Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kuşcenneti eski günlerini arıyor

Kuşcenneti eski günlerini arıyor

Eski köy, yeni kırsal mahalle olan Bandırma´ya bağlı Kuşcenneti, eski günlerine özlem duyuyor.

Eski köy, yeni kırsal mahalle olan Bandırma´ya bağlı Kuşcenneti, eski günlerine özlem duyuyor.
Mahallenin en yaşlısı olup, burada 1930 yılında doğan Mustafa Tanyeli ise eski köyünü özlemle arıyor. 4 kızından 8 torunu, torunlarından da 2 torunu bulunup, böylece ? torununun torunu? nu görme mutluluğuna erişen Tanyeli, şunları söyledi:
? Artık burada yaşam tersine döndü, Eski yıllarda tarımın yanı sıra hayvancılığımız da çok zengindi. Bizler, öküz ve atlar içinde büyüdük. Kurulan panayırımızda hayvanlarımızı satardık. Şimdi hayvancılığımız çok azaldı. Tarım da eskisi gibi zengin değil. Eski yıllarda buğdayımız da daha çeşitli idi. Sarı başak, konçina ve kara başak buğdaylarımız vardı. Kuş Gölü´nde (Manyas Gölü) çok çeşitli balık bulunurdu. Bol miktarda yayın, sazan, zurna ve filise balıkları ile ıstakoz çıkardı. O zamanlar suyunu bile içtiğimiz göl, tertemizdi. Gölden, 80-90 kiloluk yayın balıkları avlanırdı. Daha sonraki yıllarda çevreye kurulan fabrikaların kirli atıklarını arıtmadan verdikleri göl, çok kirlenince balık kalmadı. Tabii, bu gölden, eski yıllarda ?ırıp´ denilen ağlarla çevirerek avlanma yapılırken, daha sonra bugünkü ince ağlarla av gerçekleştirilmesi de balıkçılığı olumsuz etkiledi. Kuşcenneti´ne de eskiden çok daha fazla kuş gelirdi.?
Eski yıllarda köylerinde 2 bine yakın koyun, 500 baş inek bulunduğunu vurgulayan Mustafa Tanyeli, ? Şimdi, koyun sayısı 150´yi geçmez. İnekler de çok az. Eski yıllarda görülen öküz, at ve eşeğimiz de kalmadı. Bu ortamda gençlerimiz, burada durmayarak, göç ediyor. Eskiden 900 dolayında olan nüfusumuz 600´lere düştü? diye konuştu.
2002´de eşini kaybettiği günden beri yalnız yaşayan Tanyeli, uzun yaşamın sırrını sebze ağırlıklı doğal beslenmesine bağlarken, 8 yaşındayken, Atatürk´ün Bandırma´ya geldiğini, ancak kendisinin, O´nu görmeye gidememesinin üzüntüsünü yaşadığını sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli