Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kyzikos kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Koçhan basını bilgilendirdi

Kyzikos kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Koçhan basını bilgilendirdi

Erdek Kyzikos kazı başkanı Yardımcı Doçent Doktor Nurettin Koçhan yaptığı yazılı basın açıklamasında Kyzikos antik kentinde bulunan Hadrian Tapınağı'nda ilk kazı 1989-1997 yılları arasında 8 yıl yapılmıştır. 2006 yılına kadar 10 yıllık sürede...

Erdek Kyzikos kazı başkanı Yardımcı Doçent Doktor Nurettin Koçhan yaptığı yazılı basın açıklamasında Kyzikos antik kentinde bulunan Hadrian Tapınağı'nda ilk kazı 1989-1997 yılları arasında 8 yıl yapılmıştır. 2006 yılına kadar 10 yıllık sürede Kyzikos kentinde arkeolojik kazı yapılmamıştır. 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile başkanlığımda kazılara tekrar başlanmıştır.
Kyzikos antik kentinde bulunan Hadrian Tapınağı`nda ilk kazı 1989-1997 yılları arasında 8 yıl yapılmıştır.  2006 yılına kadar 10 yıllık sürede Kyzikos kentinde arkeolojik kazı yapılmamıştır.  2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile başkanlığımda kazılara tekrar başlanmıştır.
 Kazıların yapıldığı zamanlarda basın mensuplarının alana gelerek kazı çalışmaları hakkında talep ettikleri bilgiler kurallar çerçevesinde kendilerine her zaman verilmiş olup, hiçbir zaman geri çevrilmemişlerdir. Ancak bazen kazı alanına gelmeden, ya da çalışmalar ile ilgili bizlerden bilgi almadan eksik bilgi ile haberler yapıldığı gözlenmektedir. Bunun sonucunda oluşan bu tür eksik ve yanlış haberler hem ekibimin çalışma azmini etkilemekte, hem de üst yönetimin gereksiz yere şüpheye düşmesine, hem de kamuoyunun doğru bilgilenmemesine neden olmaktadır. Kazı ekibinin kamuoyunun ve yerel basının moral desteğine her zaman ihtiyacı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Ayrıca arkeolojik kazılar sabır ister. Çünkü bu kazılar dünyanın her yerinde, çıkacak eserlere zarar vermemek amacıyla zorunlu olarak kazma ve kürek kullanılarak yapılır. Bu nedenle küçük bir yapının ortaya çıkması bile uzun yıllar alır. Hatta bu gün büyük kısmı ortaya çıkarılmış olan Efes (Ephesos) ve Bergama (Pergamon) kentlerinde bir tarafta kazılar devam ederken, bir tarafta da kazısı tamamlanan yapılarda onarım çalışmaları sürdürülmektedir. Bu iki kentteki kazıların yaklaşık 200 yıl önce başladığı göz önüne alınırsa, bugünkü duruma gelmeleri için ne kadar zaman ve emek harcandığı daha iyi anlaşılır. Bundan dolayı 5 ya da 10 yıllık kazı sonunda Kyzikos antik kentinin de Efes (Ephesos) ya da Bergama (Pergamon) kentleri gibi olmasını beklemek, arkeolojik kazıların nasıl yapıldığını görmemiş olmak veya harcanan emeği inkâr etmek anlamına gelir.
Hadrian Tapınağı`nda kazı yaptığımız kısımda, ortalama 5-6 metre yüksekliğinde bir yıkıntı bulunmakta ve bu yıkıntı yukarıda kazma-kürek ile kazılmaktadır. Tapınakta 2010 yılına kadar doğu kısa ön ve güney uzun tarafta çalışılmıştır. 2006 yılında kazıya başladığımızda tapınağın doğu ön (Resim 1) ve güney uzun yönünde (Resim 3) durum verilen resimlerde görüldüğü gibi idi.  2011 yılına gelinince tapınağın güney tarafında bulunan merdiven basamaklarıyla (Resim 4) güneybatı köşe (Resim 5)  tamamen ortaya çıkarılmış, doğu ön kısımda kazılan alan genişletilmiştir (Resim 2). Bu yıl tapınağın batı arka ile doğu ön kısmında kazı çalışmalarına devam edilmektedir. Resimler dikkatli incelendiğinde 2006 yılından sonra beş yıllık bir zaman diliminde yaptığımız çalışmalar açıkça görülmektedir. Bugün kazısı yapılmış olan alanın üçte ikisi tarafımızdan son beş yılda ortaya çıkarılmıştır.
Kazılara başladığımız 2006 yılından beri her yıl ortalama 40-45 gün çalışılmıştır. Kazı süresi ayrılan ödenekle belirlenmektedir. 2011 yılında da amacımız ödenek geldiği takdirde kazıya en az 45 gün devam etmektir.
2006 yılında kazıya başlandığında tapınak hakkında bilinenler oldukça az olup, tamamen antik kaynaklarla sınırlı idi. Örneğin Tapınağın uzunluğu, tapınakta kullanılan sütun kaide tipi ve ölçüleri, sütun sayıları ve üst yapıda kullanılan malzemeler bilinmiyordu.  Bugün tapınağın uzunluğunun 116.23 m olduğunu, sütun kaide tipini, sütun sayısının 8x16 olduğunu ve üst yapıya ait mimari elemanları artık biliyoruz. Kazı belli bir aşamaya geldiğinde tapınakla ilgili var olan birçok sorun çözülecek ve onarıma yönelik çalışmalar başlayacaktır.  2006 yılından bu güne kadar yaptığımız çalışmalar tez, makale ve bildiri şeklinde bilim dünyasına sunulmuştur. Örneğin 3-5 Mart 2011 tarihleri arasında Fransa`nın Metz kentinde bulunan Paul Verlain Üniversitesi`nin düzenlediği,  katılımcıların yalnızca Kyzikos ile ilgili bildiri sundukları bir sempozyuma katılıp bildiri sundum ve büyük ilgi gördü. Bu da Kyzikos antik kentinin ve dolayısıyla Erdek ilçesinin tanınmasına büyük katkı sağlamıştır.
Sonuç olarak bizler büyük fedakârlıkta bulunarak burada sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erdek Belediyesi`nin maddi destekleriyle çalışmaktayız. Beklentimiz bundan sonraki süreçte Kyzikos kentiyle ilgili olumlu ya da olumsuz haberler yapılırken, bizlerden bilgi alınması ve bu bilgiler çerçevesinde haberlerin oluşturulmasıdır.
Kazı alanında bu yaz hedeflenen çalışmalar tamamlandığında basın mensupları davet edilerek bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli