Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kurtuluşu ve barışı sağlayan kahramanlar anıldı

Kurtuluşu ve barışı sağlayan  kahramanlar anıldı

172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından işgale karşı verilen mücadelenin 99. yıldönümü Ayvalık´ta törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı ve Ali Bey (Cunda) Adası´nda düzenlenen törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?Ali Çetinkaya´yı Ayvalık olarak, Ayvalıklılar olarak dünya durdukça sevgi, saygı, şükran ve rahmet duygularıyla anacak ve yaşatacağız? dedi.
İlk asker kurşununun 99. yıldönümü olan 29 Mayıs Salı günü Cumhuriyet Meydanı´nda saat 10.00´da başlayan törende, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi´nce Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra İlçe Garnizon Komutanlığı´ndan Piyade Yüzbaşı Ersoy Gezgin, ?Ayvalık´tan ilk askeri kurşun atıldı ardından Salihli, Soma ve Akhisar´da sonra da tüm vatan topraklarında Ulu Önderin, ?Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır´ diye özetleyeceği, askeri deha olan Kurtuluş Savaşı başladı. Vatan evlatları inançla, İstiklal azmiyle, milli kahramanlıkla varlığını tüm dünyaya haykırdı. Bugün özgürce yaşıyorsak ilk kurşundur temeli. Kanla, kemikle yoğrulmuş topraklardır bedeli. Can, şükran ve vicdan borcumuz vardır iman dolu göğüslere? dedi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer´de ?Tam 99 yıl önce 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ilk askeri kurşunu atmıştır. Yunanlılar 15 Mayıs 1919´da, İzmir´e çıkmış, gazeteci olan Hasan Tahsin ilk mukavemeti göstermiş, iki hafta sonra Ayvalık´a çıkan Yunan birliklerine ilk askeri direniş yapılmış. Bu askeri direnişte Ayvalık´ta Altınova´dan, Küçükköy´den, Bağyüzü´nden, Kozak´tan Mutlu Köyden, Murat eli köyünden, Gömeç´ten milis kuvvetleri, kahramanlar katılmış ve ülkemizin ilk kurşununu Ayvalık´tan ateşlemişlerdir. Bu da Ayvalıklılar için, bizim için gurur meselesidir. İlk kurşun buradan atılmış, İstiklal Savaşının son günleri de burada sonuçlanmıştır. İstiklal Savaşımız Ayvalık´ta başlayıp Ayvalık´ta sona ermiş diyebiliriz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bunu Nutuk´ta da yazar. Atılan ilk kurşunu yani bizim en önemli rehberimiz olan, kurtuluştan kuruluşa olan desteni yazan Nutuk´ta Ayvalık´tan bahseder. İsimlerini sayamayacağımız kadar çok milis kuvveti ve kahramanlar ilk kurşunu atmışlar ve ülkemizin İstiklal Mücadelesini başlatmış Ayvalık´tan başlayan bu direniş Anadolu´da büyük bir sevinçle karşılanmış, 8-9 yıldır savaş içinde olan Osmanlı´ya cesaret ve Türk Milletine umut vermiştir.? dedi.
Başkan Gençer´in konuşmasından sonra, AYFOLK ekibinin halk oyunları gösterisi ile Cumhuriyet Meydanı´ndaki tören sona erdi.
Cumhuriyet Meydanı´nda başlayan tören, Ali Bey (Cunda) Adası´nda devam etti. Ali Çetinkaya büstü önünde saat 11.00´de başlayan törende, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer´in de aralarında bulunduğu katılımcılar, Ali Çetinkaya büstüne kırmızı gül bıraktı.
Ayvalık´ta başlayan kurtuluş mücadelesi kahramanlarının Ayvalık´ta unutulmadığını ifade eden Başkan Gençer, ?Ayvalıklılar Ali Çetinkaya´yı unutmamışlar. Gözbebeğimiz olan Cunda´ya Ali Bey Adası demişler, en büyük mahallesine adını vermiş, büstlerini ilçenin çeşitli yerlerine koymuşlardır ve hiçbir zaman unutmamıştır. Ali Çetinkaya´yı unutmamamız, çocuklarımıza ve gençlerimize bu kahramanlığı anlatmamız gerekir? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli