Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kutsal emânetler Bandırmada

Kutsal emânetler Bandırmada

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 98. yıldönümü kapsamında Gelibolu tarihi yarımadasından alınan kutsal toprak, deniz suyu ve bayrağımız, Çanakkaleden gelen atletler tarafından, Denizkentte, törenle Bandırma Kaymakamlığına teslim edildi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi`nin 98. yıldönümü kapsamında Gelibolu tarihi yarımadasından alınan kutsal toprak, deniz suyu ve bayrağımız, Çanakkale`den gelen atletler tarafından, Denizkent`te, törenle Bandırma Kaymakamlığına teslim edildi. Denizkent Jandarma Karakolu Komutanlığı önünde düzenlenen törene Biga Kaymakamı Fatih Genel, Bandırma Kaymakam Vekili, Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Bandırma Garnizon Komutan Vekili Albay Zeynel Yıldırım, Biga Garnizon Komutanı Yüzbaşı Sadri Boz, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Eti Maden İşletmeleri Bandırma Boraks ve Asit Fabrikaları Müdürü Recep Şekerci de katıldı.
Törende, Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Metehan Mert Demirdağ ve Biga Anadolu Lisesi öğrencisi Ömer Temel`in seslendirdiği şiirlerin ardından Cumhuriyet Ortaokulu halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.
Günün anlam ve önemini dile getiren ilk konuşmayı yapan Biga Kaymakamı Fatih Genel, 98 yıl önce Çanakkale`de bir destan yazan Türk Ulusu`nun 253 bin şehit verdiğine dikkati çekerken, "İşte bugün, tüm dünya mal olan böylesine büyük bir destanın simgesi olarak şehitlerimizin kanlarıyla ıslanmış bu kutsal toprağı emanet almanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Genel, Balıkesir`in, Kuvay-ı Milliye`nin ortaya çıktığı ilk yer olduğunun altını çizerken, Kurtuluş Savaşı destanını yazan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehit ve gazilerimize şükran borçlu olduğumuzu sözlerine ekledi. Kaymakam Genel, konuşmasını, Mehmet Âkif Ersoy`un, Çanakkale Şehitleri ile ilgili şiirinin bir bölümünü seslendirerek tamamladı. Ardından konuşan Bandırma Kaymakam vekili ve Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız da, Çanakkale destanının önemine dikkati çekerken, bu destanı en iyi şekilde dile getiren türkünün, "Çanakkale içinde vurdular beni" olduğuna işaret etti. Çanakkale destanını anlatan en önemli şiiri Mehmet Âkif Ersoy`un yazdığının da altını çizen Kaygısız, şunları söyledi:
"Bu şiir, aynı zamanda tüm ulusumuz için bir ilham kaynağıdır. Bugün, birlik ve beraberliğe her şeyden fazla ihtiyacımız var. Bunu dile getirirken bile yine Çanakkale Savaşı`ndan yararlanıyoruz. Bugün, Çanakkaleli atletlerin buraya getirdikleri toprak, su ve bayrağımızın, birliğimizin mayası olacağına inanıyorum."
Ardından, "kutsal emânetler", Biga Kaymakamı Fatih Genel tarafından, Bandırma Kaymakam vekili ve Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız`a teslim edildi.
 Bandırma Kaymakamlığı`nda koruma altına alınacak "kutsal emânetler", bugün saat 10.30`da, Dağkadı Köyü kavşağında, Bandırmalı atletler tarafından götürüldükten sonra Kaymakam Kaygısız tarafından Bursalı atletlere teslim edilecek. Emânetler, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerini kapsayan parkur ile 18 Mart 2013 günü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e teslim edilecek.       
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli