Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kyzikosun 2009 kazıları sona erdi

Kyzikosun 2009 kazıları sona erdi

Bilinen tarihi M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan ve Erdek yolu üzerinde bulunan dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olarak kabul edilen Kyzikos antik kentinde yaklaşık bir aydan bu yana sürmekte olan kazı çalışmaları, bu yıl için sona

Bilinen tarihi M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan ve Erdek yolu üzerinde bulunan dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olarak kabul edilen Kyzikos antik kentinde yaklaşık bir aydan bu yana sürmekte olan kazı çalışmaları, bu yıl için sona erdi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Bölümü Yardımcı Doçent Dr. Nurettin Koçhan başkanlığında, yardımcı Doçent Dr. Korkmaz Meral ile 2 öğretim üyesi, 9 öğrenci ve 38 işçiyle bu yıl Erdek Belediyesi`nin yemek, konaklama, servis ve malzeme yardımı yanında Bakanlığın da 85 bin YTL sağladığı ödenekle başlayan kazılar sonunda iki döneme ait izlere rastlandı.
Hadrianus Tapınağı`nın ilk yapım izleri ve daha sonra M.S 117 ve 155 yıllarında meydana gelen iki şiddetli deprem sonrası yapılan onarımlara ait izler bulundu. Avrupalı seyyahların dünyanın 8. harikası dedikleri 20 metre yüksekliğindeki mermer sütunlarıyla Hadrian Tapınağı M.S 117 yılına ait önce Tanrı Zeus`a, sonra yaptığı yardımdan dolayı Kral Hadrian`a adanmış.
Bulunan eserler sonunda tapınağa ait iki döneme ait izlerin ortaya çıktığını söyleyen kazı başkanı Yardımcı Doçent Dr. Nurettin Koçhan bir ay içinde yapılan çalışmalar sonunda en önemli buluntunun tapınağın önünde meydana çıkarılan mermer döşemeler, sütun altları, bezeler ve su olukları olduğunu söyledi.
Hadrian Tapınağı`nın ünlü Didim (Didyma) Apollo Tapınağı ile kıyaslayan Dr. Nurettin Koçhan, Didyma Apollo Tapınağı basamak uzunluğunun 106 metre, genişliğinin ise  55 metre olduğunu buna karşı Kyzikos Hadrian Tapınağının uzunluğunun da yapılacak kazılar sonunda en az Didim Apollon Tapınağı kadar belki de daha fazla olabileceğini söyledi.
Yard. Doçent Dr. Koçhan, Hadrian Tapınağı`nda bugüne kadar kazılan basamakların uzunluğunun 95 metre, genişliğinin ise 35 metre olduğunu ancak önümüzdeki yıl yapılacak kazılar sonunda Hadrianus Tapınağı`nın gerçek boyutlarının ortaya çıkacağını söyledi.
Kyzikos antik kentte yeni bulunan mermer döşeme, sütun altları ve aslan başlı su oluklarından başka daha önce de Hadrianus Tapınağı`na ait 105x85 ebadıyla şimdiye kadar bulunan en büyük mermer çatı kiremiti, tapınağın basamakları, frizler, Kyzikos paraları, sütun tamburları, aslan başlı su olukları ve içinde hediyeleriyle birlikte çok sayıda iskelet bulunan bir mermer lahit bulunmuştu.
Kyzikos`ta bulunan eserler Bandırma Arkeoloji Müzesi`nde sergileniyor.
Erdem ÖZCAN

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false