Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

KURŞUNLU CAMİSİ ARINÇI BEKLİYOR

KURŞUNLU CAMİSİ ARINÇI BEKLİYOR

Balıkesir Vakıflar İl Müdürlüğü tarafından yenileme çalışmaları yürütülen 700 yıllık Selçuklu eseri olan Edremit Kurşunlu Camisi Ramazan ayı nedeniyle geçici olarak ibadete başladı. Kurşunlu Camisisinin açılışını Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüs

Balıkesir Vakıflar İl Müdürlüğü tarafından yenileme çalışmaları yürütülen 700 yıllık Selçuklu eseri olan Edremit Kurşunlu Camisi Ramazan ayı nedeniyle geçici olarak ibadete başladı. Kurşunlu Camisisinin açılışını Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından yapılacağı bilgisi verildi.
Balıkesir Vakıflar İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Edremit ilçesinde Kapıcıbaşı Mahallesi Kurşunlu Caddesinde üzerinde bulunan 1231 yılında Selçuklular döneminde Edremit`in Fethini gerçekleştiren Selçuklu Komutanı Yusuf Sinan Paşa tarafından yapılan ve bir buçuk yıldır yenileme çalışmaları devam eden 700 yaşının üzerinde ki "Kurşunlu Camisinin" yenileme işlerinin bitirildiğini ve Ramazan ayı nedeniyle ibadete açıldı.
1231 yılında yaptırılan Balıkesir sınırları içindeki en eski kitabesi bulunan ve caminin 60 metrekarelik alana sahip ve 11 metre yüksekliğindeki kubbesinin dışının kurşunla örtülü olduğundan dolayı "Kurşunlu Camii" denilen, Edremit`in en eski camisinin avlusunda Yusuf Sinan Paşanın kabri ve kitabeside bulunmaktadır.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından açılışının yapılacağı beklenen Edremit Kurşunlu Camisinde yaz döneminde 5`i kız olmak üzere toplam 17 öğrenci ile Kuran Kursu öğreniyor.
"CAMİ TAVANINDA İKİ ADET DEVE KUŞU YUMURTASI VAR"
Edremit ilçesi Kapıcıbaşı Mahallesi Kurşunlu Caddesinde bulunan ve mazbut vakıf olan caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne aittir. Caminin haziresinde bulunan, banisi Mevlâna Yusuf Sinan`ın mezar kitabesi hicrî 700 (1300/1301) tarihli olduğuna göre; Kurşunlu Camii`nin 1300 yılından önce yapılmış olması gerekmektedir.
Tek kubbeli bir camidir. Sekiz köşeli bir kaideye oturtulan kubbenin dayandığı kemerleri tutan sütunların başlıkları çok süslüdür. Caminin ahşap kapısının sol kanadında ağaç oyma işçiliği ile; "Accilû bit tevbeti kablel mevt (Ölmeden evvel tevbe etmekte acele ediniz.)" ve sol kanadında ise "Accilû bissalâti kablelfevt (Vakit çıkmadan önce namaz kılmakta acele ediniz.)" yazıları görülmektedir.
Cümle kapısı, kesme taştan yapılmış olup, ahşap kapısının işçiliği dikkat çekmektedir. Kapının sağ köşesine cami ve Yusuf Sinan Hazretleri hakkında bilgi tabelası asılmıştır. Son cemaat mahallindeki sütunlar, çevrede bulunan antik şehirlerden getirilmiş olmalıdır. Bu bölümdeki üç küçük kubbe, kemerlerle üç sütun üzerine oturtulmuştur. Şadırvanı ve tuvaleti mevcuttur. Ihlamur, akasya ve çam ağaçlarıyla kaplı genişçe bahçesindeki müştemilâtı çay ocağı olarak işletilmektedir. Son cemaat yerinin sol tarafında küçük bir mihrabı bulunan caminin pencere kenarları mermer bloklarla çevrilmiş olup, korkulukları dövme demirden yapılmıştır. Taban seviyesindeki altı pencereden bir tanesi, klima yerleştirilmesinden dolayı iptal edilmiştir. Kubbe yanlarında dört küçük pencere mevcut olup, caminin içinde yapılış tarihi belli olmayan eski bir saat bulunmaktadır. Caminin tavanında asılı bulunan iki adet deve kuşu yumurtası dikkat çekicidir.
KURŞUNLU CAMİSİ "TÜRK SANAT TARİHİ" BAKIMINDAN ÖNEMLİ
Yapıda inşa malzemesi olarak taş - tuğla kullanılmıştır. Bu almaşık malzemeye uygun olarak kirpi saçaklar dikkat çekmektedir. Yapının kuzeyinde kubbeyle örtülmüş üç birimli bir son cemaat yeri vardır. Birimler, İon ve Korint tarzında yapılmış devşirme başlıklı sütunlar tarafından taşınmaktadır. Son cemaat yeri ön ve yan cepheleri geometrik şekilli tuğla süslemelerle süslenmiştir.
Yapının kuzeybatı köşesinde yer alan minaresi çokgen kürsülü, silindirik gövdeli tuğla bir minaredir. Papua kısmı kör kemerlemelerle, şerefe altı mukarnas şeritleriyle süslenmiştir. Petek kısmı muhtemelen sonradan onarım görmüştür. Yapıda tek sıra halinde, sivri kemerli çökertme içine yerleştirilmiş pencereler dikkati çekmektedir. Basık kemerli giriş açıklığının ahşap kapı kanatlarının üzerine, üçerden altı süsleme panosu yerleştirilmiştir. Üstteki iki panonun üzerine yazılar yazılmıştır. Diğer panolar, ahşap oyma tekniğiyle oluşturulmuş geometrik süslemeler içermektedir. Panolar çiçek şeklindeki madeni kabaralarla birbirinden ayrılmıştır. 
Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu