Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Maden ocaklarının İLO standartlarında olması istendi

Maden ocaklarının İLO standartlarında olması istendi

Büyük Birlik Partisi (BBP) Balıkesir İl Başkanı Zekai Çakır, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Balıkesir İl Başkanı Zekai Çakır, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
Çakır, ülkemizde İLO standartlarına uygun olmayan maden ocaklarında işçilerin çalıştırılmamasını istedi.
Batı ve ILO standartlarında maden ocakları açılmadıktan sonra bu ocaklarda kesinlikle işçi çalıştırılmamalı uyarısı yapan Çakır, Bizim vatandaşımız ileri ülkelerin standartlarında olmayan maden ocağında çalışmayı hak etmiyor.” dedi.
Çakır, açıklamasını şöyle sürdürdü:
Şu anda ne yapılması gerekiyor? Bu hadiselerin yaşanmaması adına derhal bu firmanın sözleşmesi, ruhsatları iptal edilmeli. 301 kişinin öldüğü maden ocağının işletmeci firması Türkiye`de ocak işletememeli. Türkiye`de ne kadar kömür, maden ocağı varsa Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarındaki şartlara sahip değilse tamamı kapatılmalı. O şartlara haiz hale gelene kadar ruhsatları dondurulmalıdır. Temennimiz bir daha böyle acı yaşanmasın. Ama bu temenni ile geçiştirilebilecek bir durum değil. Savcılık şu anda bir soruşturma yürütüyor. Tutuklananlar ve gözaltında olanlar var. Başından beri biz olayın sonuna kadar gidilmesini net bir şekilde söyledik. Bu olayın tek yönlü gitmemesini istiyoruz. Olayın neden kaynaklandığına baktığımızda ortada tedbirsizlik, denetimsizlik ve az maliyetle çok kazanç sağlamanın olduğu çok net bir şekilde gözüküyor. Burada da şu sonuç çıkıyor resmi rakamlara göre 301 tane işçimiz denetimsizlik ve tedbirsizlik sonucu hayatlarını kaybettiler. Eşler kocasız, çocuklar babasız, anne ve babalar ise yavrusuz kaldılar.”
Çakır: Soma araştırmasına 78 milletvekilinin katılması kabul edilemez”
TBMM Genel Kurulunda, Soma`da meydana gelen maden kazalarının araştırılmasına dair görüşmelere sadece 78 milletvekilinin katıldığına dikkat çeken Çakır, Duyarlılık bu kadar, bu ne kadar acı bir tablo. Partilerini ilgilendiren bir konu olsaydı burada 300'ün üzerinde vekil hazır olurdu, üzücü durum” diyerek tepki gösterdi.
Bir sürü eksiklik var, hep farklı farklı hatalarla, eksikliklerle karşı karşıyız. İlk gün işçi kardeşlerimiz bunları söyledi. Ders alınmalı ve kimse siyaset yapmamalı hükümette hiçbir şey olmamış gibi de davranmamalı” şeklinde konuşan BBP İl Başkanı Çakır, Hükümetin sorumluluğu bizlerle, sokaktaki vatandaş ile aynı değil. Hükümet bütün sorumluluk işletme sahibininmiş gibi hareket etmemeli. Hükümet burada kendi sorumluluğunu almalı, kendi hatasını kabul etmeli, kendi içerisinde hatası olan, ihmali ve kusuru olan varsa da soruşturma başlatmalı. Görevden alınması gereken varsa alınmalı ve istifa etmesi gerekenler varsa da onurlu bir şekilde istifa etmeli.” diyerek sözlerine son verdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli