Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Manyas-Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi mal varlığı 3 milyona ulaştı

Manyas-Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi mal varlığı 3 milyona ulaştı

Manyas`ın kırsal Tepecik Mahallesinde yoksul ailelerin desteklenmesi amacı ile uygulamaya konulan proje amacına ulaştı.

Manyas`ın kırsal Tepecik Mahallesinde yoksul ailelerin desteklenmesi amacı ile uygulamaya konulan proje amacına ulaştı.
Proje sorumlusu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının finans sağladığı yoksul ailelerin desteklenmesi amacı ile oluşturulan proje başarıya ulaştı.
1999 yılında zamanın kaymakamı Resul Çelik ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Ahmet Akkoyun tarafından Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifine o zamanki adı ile Tarım Bakanlığının Sosyal Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü projenin uygulanması önerisinde bulundular. Proje uygulamasına sıcak bakan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi hemen çalışmalara başlayarak ilgili mercilerden gerekli izinleri alarak, bürokratik işlemlerini tamamladı. Öncelikle tesislerin yapılacağı arazi satın alındı ve inşaat başlanıldı. Tepecik mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin proje sahibi olduğu uygulama ile 2012 yılında mahallede ki 45 yoksul aile belirlenerek aile başına 4`er adet olmak üzere toplamda çoğu gebe olmak üzere 180 adet düve getirildi. Tepecik Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından mahallenin kenarında 10 dekarlık açık alanın 4,5 dekarlık bölümüne ahır toplu sağım ünitesi ve diğer bölümler yapıldı. 3 yılı ödemesiz 5 yıl vadeli olmak üzere toplamda 8 yıl süre sonunda yoksul 45 aile ekonomik bir güce erişeceği belirtiliyor.
Tepecik Mahallesi Muhtarı aynı zamanda Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin başkanı Tezcan Öz "Bu işe başladığımızda 10 bin lira borcumuz vardı. Çiftliğimizin bize maliyeti 2009 yılında 950 bin liraydı. Bunun 550 bin lirası devlet tarafından karşılanırken geri kalanını biz ödedik. Günlük süt üretimimiz 1800 litre olup biz iki üç yıllık bir zaman sürecinde geri ödemelerimizi yaparken, çiftlikte kullanılmak üzere iki traktör, slaj makinası vb. gibi aparatlar aldık. Yine ortaklarımızın ve mahalle halkının her türlü ihtiyacını karşılayacak bir marketimiz var. Gece ve gündüz iki vardiya halinde çalışan dört elemanımız var. Şu anda tesislerimiz ile birlikte en az 3 milyon lira bir malvarlığına sahibiz. Biz projeye sahip çıkarak ve modern hayvancılığı en iyi şekilde uygulayarak bu başarıya ulaştık. Amacımız süt ve et verimi yüksek süt sığırcılığını geliştirmenin yanı sıra bir de yoğurt ve ayran üreten bir tesisini ilçemize kazandırmaktır." dedi.
Manyas Kaymakamı Mehmet Erdem ise "Yoksul vatandaşlarımızın ekonomik açıdan güçlendirilmesine yönelik olan proje Tepecik Mahallemizde başarıya ulaşmıştır, çalışmaları diğer kooperatiflere örnek olacak niteliktedir. Bu uygulama ile yoksul vatandaşlarımıza balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz.” diye konuştu.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli