Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Manyas´ta bu seneki çeltik ekimi sona eriyor

Manyas´ta bu seneki çeltik ekimi sona eriyor

Manyas tarımında önemli bir yere sahip olan çeltik ekiminde sona yaklaşıldı.

Manyas´ta geçtiğimiz yıl Manyas Ovası sağ sulama ve toplulaştırma çalışmalarından dolayı çeltik ekimi 62 bin dekar civarlarında olurken bu yıl bu rakamın 65-70 bin dekarı bulması bekleniyor.
Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç "Geçen yıla göre beş bin dekar bir artış bekliyoruz, çeltik üreticisi geçen yıl umduğunu bulamadı, fiyatlar düşüktü. Bu yıl beklentimiz yüksek geçen sene baldo ve Osmancık türü ağırlıktaydı, bu yıl ise yabancı çeşitler ekiliyor. Bunların verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı, fiyat olmasa da verimden kazanıyoruz. Geçen yıl bir dekarın maliyeti 1100 liraydı, Manyas ortalaması ise 450 kgr. baldoda sıkıntı yaşıyoruz, geçen seneki fiyatlar maliyeti kurtarmadı. Baldo da sıkıntı yaşıyoruz. Osmancık her neyse de inşallah bu yıl iyi olur, onun midi ile yaşıyoruz? dedi.
Danç, ayrıca çeltik tarlalarının bir yıllık kira bedelinin ise 250-400 Lira arasında değiştiğini söyledi.
Ziraat Odası Başkan Yardımcısı ve çeltik üreticisi Eşen Mahalle Muhtarı Kudret Özden ise çeltiği ekmeden önce mantari hastalıklara karşı ilaçlı suyun içinde bir gün bekletip ertesi gün elle veya savurma makinesi ile dekarına ortalama 23-25 kgr. arasında çeltik tohumu attıklarını söyledi.
Çeltiğin ekim tarihinden itibaren 120 günde hasat edilir hale geldiğini ifade eden Özden ?Bu da çeltik hasadının normal şartlarda Ekim ayı başında olabileceği anlamına geliyor. Verim düşüklüğü ve özellikle hastalıktan dolayı baldodan kaçış var,yeni çeltik çeşitlerini bu yıl ekmeye başladık? diyerek sözlerine ekledi.
Haber : Süleyman Özaydın



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli