Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kyzikos kazıları sürüyor

Kyzikos kazıları sürüyor

Erdek İlçesi sınırları içinde bulunan ve içinde ‘' Dünyanın Sekizinci Harikası'' olarak bilinen ‘' Hadrianus Tapınağı”nın da yer aldığı Kyzikos ören yerindeki 2014 yılı kazıları başladı.

Erdek İlçesi sınırları içinde bulunan ve içinde ‘’ Dünyanın Sekizinci Harikası’’ olarak bilinen ‘’ Hadrianus Tapınağı”nın da yer aldığı Kyzikos ören yerindeki 2014 yılı kazıları başladı. 5 Ağustos günü başlayan kazılar hakkında bilgi veren, kazı ekibi başkanı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Nurettin Koçhan, şunları söyledi:
‘’Bu yılki kazılarımızı işçi ve öğrencilerimiz dahil 40 kişilik bir ekiple yürüteceğiz. Kazılarımız, bu yıl da 40-45 gün sürecek. Bu yılki kazılarımızı, geçen yıl olduğu gibi yine, Hadrianus Tapınağının batısında sürdüreceğiz. Daha sonra kuzeye yönelmeyi planlıyoruz. Kalıntılar içinde Hadrianus Tapınağı’na ait mimari yapıların yanı sıra, frizlerine ve alınlarına ait parçalar buluyoruz. Beklentimiz şu: Kazıların devam ettirmemizin nedeni sütun başlarının sondaki bölümünde tapınağın üst yapısına ait, alınlıktaki kabartmalara ait parçaların ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Bunlar çıktığında en azından batı taraftaki alınlıkta nelerin işlendiğini bileceğiz. Daha önce güney uzun yönde kazı çalışmaları yaptığımızda frize ait parçalar bulduk. Frizde daha çok savaş sahnelerinin işlendiğini gördük. Çünkü çıkan parçalar onu gösteriyordu. Ancak tapınağın geneli tahrip edilmiş. Çıkan insan figürlerine ait parçalar ya baş, ya da el kısmına ait, sağlam parça bulmak oldukça güç.

Çünkü burası Ortaçağ’dan 1955’lere kadar kireç ocağı olarak kullanılmış. Yine de hedefimiz Hadrianus Tapınağı’nın nasıl bir yapı olduğunu ortaya koymak. Gerçi 6-7 yıllık kazılarımız sırasında, tapınakla ilgili önemli bilgilere ulaştık. Tapınakta 16 sütun olduğunu tahmin ediyoruz.’’
Kazılara Erdek Belediyesi’nin verdiği desteğe de teşekkür eden Koçhan, , şöyle konuştu:
‘’ Belediyenin bize en önemli katkısı, kazılar sırasında çıkan toprağı kaldırmasıdır. Bu arada kazılarımıza Kültür Bakanlığı, Kaymakamlık ve Belediyenin destekleri çok fazla bulunuyor. Tabii bu koşullarda kazıların bitmesi yıllar alır. Kazılar zaman alıyor. Bir vincimiz bile yok. Toprak altındaki bir tarihi yapıtı, ancak insan gücü ile çıkarabiliyoruz.’’
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false