Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Manyas Kazak fasulyesi fiyatı tavan yaptı

Manyas Kazak fasulyesi fiyatı tavan yaptı

1800`lü yıllarda Çarlık Rusya`sından ülkemize kaçarak Manyas`ın Kocagöl Mahallesine yerleşen Kazaklar tarafından üretilmeye başlanan ve bu nedenle "kazak fasulyesi" veya iriliği nedeni ile koca fasulye olarak bilinen ürünün fiyatı üretimin az olmasından d

1800`lü yıllarda Çarlık Rusya`sından ülkemize kaçarak Manyas`ın Kocagöl Mahallesine yerleşen Kazaklar tarafından üretilmeye başlanan ve bu nedenle "kazak fasulyesi" veya iriliği nedeni ile koca fasulye olarak bilinen ürünün fiyatı üretimin az olmasından dolayı kilosu 10 liradan alıcı buluyor.
Manyas Gölü kıyısında milli topraklarda yetiştirildiği için çabuk pişimi ve damak tadı bakımından sofraların vazgeçilmezi olan kazak fasulyesinin üretiminin yapıldığı Manyas`ın eski adı ile Kazaklar yeni adı ile Kocagöl, Akçaova, Hamamlı ve Salur Mahallelerinde geçtiğimiz Ekim ayında yaşanan aşırı yağışlar ve buna bağlı olarak bölgede sel felaketinin meydana gelmesi kazak fasulye üreticisini de olumsuz etkiledi.
Hasat döneminde meydana gelen sel nedeni ile fasulye tarlada çürürken, bu nedenle geçtiğimiz yıl 7 liradan satılan kazak fasulyesi bu yıl ürün azlığından dolayı 10 liraya yükseldi.
Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç "Kazak fasulyesi üretimi Manyas Gölü kıyısında ki arazilerimizde ağırlıklı olarak ekilmektedir. Ancak geçtiğimiz aylar da yaşanan sel olayı ovada bulunan tarlalarda hasat zamanı gelen bütün ürünlerde olduğu gibi kazak fasulyesini de olumsuz etkiledi. Zaten dekar başına verdiği verim ile çiftçi tarafından pek tercih edilmeyen kazak fasulyesi üretimi çok düşük kaldığı için fiyatlarda buna bağlı yükseldi. Yani arz-talep olayı bu şekilde gelişti." Dedi.
Hamamlı Mahallesinden pazarcılık yapan üretici Servet Kılıç ise, kazak fasulyesinin kilosunu 10 liradan satmalarına rağmen ürün yetiştiremediklerini belirtti.
“Geçen yıllarda bu fasulyenin tadını bilenler buradan fasulye ısmarlıyorlardı. Ancak ürün yokluğundan onların isteklerini bu sene yerine getiremiyoruz” şeklinde konuşan Kılıç, “Bu arada yağıştan zarar gördüğü için üzeri kararan ancak pişiminde ve tadında her hangi bir değişiklik olmayan fasulyenin kilosu ise 5 liradan satılıyor, vatandaşlar ise 10 liralık fasulyeyi zengin, ucuz olanı ise fakir fasulyesi diye adlandırıyorlar.” dedi.

Haber : Süleyman Özaydın-MANYAS



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli