Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Kurtdereli Yağlı Güreşleri başladı

Kurtdereli Yağlı Güreşleri başladı

Cihan Şampiyonu Kurtdereli Mehmet Pehlivan anısına bu yıl 62’incisi düzenlenen Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri başladı.

Cihan Şampiyonu Kurtdereli Mehmet Pehlivan anısına bu yıl 62’incisi düzenlenen Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri başladı. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kurtdereli Er Meydanı'nda gerçekleştirilen organizasyona yaklaşık 85’i baş boyunda olmak üzere yaklaşık 2.500 pehlivan katılıyor. Güreşler öncesi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan basın toplantısı düzenleyerek güreş severleri Kurtdere’ye davet etti. Fırıntaş Değirmen Kafe’de düzenlenen basın toplantısında sözü ilk Başkan Orkan aldı. 

Güreş alanında gerek katılım sağlayan güreşçiler için gerekse güreşleri izlemeye gelen güreş severler için alanı daha konforlu hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Orkan, “Bu sene de geçen seneye göre fiziksel ortamını daha iyi hale getirmeye çalıştık. Bizim için en önemli unsurlardan birisi sahanın zeminiydi. Zemini yaklaşık 3 ay öncesinden itibaren komple kaldırıp çimlemesini sıfırdan yaptık. Çünkü Allah korusun orada yapılan güreşlerde, etkinliklerde herhangi bir sporcumuzun veya vatandaşımızın ayağı burkulmaması için, herhangi bir sıkıntı yaşamaması için yeşil sahayı yeniden hazırladık. Onun haricinde en büyük sıkıntılardan biri, güreşçilerin yağlanmasıyla ilgili oluyordu. Güreşçiler çimende yağlanıyordu ve zeminde bayağı bir sıkıntı yaratıyordu. Onunla ilgili de ayrı betondan yağlanma alanı yaptık. Ayrıca seyyar olan tuvaletlerimizi sabit hale getirdik.” dedi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz’da yaptığı konuşmada Kırkpınar, Elmalı ve Kurtdere güreşlerinin birbirlerinin rövanşı niteliğinde olduğunu söyledi. 

Bu üç güreşinde 3’er gün sürdüklerini hatırlatan Başkan Yılmaz, “Edirne’miz, güreşlere ev sahipliği yapıyor ama bu bölge gibi iç organizasyonlarla pehlivan yetiştiren bir yer değil. Bizim 20 tane ilçemiz var, 16 tanesinde güreş düzenleniyor. Bunun içerisinde Edremit, İvrindi, Havran, Savaştepe, Sındırgı, Bigadiç, Gönen, Manyas güreş düzenliyor.” dedi. 

Türkiye’de Kurtdere gibi bir er meydanı olmadığını belirten Başkan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Karesi Belediyesi sınırları içinde olan Kurtdere kırsal mahallesinde er meydanının bir özelliği var. Pehlivanın yattığı yerin hemen yanında er meydanı. Türkiye’de böyle bir er meydanı yok. Dualarla, salavatlarla başlayan güreşimizde önce pehlivanımızı yadederek, ruhuna Fatiha okuyarak güreşe başlıyoruz. Yani Kurtdereli Mehmet Pehlivanı bir sürü pehlivan içerisinde özel yapan ne? Dünya şampiyonu olduktan sonra Cumhuriyetin ilk başpehlivanlarından ve Atatürk kendisiyle konuşurken; ‘Pehlivan başarının arkasında ne yatıyor?’ dediğinde, ‘Ben her güreştiğimde, rakibimle karşı karşıya geldiğimde milletimin onurunu omuzlarımda hisseder, ona göre güreşirim’ demiştir. Yani Türklüğün, Müslüman olmanın özelliklerini yaşayarak ve milleti için güreştiğini net bir şekilde söyleyen bir pehlivanımız. Bunu Türk sporcularına bir düstur olarak Mustafa Kemal Atatürk bırakmıştır. Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın ikinci bir özelliği de var. Atatürk’ün ona ‘al bu çeki ihtiyaçlarını gider, sen mert bir adamsın, elalemin yanında çalışamazsın, paraya ihtiyacın olduğunda söyleyemezsin, al bunu, sana devletin ikramiyesi’ diyerek imza atıp veriyor. Kurtdereli Mehmet Pehlivan şehirdeki bankaya geliyor diyorlar ki “al parayı ver çeki” o da ‘parayı verin çeki vermem’ diyor. ‘Bunun üstünde Ata’mın imzası var, bunu bana verdi ben de size veremem’ diyor. Bankaya o zaman “O zaman paranız sizde kalsın çek de bende kalsın” diyor. Ailesi uzun yıllar o çeke sahip çıkıyor ve o parayı da almıyor.” 

Basın toplantısı sonrası etkinliğin ilk gününde Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş ve güreş ağası Abdullah Altıntaş tarafından Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın kabrine çiçek bırakıldı, dualar edildi. 

Programda, başpehlivan Ertuğrul Dağdeviren ile kadın güreşinin başarılı ismi Yasemin Adar Yiğit, kol bağlayarak fotoğraf çektirdiler. 

Yücel Yılmaz'ın düdük çalarak başlattığı güreşlerin ilk gününde minik, teşvik, tozkoparan, ayak, deste, küçük orta ve büyük orta boylarda müsabakalar yapılıyor. Etkinlik 14 Ağustos Pazar günü başpehlivanlık güreşleri ardından sonra erecek. 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı