Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

LPG İstasyon inşaatına yargı dur dedi

LPG İstasyon inşaatına yargı dur dedi

Balıkesir İdare Mahkemesi Garajdaki akaryakıt ve LPG İstasyon inşaatının yapılmasına izin vermedi.

Balıkesir İdare Mahkemesi Garajdaki akaryakıt ve LPG İstasyon inşaatının yapılmasına izin vermedi.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Erdek Garajına yapılmakta olan akaryakıt ve LPG istasyon inşaatının durdurulması için verdiği sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazandı.
Erdek Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Sarı`nın döneminde, Güney Marmara`nın tarih, doğa ve turizm incisi ilçemizin göbeğinde halkın güvenliğini hiçe sayarak, yapımına başlanan Erdek Belediye Garajı akaryakıt ve LPG istasyonuna karşı yaklaşık 2 yıldır devam eden hukuk mücadelesini kazanan GÜMÇED halkın rahat bir nefes almasını sağladı.
Erdek Belediye Meclisi`nin 6 Haziran 2008 tarihinde aldığı kararla Atatürk Mahallesinde belediyeye ait alanın imar planında Katlı Otopark ve Belediye Sarayı olan kullanım şeklinin " Katlı Otopark, Belediye Oteli, Akaryakıt ve LPG İstasyonu" olarak değiştirilmesine itiraz eden Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Balıkesir İdare Mahkemesinde sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazanarak kararın iptal edilmesini sağladı. GÜMÇED, 4 Haziran 2009 tarihinde açtığı dava dilekçesinde gerekçe olarak dava konusu taşınmazın Erdek- Bandırma Karayolu üzerinde ve Erdek kentsel merkez alanına giriş bölgesinde olduğu, ayrıca söz konusu alanın etrafında konut ve ticaret amaçlı kentsel yerleşimin bulunmasını gösterdi. Yapılan incelemeler ve bilirkişi raporlarını inceleyen Balıkesir İdare Mahkemesi, GÜMÇED`in itirazlarını haklı buldu.
Mahkeme söz konusu kararında; "Davaya konu edilen ve Erdek Belediye Meclisinin 6 Haziran 2008 gün ve 10 sayılı kararıyla onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin; dava konusu taşınmazın plan bütünlüğü içindeki konumu, plan bütünlüğü açısından planlar arası kademelerinde esasına uygun olmadığı, söz konusu Akaryakıt İstasyonu Alanında öngörülen kullanım biçimlerinin (Akaryakıt İstasyonu ve Terminal lejandı) imar planları ifade ve gösterim tekniklerine uygun olmadığı, yapılmak istenen Akaryakıt İstasyonunun LPG amaçlı bir imar planı kararı içermediği ve dolayısıyla bu amaçla bir kullanımın söz konusu olamayacağı, gerek " Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmetliği" 37. Maddesinde öngörülen kavşak mesafelerine, gerekse TSE 12820`de öngörülen komşu arsa sınırı, dolayısıyla yapılmak istenen Akaryakıt İstasyonunun planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kentsel tasarım ölçütlerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır" dendi.
Yaklaşık 2 yıldan bu yana Erdek`te doğal çevrenin korunması, tarihin yaşatılması, halkın rahat ve huzurlu bir yaşam sürmesi ve turizmin baltalanmaması adına büyük bir mücadele verdiklerini belirten GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Balıkesir İdare Mahkemesinin aldığı kararla Erdek halkının "saatli bomba" niteliğindeki LPG istasyonundan kurtulduğunu dile getirdi. GÜMÇED`in bölgede etkili bir çalışmanın altına imza attığını dile getiren Önürmen, Erdek halkının da LPG istasyonunu istememesinin bir kanıtı olarak bölgede ilk defa 6 bin 500 dolaylarında imzanın toplandığına dikkat çekti.
Önürmen, " Erdek halkının rekor katılımla neredeyse tamamının karşı çıktığı LPG İstasyonun iptal edilmesine çevre gönülleri adına çok sevindim. Alınan bu karar, Erdek halkının gösterdiği kararlılık ve azmin bir göstergesidir. Yerel yönetimlerin en büyük görevi halkın onayıyla, çevrenin güvenliği, refahını ve mutluluğunu sağlayacak projeleri hayata geçirmektir. Ayrıca Balıkesir İdare Mahkemesi de GÜMÇED ve dolayısıyla Erdek halkının gerekçeli itirazını yerinde bularak ve arkasından Erdek için büyük tehlike yaratacak Belediye Meclis kararını iptal ederek Türkiye`de halen daha hukukun varlığını ve üstünlüğünü gözler önüne sermiştir" dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli