isteniyor? Hukuka aykırı bir şekilde. Neden hukuka aykırı? Cami-i Şerif Vakfı`nın Osmanlı döneminden kalan tapulu arazileri var bu alanda. Bu alan tapularda mera arazisi olarak görünüyor. Vakfılar Balıkesir Bölge Müdürlüğü ile Bakanlık arasındaki dava 15 yıldır sürüyor. Peki 6831 sayılı Orman Kanunu`na dayanılarak Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik ne diyor? 27.07.2009 tarih 19 sayılı Bakanlık tamiminin 3`üncü maddesinde `Mülkiyet problemi olan yerler` ve `Doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanları`, özel ağaçlandırmaya konu edilemeyecek yerler olarak hüküm altına alınıyor. Bu alan aynı zamanda doğal SİT alanı. Ortada mevzuata aykırı bir durum var. Başka bir kanun ne diyor? Mera ve otlaklar, 4342 sayılı Mera Kanunu gereği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorumluluğunda olup, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu alanda özel ağaçlandırma tahsisine karışamaz. Görülüyor ki kanuna aykırılık var. Tapularda `mera`, Orman Bölge Müdürlüğü`nün tespitlerinde `orman arazisi` olarak tanımlanan bu alanların her iki koşulda da özel ağaçlandırma amaçlı olarak gerçek ve tüzel kişiliklere verilmesi hangi mevzuatla açıklanabilir? Bu bölgede ağaçları kesip yerine ceviz ağacı dikmek hangi mantıkla açıklanabilir? Bu bir özelleştirme anlayışıdır. Bu bir talan anlayışıdır. Bu bir, halkın kullanımındaki malın hukuksuz eylemlerle AKP yandaşını zengin etme gayretidir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli