Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Mandalar hortumla serinletildi

Mandalar hortumla serinletildi

Mandalar strese girmesin!

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, insanlar kadar hayvanları da etkiliyor. Bandırma´da, kavurucu sıcağın altında kalan mandalar, suyla serinletilerek stresten uzaklaştırılmaya çalışılıyor.
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü´ne vekalet eden, Ziraat Yüksek Mühendisi M. Akif Yüksel, müdürlüklerinde bulunan 320 mandanın bu yolla serinletilerek sıcaktan korunduğunu belirtti.
Yüksel, ?Tarım Bakanlığı´na bağlı olan kurumumuz, ülkemizdeki tek mandacılık araştırmasını yapan kurumdur. Devlet elindeki tek manda sürüsü bizde bulunuyor. Elimizde bulunan manda sürüsünün süt verimini yükseltmek için çaba harcıyoruz. Mandaların genel özelliği vücudundaki ter bezlerinin sığırlara göre 10 kat daha az olmasıdır. Yani sığırda 10 tane olan ter bezi, orantı olarak mandada bir tane. Bu nedenle hayvan, terleyemez. Terleyemediği zaman, vücut ısısını dengeleyemediği için 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda strese girer. Sıcak stresi denilen olay, üreme sistemlerinden beslenme eksikliklerine, değişik hastalıklardan ölüme kadar ilerleyen rahatsızlıklara yol açan bir durumdur. Bu sıcak stresinin önüne geçmek için çoğunuzun bildiği gibi çamura yatan manda hikayesinden yola çıkarsak, hayvanlarımızı genelde meraya çıkarmayarak bakımda tuttuğumuz için 30 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yağmurlama sistemiyle su püskürterek serinletme yoluna gitmekteyiz.? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Mandalar hortumla serinletildi
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli